Groenland foto's & tips

'459298' door pensionado '459298' door pensionado

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

The Old Man And The..

pensionado

In het noordwesten van Groenland maakten wij een schitterende bootexcursie naar de Eqi Sermia. Deze actieve gletsjer - die ongeveer 100 km ten noorden van Ilulissat ligt - eindigt in zee en laat met een knallend en donderend geluid regelmatig enorme ijsbrokken los. We bezochten toen ook een van de kleine eilandjes in de Disko Bay waarop de verlaten vissersnederzetting Ataa staat. Daar zag ik deze oude man op een rubberboot. Hij moet een eenzaam bestaan hebben.

'492599' door Bowral '492599' door Bowral

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Middernacht in...Ilul

Bowral

Hartje zomer, middernacht, temperatuur rond het vriespunt … Wat is er mooier dan op zo'n moment met een bootje tussen de ijsschotsen en -bergen in de baai van Ilulissat (Jakobshavn in het Deens) te varen? De zon wil maar niet onder gaan. Voor je er erg in hebt, is de volgende dag alweer aangebroken

'460892' door pensionado '460892' door pensionado

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

IJsbergen in de Disko

pensionado

Rondom Ilulissat (Inuit voor IJsberg) zijn fantastische wandelingen te maken. Ik plaatste eerder hierover een tip. Zodra je op wat hoger terrein komt, wordt het uitzicht op de reusachtige ijsmassa's in de fjord en op de in de baai drijvende ijsbergen werkelijk adembenemend mooi.

'514649' door Mathilde '514649' door Mathilde

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Varen temidden van...

Mathilde

Ilulissat is dorpje aan de westkust van Groenland met ongeveer 4500 inwoners. Het ligt 250 km boven de Poolcirkel. Er is een enorme gletsjer, de Sermeq Kulajjeq, waar dagelijks enorme brokstukken ijs van af brokkelen die in de baai blijven drijven. Het gebied is uitgeroepen tot Unesco World Heritage Site. Op Groenland zijn geen wegen, afstanden van plaats tot plaats gaan per boot of vliegtuig. Wij vlogen naar Groenland vanuit Kopenhagen naar Kangerlussuaq en vandaar door naar Ilulissat.

'354651' door Floydian '354651' door Floydian

GroenlandOostkust Groenland

GroenlandOostkust Groenland

Icebergs, Røde Ø,...S

Floydian

We zijn aan de oostkust van Groenland, in het grootste Fjord ter wereld, de Scoresbysund. En in één van de zijtakken van dit Fjord liggen de ijsbergen van Røde Ø. Urenlang hier rondgevaren met Zodiacs en de meest waanzinnige sculpturen gezien. Oost Groenland heeft iets magisch, ongerept, puur natuur. Heb een week lang rondgevaren in dit Fjord, ik had perfect weer, perfect licht, en kwam met veel teveel foto's thuis. Camera; Canon EOS 1Ds mkIII Lens; Canon 24-70m/m 2.8L USM Exposure; 1/250 sec Aperture; f11 Filter; Polariser ISO; 200 RAW

'534097' door Mathilde '534097' door Mathilde

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

Ilulissat

Mathilde

De IJsfjord van Ilulissat is 40 kilometer lang, 7 kilometer breed en loopt vanaf de Groenlandse ijskap in het binnenland naar de baai bij de stad Ilulissat. Deze fjord aan de westkust van Groenland vormt de monding in zee van de gletsjer Sermeq Kujalleq (of Jakobshavn Isbrae). Deze gletsjer beweegt zich met een snelheid van 19 meter per dag en zet per jaar 35 kubieke kilometer ijs af. De IJsfjord van Ilulissat werd in 2004 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij maakten 's avonds laat een boottocht langs de enorme brokken ijs. Het wordt 's nachts niet donker, er blijft een warme gloed van de zon hangen waardoor de wolken mooi kleurden met een reflectie in het ijswater.

