IJsfjord van Ilulissat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het ijsfjord vanaf de rotsheuvels

IJsfjord van Ilulissat,
Groenland


Ilulissat, de meest bekende plaats aan de westkust van Groenland, biedt vele excursiemogelijkheden, maar je kunt er vooral op eigen gelegenheid prachtige wandelingen van variabele lengte en moeilijkheidsgraad maken.

Bij het voormalige helikopterveld staat een informatiebord over de wandelingen. Er loopt een blauw gemarkeerd pad rechtstreeks naar de heuvels die grenzen aan het ijsfjord. Deze wandeling gaat tot aan de heuvels over houten vlonders om de kwetsbare toendraflora te beschermen. Aan het einde kom je bij een baaitje waar je niet mag blijven staan. Je ziet dan geruime tijd al de enorme ijsbergen van het fjord voor je. Het pad loopt daar laag vlak langs zee en er is altijd het risico dat een ijsberg breekt of kantelt met een vloedgolf als gevolg.
Daarna moet je tussen de rotsen omhoog klimmen naar een formidabel uitzichtpunt waar ook een paar banken staan. Je kijkt over de bergen van ijs die door de gletsjer vanaf de binnenlandse ijskap het fjord in worden gestuwd. Dit uitzicht is werkelijk onvoorstelbaar: zo ver als het oog reikt, rijzen de tientallen meters hoge ijsbergen als een wit alpenlandschap voor je op, de zee is niet meer te zien. De lucht is zo helder dat de bergen aan de overzijde van het brede fjord zichtbaar zijn.

Deze foto is genomen tijdens een wandeling over het geel gemarkeerde pad dat aan de Disko Bay begint. We kijken vanaf een rotsheuvel uit op het blauwe vlonderpad beneden. Aan het eind is de rots te zien waarop je moet klimmen om van het ongelooflijke uitzicht op de ijsmassa te genieten. Als de foto geopend is, kun je daarop links de banken zien staan.