Zuidkust Groenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verlegen Inuit jongeren

Zuidkust Groenland,
Groenland


Qaqortoq (Inuit voor Wit) is een van de aardigste plaatsen van Groenland. Het ligt aan een mooie natuurlijke baai in het zuiden waar het in de zomer gewoon lekker warm is. Er bloeien wilde bloemen, de huizen zijn vrolijk gekleurd en de haven is het eindpunt van de veerboot die de verbinding met de plaatsen langs de westkust onderhoudt.

Wij maakten een excursie met twee verlegen Inuit jongeren die maar een klein beetje Engels spraken. Het meisje bestuurde de 4WD en de jongen was de gids. Nadat we drie prachtige, hoger gelegen uitzichtpunten hadden bezocht, toonde hij ons zijn school, het voetbalveld waar hij speelde, maar ook het huisje waar zijn ouders vroeger heen moesten om zich te wassen. Er was immers nog niet zo lang geleden op Groenland geen verwarming, waterleiding of elektriciteit.

Aka Høegh, een in Qaqortoq woonachtige Groenlandse kunstenares, heeft verschillende plekken in die plaats versierd met haar opmerkelijke sculpturen. Op de rots achter de jongelui beeldde zij walvissen uit.