Ilulissat Artikelen & Blogs

Reisnieuws

5 ultieme Arctische avonturen

Gepubliceerd: 30 dec 2010
0

De Arctische winter lijkt koud en donker. Eigenlijk is ze heel magisch en mooi. Zolang je maar warm gekleed bent, is geen winter jou de baas! Columbus geeft je vijf tips om te genieten van de sneeuw.


1. Ga mee met de hondenslee in Zweeds Lapland

Wanneer je altijd al droomde van een rit met een hondenslee, wees je dan bewust van de bestemming die je kiest. In elk land worden de honden namelijk anders opgevoed en gefokt. In Groenland en bij andere Inuit stammen worden de honden wat traditioneler getraind. De honden zijn over het algemeen wat stoïcijnser en tonen minder genegenheid dan in bijvoorbeeld in Amerika of Scandinavië. Voor een ultieme hondenslee-ervaring moet je in Kiruna in Zweeds Lapland zijn. Je leert in een korte cursus de fijne kneepjes van het sleeën en hebt je eigen hondenteam om je vooruit te trekken.
Foto door: Troeba.reisreporter.nl


2.Bezoek het einde van de wereld in Groenland

Ongeveer tachtig procent van Groenland is bedekt met ijs. Als je tijd over hebt - zeg maar gerust een paar weken - kun je over de ijscap skieën of racen met een sneeuwmobiel. Rijd niet over de lengte van het land, want dat is ongeveer even ver als van Londen naar Athene. Rijd liever in twee uur over de breedte naar de ijskappen. Onderweg kom je muskusossen, poolvossen en rendieren tegen. Vanuit het noordelijke Ililissat kijk je tegen de gigantische muren van blauw ijs aan.
Foto door: NancyCarels.reisreporter.nl

3. Zie het (Noorder)licht in Alaska

De intense kleuren van de Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht, zijn het best te zien in gebieden die liggen in de zogenoemde poollichtovaal. Deze verschuift met het draaien van de aarde en verandert van grootte, afhankelijk van het niveau aan zonneactiviteit. De beste tijd om het Noorderlicht te zien is tijdens de equinox of nachtevening in maart of september. Zorg ervoor dat je ergens bent waar je geen last hebt van stadsverlichting. Om het Noorderlicht in volle glorie te kunnen zien, moet het liefst volledig donker zijn.
Avontuurlijk ingesteld? Reis dan af naar het kleine Wiseman in Alaska waar ongeveer maar dertien mensen wonen en je het licht bijna voor jezelf hebt. Een andere plek om het licht goed te kunnen zien is in Tromsø in Noorwegen. Hier kun je heel soms ook overdag de lichten zien.
Foto door: Deboraholthof.reisreporter.nl4. Sta oog in oog met ijsberen in Rusland

Op het Russische afgelegen Wrangel eiland heb je de ijsberen bijna voor jezelf. Het eiland, dat door de russen Vrangelya wordt genoemd, staat ook bekend als de ijsbeerkraamkamer omdat er zoveel holen te vinden zijn. Het eiland wordt zelden bezocht. Dat komt door de barre temperaturen die soms zakken naar -57ºC. De meeste mensen gaan dan ook in de zomer. Als je geluk hebt, kun je hier dus ijsbeermoeders en hun welpen zien. Mocht je ze alsnog mislopen, dan stuit je in ieder geval nog op de grootste concentratie walruskolonieën ter wereld.
Foto door: Pensionado.reisreporter.nl


5. Join de locals in Canada

Al duizenden jaren geleden leefden de Inuit en hun voorvaderen de Thule in het Canadese gebied Nunavut. Iets van de laatste jaren is dat de Inuit met veel enthousiasme hun taal en tradities delen. Je wordt als bezoeker uitgenodigd om veel verder te gaan dan de normale toeristenshowtjes door wat tijd met hen door te brengen. De lokale gidsen nemen je mee en leren je iglo's bouwen. In april wordt de lente uitgebreid gevierd met jachtpartijen, ijssculptuurwedstrijden en hondensleeraces.
Foto door: Puckske.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Groenland artikelen
Reisnieuws
7 landen die niet echt bestaan. Unieke reiservaring!

24 feb 2017, Buiten de gebaande paden treden? Met deze zeven landen die niet officieel worden erkend gaat dat zeker lukken!

0
Video
Door: Kas Nortier
Video: Nipt ontsnappen aan een ijsberg

14 feb 2016, De opwarming van de aarde heeft zoals we allemaal weten grote gevolgen voor de ijshoeveelheid op onze aardbol. In het BBC programma Incredible Journeys volgt presentator Steve Leonard de ijsexpert Jason Roberts. Tijdens een tochtje langs de machti...

0
Reportage
Onthuld: de natuurgeheimen van Groenland

16 dec 2015, Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je zo bent overgeleverd aan de natuur als Groenland. Bedwing enorme fjorden en drijvende ijsbergen. Of breek het ijs met de plaatselijke Eskimo’s.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.