Zuidkust Groenland

'537209' door Obiwan '537209' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Pirates of Maniitsoq

Obiwan

Op ruim 300 meter hoogte hebben we een fantastisch uitzicht over de baai. Het is net een piraten schuilplaats zoals de Rembrandt daar beneden voor anker ligt. Het voordeel van een schip is dat het hotel met je mee reist. Dat mag ook wel want er is niet veel in de buurt. Eigenlijk niks. Dit is Maniitsoq Island. Dat maakt het niet makkelijker want verder naar het noorden, boven Nuuk, ligt ook een Maniitsoq waar een vliegveld is. Maar dit heet ook zo. De nauwe ingang van de baai is niet in kaart gebracht. "Normaal" gesproken blijft het schip dan buiten wachten en gaan ze met Zodiacs naar binnen. De bemanning heeft nu eerst mbv 2 Zodiacs diepte peilingen gedaan. Er is toen pas besloten om langzaam naar binnen te varen. Prachtig gezicht tussen die rotswanden door. Je ziet de bemanning genieten. Gedreven en enthousiast. En dan, In-Out kaartje omdraaien. Rubberlaarzen aan voor de "wet landing". Rugzak, water en wandelschoenen mee. Zwemvest om, de Zodiac in en gaan. Op de wal de laarzen omwisselen voor schoenen en het zwemvest in de tas. Dit is om zeker te weten dat iedereen er weer is). We zijn met 27 mensen en er zijn 2 expeditie gidsen. Een snelle groep en een normale. Eigenlijk heet het snelle en langzame maar aangezien ik in de laatste zit vind ik dat niet terecht. Er zijn 14 Fransen en 4 Zwitsers aan boord. Ja, daaaag. daar kan ik niet tegen aanlopen. Wederom veel te warm aangekleed kom ik in een T-shirt boven. De rest zit aan de rugzak geknoopt. Maar eenmaal boven is het uitzicht waanzinnig. Je kunt nog wat mensen zien lopen halverwege (waren nog langzamer). Oei. Wel weer een beetje lang verhaal geworden

'461131' door pensionado '461131' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Titanic

pensionado

Vroeg in de ochtend zijn we met de lokale ferryboot uit Qartotoq, de enige grote plaats in het zuiden van Groenland, vertrokken voor een zeereis van 3,5 dag langs de westkust van het grootste eiland van de wereld naar Ilulissat. De eerste haven die we na ruim 4 uur varen aandoen is Arsuk. Passagiers moeten daar met tenders naar en van het schip worden gebracht. Het plaatsje dat slechts 125 inwoners telt, heeft vrolijk gekleurde huisjes die aan de voet van een hoge berg liggen. Er drijven ijsbergen in zee. De werkelijke omvang is onzichtbaar, omdat het grootste deel van het ijs onder het water verborgen ligt. De Titanic is na aanvaring met een dergelijke ijsberg ten onder gegaan. Van deze ramp is in 1997 een geromantiseerde film gemaakt.

'540721' door Obiwan '540721' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Zodiac cruise

Obiwan

Een geweldig openluchtmuseum. Een galerij van grote brokken ijs die van de gletsjers zijn afgebroken en nu ronddrijven in het Tunulliarfik Fjord. In de verte lijken het maar bergjes maar als we er naartoe varen zijn ze enorm. Er even onderdoor varen is er niet bij. De bergen kunnen plotseling kantelen en dan kan het goed fout gaan. Wij hebben ontzettend geboft met alleen maar mooi weer.

'461356' door pensionado '461356' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Erik the Viking

pensionado

In de morgen varen we met een bootje door dichte zeemist naar de overzijde van de Eriks fjord. Daar ligt het gehucht Qassiarsuk dat uit een handjevol houten huizen en een kerkje bestaat. Toch is deze plek van historisch belang want hier kwam de Viking Erik de Rode als eerste Europeaan in de 10e eeuw aan wal en bouwde er een boerderij. Hij gaf het onbekende land de naam “Groenland” naar de weidegrond die hij in het zuiden aantrof. In het kader van het maandthema moest ik denken aan de absurdistische film “Erik the Viking” van Terry Jones uit 1989 met o.a. John Cleese.