'202008' door Nancy Carels '202008' door Nancy Carels

GroenlandOostkust Groenland

GroenlandOostkust Groenland

The sound of Scoresby

Nancy Carels

Na bijna 2 dagen zeeziek op bed te hebben gelegen tijdens de oversteek in de straat van Denemarken kreeg ik een eerste prachtige zonnige dag voorgeschoteld in de Scoresby Sound in Groenland, met allemaal ijsbergen. De ene ijsberg was nog mooier dan de ander. De ijsberg op deze foto was heel bijzonder, de zon scheen erop en hij leek wel van glas. Aan de temperatuur te voelen was het echt geen glas maar ijs !

'438417' door chapootje '438417' door chapootje

GroenlandNuuk

GroenlandNuuk

De hoofdstad van...Gr

chapootje

Nuuk is de hoofdstad van dit onbegaanbare land. Het ligt aan zee, net als vrijwel alle plaatsen. Er zijn dan ook nauwelijks wegen in het land. Aan een auto heb je dus niets. Een boot is je vervoermiddel (en meestal ook je kostwinning). Zodra de mist optrekt geven de prachtig gekleurde houten huizen het geheel een bijzondere uitstraling.

'505279' door Esthers '505279' door Esthers

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Ijsbergen

Esthers

We hadden het geluk dat, toen we in Ilullisat waren, er een gigantische doorbraak in de nabij gelegen ijsfjord geweest was en er enorme ijsbergen in de Diskobaai voor het dorp drijven. Door het rode bootje dat er vaart kun je zien hoe groot de ijsbergen zijn.

'537209' door Obiwan '537209' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Pirates of Maniitsoq

Obiwan

Op ruim 300 meter hoogte hebben we een fantastisch uitzicht over de baai. Het is net een piraten schuilplaats zoals de Rembrandt daar beneden voor anker ligt. Het voordeel van een schip is dat het hotel met je mee reist. Dat mag ook wel want er is niet veel in de buurt. Eigenlijk niks. Dit is Maniitsoq Island. Dat maakt het niet makkelijker want verder naar het noorden, boven Nuuk, ligt ook een Maniitsoq waar een vliegveld is. Maar dit heet ook zo. De nauwe ingang van de baai is niet in kaart gebracht. "Normaal" gesproken blijft het schip dan buiten wachten en gaan ze met Zodiacs naar binnen. De bemanning heeft nu eerst mbv 2 Zodiacs diepte peilingen gedaan. Er is toen pas besloten om langzaam naar binnen te varen. Prachtig gezicht tussen die rotswanden door. Je ziet de bemanning genieten. Gedreven en enthousiast. En dan, In-Out kaartje omdraaien. Rubberlaarzen aan voor de "wet landing". Rugzak, water en wandelschoenen mee. Zwemvest om, de Zodiac in en gaan. Op de wal de laarzen omwisselen voor schoenen en het zwemvest in de tas. Dit is om zeker te weten dat iedereen er weer is). We zijn met 27 mensen en er zijn 2 expeditie gidsen. Een snelle groep en een normale. Eigenlijk heet het snelle en langzame maar aangezien ik in de laatste zit vind ik dat niet terecht. Er zijn 14 Fransen en 4 Zwitsers aan boord. Ja, daaaag. daar kan ik niet tegen aanlopen. Wederom veel te warm aangekleed kom ik in een T-shirt boven. De rest zit aan de rugzak geknoopt. Maar eenmaal boven is het uitzicht waanzinnig. Je kunt nog wat mensen zien lopen halverwege (waren nog langzamer). Oei. Wel weer een beetje lang verhaal geworden

'531952' door Mathilde '531952' door Mathilde

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

Middernacht

Mathilde

We vonden het tijdens onze reis door Groenland heel bijzonder om te ervaren dat het 's nachts niet donker werd. Er bleef steeds een mooie gloed hangen van de zon. Maar nog aparter was het om om middernacht mensen in hun kayak te zien stappen om te gaan peddelen tussen de ijsbergen door! Sommigen in hun t-shirtje. Deze man heeft een dik pak aan omdat hij zich in zijn kayak omwentelt in het ijskoude water. Hij laat zich om vallen en moet al zijn kracht gebruiken om weer overeind te komen. Hij oefent dit om examen te kunnen doen en een brevet te kunnen krijgen. Ook harpoen schieten vanuit de kayak is een van de onderdelen van het examen!

