Groenland image
Lkoedam

Groenland

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je zo bent overgeleverd aan de natuur als Groenland. Bedwing enorme fjorden, glinsterende gletsjers en drijvende ijsbergen. Of breek het ijs met de plaatselijke Eskimo’s, die warmlopen voor bingo, sms’jes en desastreuze klimaatverandering.



Tekst Ramon Stoppelenburg, Fotografie Pé Chan



Overgeleverd aan de natuur



‘Trek eens aan mijn pijpen, wil je, vraag ik Pé, mijn reisgenoot en de fotograaf voor de komende weken. Pé trekt met zichtbare moeite mijn veel te strakke broek van zeehondenhuid uit. ‘Toch maar een grotere maat proberen.’ We zijn eerder vandaag via Kopenhagen en Kangerlussuaq – met zijn supermarkt, busdienst en internationale luchthaven een ware metropool voor Groenlandse begrippen – naar de Aasiaatarchipel gevlogen. Daar hebben we de helikopter gepakt naar het eiland Disko, waar we meteen in zeehondenhuid ingepakt worden. Het is de enige kleding die bescherming biedt tegen de snijdende kou van -25 graden Celsius, zo wordt ons verzekerd.



Met onze gloednieuwe jas, broek, wanten en laarzen lopen we in de schemering door de sneeuwwitte straten van het dorpje Qeqertarsuaq. Tussen de kleurrijke houten huisjes hangen vissen en huiden te drogen tussen het wasgoed. Hier en daar hangt een gefileerde zeehond. We verblijven in het Disko Hotel. Het is het enige hotel op het eiland en ligt pal naast het enige restaurant en om de hoek van de enige kerk. Er kunnen amper twintig gasten in terecht (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 20 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.