'537917' door Obiwan '537917' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Kalaallit Nunaat

Obiwan

Kalaallit Nunaat (Land van de Groenlanders). Groenland dankt zijn naam aan de Noor Erik de Rode. Volgens de Eiríks saga rauða besloot hij - nadat hij in IJsland vogelvrij verklaard was - op zoek te gaan naar een land ten westen van IJsland. Hij noemde het Groenland ondanks het feit dat het voor een groot deel door ijs werd bedekt maar waarschijnlijk wel andere kolonisten zou aantrekken als het een gunstige naam had. Het zuiden van Groenland kan overigens in de zomer daadwerkelijk heel groen zijn. Vanwege de zeer noordelijke ligging van Groenland is het vaak moeilijk om de grootte van Groenland in de juiste verhouding te zien op een kaart. Het land is op een Mercator projectie net zo groot als Afrika. De oppervlakte van Groenland is echter met 2.166.086 km² vergelijkbaar met 4x de oppervlakte van Frankrijk. Weinig groen echter in deze baai. De morenen zijn de stille getuigen van de gletsjer die hier eens was.

'461295' door pensionado '461295' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Nationale Bloem

pensionado

Het is een heel vreemde gewaarwording om, nadat je vanuit Kopenhagen in Narsarsuaq in het zuiden van Groenland geland bent, in een volkomen groen landschap vol wilde bloemen te staan. Bovendien is het daar in de zomer helemaal niet koud. Bij Narsarsuaq is aan de voet van een heuvel het enige echte bos van het hele land te vinden. De helling ziet op sommige plekken paars van de nationale bloem van Groenland: het Dwerg Wilgenroosje (Chamaenerion latifolium), in het Engels: Dwarf Fireweed.

'536695' door Obiwan '536695' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Koers Noord

Obiwan

Onderweg naar de volgende bestemming, koers pal Noord. De zon gaat maar even onder en echt helemaal donker wordt het niet. Aan boord van de driemaster Rembrandt van Rijn die van alle gemakken is voorzien hoef je geen ontberingen te doorstaan. Jas aan, muts op en genieten van zo'n prachtige zonsondergang. Nog even een slaapmutsie en dan de kooi in.

'537995' door Obiwan '537995' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Brattahlíð

Obiwan

Brattahlíð was de boerderij van Erik Thorvaldsson (Erik de Rode) in Zuid-Groenland en tevens de naam van de kleine nederzetting die daaruit ontstond. Tegenwoordig ligt hier de nederzetting Qassiarsuk, gelegen aan de andere kant van het fjord tegenover het internationale vliegveld van Narsarsuaq. Brattahlíð werd gesticht aan het einde van de 10e eeuw en was de eerste permanente boerderij op Groenland mede omdat het beschut ligt aan het eind van een fjord. Brattahlíð was bewoond tot het einde van de 15e eeuw tot het klimaat zover was afgekoeld dat er geen landbouw meer mogelijk was in Groenland. In Brattahlíð zijn nog de ruïnes te zien van de boerderij van Erik de Rode en enkele andere boerderijen. Ook de ruïne van de Þjóðhildarkirkja, de kapel van zijn tot het christendom bekeerde vrouw Þjóðhildar Jörundardóttir is hier te zien. Dit is de oudste kerk van het Amerikaanse continent. Een replica hiervan heeft een prominente plaats aan de waterkant gekregen. Erik Thorvaldsson en Thjodhild Jörundsdóttir zijn de ouders van Leif Eriksson.

'537618' door Obiwan '537618' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Qaqortoq

Obiwan

Qaqortoq (voorheen Julianehåb) is een stad met ruim 3.000 inwoners. Daarmee is het de meest bevolkte stad in het zuiden van Groenland en de op 3 na grootste van het land. De eerste tekenen van aanwezigheid van bevolking in het gebied rond Qaqortoq is van ongeveer 4.300 jaar geleden. Het toerisme is een belangrijke bijdrage aan de economie van de stad. Ongeveer 65% van alle toeristen zijn afkomstig uit Denemarken. De afgelopen jaren is er een daling van de toeristische inkomsten wat waarschijnlijk te wijten is aan het ontbreken van een vliegveld dicht bij de stad. Qaqortoq is een zeehaven en een handelsstation. De belangrijkste werkgever in de stad is de visserij, diensten en de overheid.

'536547' door Obiwan '536547' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Narsaq

Obiwan

Narsaq is een stad in de Kujalleq gemeente aan het Tunulliarfik Fjord in het zuiden van Groenland. Narsaq werd in 1830 opgericht onder de naam Nordprøven als een handelskolonie van Qaqortoq (Julianehaab) vanwege het diepe water. Aanvankelijk werd er door lokale zeehondenjagers traan en huiden verhandeld voor continentale goederen zoals koffie, suiker, brood en boekweit. Meer dan de helft van alle schapen boerderijen in het land bevinden zich in dit gebied. Voor transport is men afhankelijk van helikopter en ferry.