'523301' door Esthers '523301' door Esthers

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Ice valley

Esthers

Als je de Monument valley in Amerika kent dan lijkt het net of dat deze ijsmassa in de Disko Baai in Ilulissat de ijzige variant is. De foto hebben we in de loop van de avond genomen toen de zon wat zakte, want in de zomer gaat hij hier niet echt onder.

'461131' door pensionado '461131' door pensionado

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Titanic

pensionado

Vroeg in de ochtend zijn we met de lokale ferryboot uit Qartotoq, de enige grote plaats in het zuiden van Groenland, vertrokken voor een zeereis van 3,5 dag langs de westkust van het grootste eiland van de wereld naar Ilulissat. De eerste haven die we na ruim 4 uur varen aandoen is Arsuk. Passagiers moeten daar met tenders naar en van het schip worden gebracht. Het plaatsje dat slechts 125 inwoners telt, heeft vrolijk gekleurde huisjes die aan de voet van een hoge berg liggen. Er drijven ijsbergen in zee. De werkelijke omvang is onzichtbaar, omdat het grootste deel van het ijs onder het water verborgen ligt. De Titanic is na aanvaring met een dergelijke ijsberg ten onder gegaan. Van deze ramp is in 1997 een geromantiseerde film gemaakt.

'515535' door pensionado '515535' door pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

Het ijsfjord vanaf de

pensionado

Ilulissat, de meest bekende plaats aan de westkust van Groenland, biedt vele excursiemogelijkheden, maar je kunt er vooral op eigen gelegenheid prachtige wandelingen van variabele lengte en moeilijkheidsgraad maken. Bij het voormalige helikopterveld staat een informatiebord over de wandelingen. Er loopt een blauw gemarkeerd pad rechtstreeks naar de heuvels die grenzen aan het ijsfjord. Deze wandeling gaat tot aan de heuvels over houten vlonders om de kwetsbare toendraflora te beschermen. Aan het einde kom je bij een baaitje waar je niet mag blijven staan. Je ziet dan geruime tijd al de enorme ijsbergen van het fjord voor je. Het pad loopt daar laag vlak langs zee en er is altijd het risico dat een ijsberg breekt of kantelt met een vloedgolf als gevolg. Daarna moet je tussen de rotsen omhoog klimmen naar een formidabel uitzichtpunt waar ook een paar banken staan. Je kijkt over de bergen van ijs die door de gletsjer vanaf de binnenlandse ijskap het fjord in worden gestuwd. Dit uitzicht is werkelijk onvoorstelbaar: zo ver als het oog reikt, rijzen de tientallen meters hoge ijsbergen als een wit alpenlandschap voor je op, de zee is niet meer te zien. De lucht is zo helder dat de bergen aan de overzijde van het brede fjord zichtbaar zijn. Deze foto is genomen tijdens een wandeling over het geel gemarkeerde pad dat aan de Disko Bay begint. We kijken vanaf een rotsheuvel uit op het blauwe vlonderpad beneden. Aan het eind is de rots te zien waarop je moet klimmen om van het ongelooflijke uitzicht op de ijsmassa te genieten. Als de foto geopend is, kun je daarop links de banken zien staan.