'541195' door Obiwan '541195' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Garðar, hoofdstad van

Obiwan

Garðar was ooit de 'hoofdstad' van de Viking-nederzettingen op Groenland. Op dezelfde locatie ligt nu de nederzetting Igaliku waar nog vele ruïnes van het oude Garðar te zien. De voornaamste ruïne is die van de voormalige kathedraal, een zandstenen kruiskerk gebouwd in de 12e eeuw. Na de dood van de laatste bisschop in 1378 raakte de kathedraal snel in verval, mede door de sterke klimaatverslechtering, waardoor het houden van koeien, paarden, varkens en schapen in Groenland onmogelijk werd.

'536410' door Obiwan '536410' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Rembrandt van Rijn

Obiwan

De s/v Rembrandt van Rijn werd begin vorige eeuw gebouwd als een Haring logger. Het schip werd in 1994 in Nederland herbouwd tot een driemast passagiers-schoener en heeft voorheen gezeild op Spitsbergen (1994 - 1996) en de Galapagos (1998 - 2001). Het schip is in 2011 compleet verbouwd en gerenoveerd en voorzien van een versterkte boeg waardoor zij uitermate geschikt is voor expeditiecruises naar Arctische locaties. Dit is het Tunulliarfik Fjord waar wij net met behulp van de Zodiacs aan land zijn gegaan.

'221915' door Kwaakjes '221915' door Kwaakjes

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Mooie creatie

Kwaakjes

In IJsland hadden we al de eerste ijsklontjes gezien, maar hier werden het meer ijsbrokken. Op onze excursie vanuit Narsaq naar de Twinglacier kwamen we verschillende mooie creaties tegen.

'345700' door papillonreizen '345700' door papillonreizen

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Kunst

papillonreizen

Tijdens mijn verblijf in Groenland heb ik heel wat uren aan de waterkant gezeten, kijkend naar het steeds wisselende schouwspel, gecreëerd door de prachtige ijsschotsen, die in alle rust met de stroom van het water mee gingen. Deze foto maakte ik vanuit de haven van Narsaq.

'537529' door Obiwan '537529' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Garðar

Obiwan

Igaliku is een nederzetting in het zuiden van Groenland, in 1783 opgericht door de handelaar en koloniale beheerder Anders Olsen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 55 inwoners. Igaliku is gelegen ten zuidoosten van Narsarsuaq op een schiereiland in het Tunulliarfik Fjord. Igaliku is vooral bekend om de ruïnes van Garðar, ooit het religieuze hart van het 12e-eeuwse Noorse Groenland. Het Noorse zoals hier omschreven doelt niet direct op Noorwegen maar meer op de Noormannen in het algemeen. Tijdens de reis die wij hier maakte (in het spoor van de Vikingen) hebben wij hier uitvoerig uitleg over gehad en het verbaasde mij eigenlijk hoe weinig je hier vanaf weet en hoeveel misvattingen er zijn.

'536783' door Obiwan '536783' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Kans op Walvissen?...

Obiwan

"Is er nog een kans dat we walvissen tegenkomen nu we op zee zijn?" Nou, die kans is wel heel klein. Verkeerde plek, verkeerde tijd van het jaar en ze laten zich nu nauwelijks zien. Wel, nauwelijks is niet nooit. Na een paar uur varen zagen we toch de eerste spuiters. Een hele school walvissen maar wel ver weg. Wat een mooi schouwspel. De Rembrandt is geen snel schip en de bemanning zal zeker niet gaan achtervolgen zoals dat door andere organisaties soms wel wordt gedaan met snelle boten. De toerist betaald er tenslotte voor..... (?) Oceanwide heeft daar een andere mening over en blijft te allen tijde op een gepaste afstand zodat de dieren geen hinder ondervinden. Wildlife bekijken doe je met respect voor de natuur.

'433485' door pensionado '433485' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

View of Qaqortoq

pensionado

Zonder meer het leukste plaatsje in het zuiden van Groenland is Qaqortoq. De naam wordt als je hem in het Groenlands hoort uitspreken nog exotischer, want de q wordt als onze g uitgesproken, maar dan vetter. Het ligt beschut door een krans van bergen. Dit is het uitzicht op de haven waarin een ijsberg drijft, net op de plek waar de grote veerboot 's nachts moet aanmeren. Wij zien later hoe men uren in de weer is om de ijsberg proberen te verplaatsen. Tenslotte moet hij toch met dynamiet in stukken geblazen worden.

'391382' door pensionado '391382' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Top of the iceberg

pensionado

De eerste, betrekkelijk kleine ijsbergen zien wij tijdens de vaart van Narsarsuaq naar Qaqortoq. De werkelijke grootte blijft onder water verborgen. De steeds weer andere vormen en kleuren blijven fascineren!

'391725' door pensionado '391725' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Haven van Arsuk

pensionado

Nadat we de haven van Qaqortoq verlaten hebben, begint onze lange zeereis naar Ilulissat. Onderweg zullen we bij alle kleine havens aanleggen en bij de meeste bestaat de mogelijkheid om even aan wal te gaan en met een gids een wandelingetje te maken. Het eerste plaatsje dat we aandoen is Arsuk waar slechts 125 mensen wonen. Het haventje biedt een vrolijke aanblik, maar het is te ondiep voor de grote ferry. Passagiers moeten hier met tenders naar en van de wal vervoerd worden.

'461199' door pensionado '461199' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Verlegen Inuit...jong

pensionado

Qaqortoq (Inuit voor Wit) is een van de aardigste plaatsen van Groenland. Het ligt aan een mooie natuurlijke baai in het zuiden waar het in de zomer gewoon lekker warm is. Er bloeien wilde bloemen, de huizen zijn vrolijk gekleurd en de haven is het eindpunt van de veerboot die de verbinding met de plaatsen langs de westkust onderhoudt. Wij maakten een excursie met twee verlegen Inuit jongeren die maar een klein beetje Engels spraken. Het meisje bestuurde de 4WD en de jongen was de gids. Nadat we drie prachtige, hoger gelegen uitzichtpunten hadden bezocht, toonde hij ons zijn school, het voetbalveld waar hij speelde, maar ook het huisje waar zijn ouders vroeger heen moesten om zich te wassen. Er was immers nog niet zo lang geleden op Groenland geen verwarming, waterleiding of elektriciteit. Aka Høegh, een in Qaqortoq woonachtige Groenlandse kunstenares, heeft verschillende plekken in die plaats versierd met haar opmerkelijke sculpturen. Op de rots achter de jongelui beeldde zij walvissen uit.

'323087' door papillonreizen '323087' door papillonreizen

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Boterbloempjes en...i

papillonreizen

Groenland, eigenlijk is het best een grappige naam voor een land wat grotendeels onder ijs en sneeuw bedekt is. Verrassend genoeg is de kuststrook in de zomermaanden inderdaad groen. Lage struikjes, grassen en kleurrijke bloemen, zoals deze boterbloemen, die mooi contrasteren met de ijsschotsen en de dreigende wolken.

'390300' door pensionado '390300' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Iceberg blue

pensionado

We zijn vanuit Kopenhagen naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland gevlogen. De volgende dag varen we met een bootje door fjorden vol ijsbergen naar het havenplaatsje Qaqortoq waar de veerboot vertrekt die ons in ruim 3 dagen naar het 1.300 km noordelijker gelegen Ilulissat zal varen.

'569312' door Obiwan '569312' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Tunulliarfik Fjord

Obiwan

Wie gaat er nou naar Groenland? Dat had ik mijzelf jaren geleden zeker af kunnen vragen. Misschien was ik er nog niet aan toe, of niet goed op de hoogte van de mogelijkheden. Zuid-West Groenland ligt eigenlijk niet zo noordelijk als men vaak denkt. Wij hebben de hele week prachtig weer gehad waarbij ik het vaker te warm dan te koud had. Het Tunulliarfik Fjord was het begin en het eindpunt van de reis aangezien het vliegveld van Narsarsuaq hier ligt. Met de Zodiac nog even een rondje langs de prachtige afgebroken stukken gletsjer terwijl ons hotel op de achtergrond rustig meevaart. Even geen highlights, geen tempels, geen wereldwonderen, geen tourist traps, geen zeurende mensen, geen file, geen smog. Ik ga het steeds meer waarderen.

'367953' door pensionado '367953' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Viking Erik de Rode e

pensionado

Onze reis begon in het zuiden van Groenland aan een groot fjord waar de Viking Erik de Rode als eerste Europeaan in de 10e eeuw voet aan wal zette en een boerderij bouwde. Omdat er goede weidegrond voor het houden van schapen was, noemde hij het onbekende land Groenland. Dat was een handige zet waardoor al gauw meerdere boerenfamilies uit IJsland volgden. Eriks Fjord bij Narsarsuaq ligt op dezelfde hoogte als Oslo. Het is er in de zomer echt warm. Door de grote verschillen in temperatuur van de lucht en het water waarin ijsbergen drijven die van de binnenlandse ijskap afkomstig zijn, ontstaat in de ochtend een laag mist die later op de dag oplost. Dit is het gehucht Qassiarsuk met enkele huizen waarin voornamelijk schaapherders wonen. De boerderij van Erik de Rode lag op deze plek. Zie ook mijn tip over deze reis naar het zuiden en de westkust van Goenland.