'367361' door Bowral '367361' door Bowral

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

IJslandschap

Bowral

Reizen in Groenland van het ene dorp naar het andere doe je met de boot of het vliegtuig. Vervoer over land is er niet want er zijn geen wegen. Ook al doe je er met de boot uren over om je volgende bestemming te bereiken, saai is het zeker niet. Je vaart tussen de mooiste ijsbergformaties

'504318' door Esthers '504318' door Esthers

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Gekleurde huisjes

Esthers

We zijn in Ilullisat en vanaf een heuveltje in het dorp hebben we dit onvergetelijke uitzicht. Voorbij drijvende ijsbergen in de Diskobaai met op de achtergrond de wegtrekkende ochtendmist. Je kan hier de hele dag naar blijven kijken.

'516614' door Esthers '516614' door Esthers

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Zion kerk

Esthers

Deze Zion kerk ligt in het hart van Ilulisat tegenover het Knud Rasmussen museum en heeft zoals je kunt zien een geweldig uitzicht. Er staan allemaal bankjes rondom van waar je van het uitzicht op de baai kunt genieten. Regelmatig manoeuvreert tussen de ijsschotsen/bergen een bootje door de baai.

'514577' door jeannette '514577' door jeannette

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Spiegel

jeannette

Waarom naar Groenland wordt mij wel eens gevraagd. Is het daar niet te koud en kun je daar wel reizen? In onze zomer zijn er vaak straalblauwe luchten, schijnt de zon volop en is de zee spiegelglad wat prachtige plaatjes geeft van de drijvende ijsbergen waar je tussendoor kunt varen. Reden genoeg?

'506210' door Esthers '506210' door Esthers

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Ilulissat

Esthers

Het is net na 10 uur in de avond, de zon schijnt nog volop op de gekleurde huisjes van Ilulisat. We zitten op een bootje en gaan de sunset bekijken tussen de ijsbergen. Deze foto is genomen vanaf het bootje in de Diskobaai.

'370650' door Bowral '370650' door Bowral

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

Middernacht

Bowral

Deze foto heb ik rond middernacht gemaakt in de Diskobaai voor de westkust van Groenland. De zon wil maar niet ondergaan. Ik maakte een 'nachtelijke' boottrip door het ijsfjord bij het plaatsje Ilulissat.

'540721' door Obiwan '540721' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Zodiac cruise

Obiwan

Een geweldig openluchtmuseum. Een galerij van grote brokken ijs die van de gletsjers zijn afgebroken en nu ronddrijven in het Tunulliarfik Fjord. In de verte lijken het maar bergjes maar als we er naartoe varen zijn ze enorm. Er even onderdoor varen is er niet bij. De bergen kunnen plotseling kantelen en dan kan het goed fout gaan. Wij hebben ontzettend geboft met alleen maar mooi weer.

'133054' door Ahasverus '133054' door Ahasverus

GroenlandOostkust Groenland

GroenlandOostkust Groenland

Even rust in een unie

Ahasverus

Onze meuteleider en zijn jong teefje rusten afgezonderd van de groep, en waag het niet kortbij te komen !

'512992' door pensionado '512992' door pensionado

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

IJsbergen

pensionado

We zijn vanuit Kopenhagen naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland gevlogen. De volgende dag varen we met een bootje door fjorden vol ijsbergen naar het havenplaatsje Qaqortoq waar de veerboot vertrekt die ons naar het 1.300 km noordelijker gelegen Ilulissat zal varen. Het is het begin van een fantastische reis langs de vrijwel ontoegankelijke westkust van het grootste eiland van de wereld.

'399649' door Mathilde '399649' door Mathilde

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Gletsjer tocht

Mathilde

Vanuit Ilulissat in het westen van Groenland maakten we een tocht van een paar dagen naar de Eqi gletsjer, een indrukwekkende ijsmassa. We sliepen in het Eqi Ice camp met uitzicht op de gletsjer. We konden een spectaculaire tocht over de gletsjer maken onder begeleiding van een zeer ervaren gids.