West Antarctica

'383994' door caar '383994' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Zeilschip de Bark...E

caar

Dit is de Bark Europa. één van de drie Nederlandse zeilschepen die over de hele wereld zeilen. Deze foto heb ik genomen tijdens de reis van Ushuaia naar Antarctica.

'384899' door herman m '384899' door herman m

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Petermann

herman m

Aan de linkerzijde van deze foto is nog net Petermann-eiland te zien. Dit eiland werd in de zomer van 1873-1874 ontdekt door een Duitse expeditie en is genoemd maar de Duitse geograaf August Petermann. Vanaf dit punt heb je fraaie uitzichten op West-Antarctica en een deels met ijsschotsen en ijsbergen bedekte baai. Aan de rand van deze baai broeden onder meer keizersaalscholvers en Adéliepinguïns.

'386361' door herman m '386361' door herman m

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Jougla Point

herman m

Deze groep ezelspinguïns staat op de uitkijk op Jougla Point, een smalle landtong aan de westzijde van de ingang naar Alice Creek nabij Port Lockroy en Wiencke Island. Dit gebied maakt deel uit van de Palmer Archipel aan de westzijde van het Antarctisch continent. Het gebied is ontdekt tijdens de Franse Antarctische expeditie 1903-1905, onder leiding van Jean-Baptiste Charcot. Ezelspinguïns maken nesten van stenen, gras, veren, of wat ze maar kunnen vinden. Eind oktober leggen ze twee eieren van ongeveer 130 gram. Het uitbroeden van de eieren duurt ongeveer 34 dagen. Elke twee dagen wisselen de ouders elkaar af. De kuikens blijven drie tot vier weken in hun nest. Tijdens deze periode gaan de ouders om de beurt voedsel zoeken in zee. Na de broedperiode verblijven de kuikens in drukbevolkte crèches en gaan de ouders samen voedsel zoeken voor hun hongerige kroost. Ezelspinguïns foerageren overdag en keren ’s avonds terug naar hun kolonie. Indien nodig duiken ze dieper dan 165 meter op zoek naar prooi, hoofdzakelijk krill (kleine garnaalachtigen).

'550618' door ejfovermaat '550618' door ejfovermaat

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Ontmoet de chinstrap.

ejfovermaat

Op bijna de laatste dag die wij verbleven op het Antarctische continent kregen we dan toch eindelijk de chinstrap of halsband pinguin te zien. Tot dan hadden we geen geluk. We zagen wel een kleine kolonie vanaf het schip, maar we konden vanwege het weer geen landing maken. Deze dag hadden we dus geluk. Er was wel een flinke klim tegen een rotswand, bedekt door de sneeuw, voor nodig om dichterbij te komen, maar dit was de inspanning meer dan waard.Wat zijn ze mooi met die grappige zwarte band op hun kop en die rode kraaloogjes. Dit mannetje stond met zijn vleugels te flapperen en liet zo nu een dan een harde schreeuw. Het is het seizoen van een nest maken of de oude weer op orde stellen. De mannetjes zijn er maar druk mee; steentjes aandragen en netjes opstapelen. Ze arriveren plm een week eerder dan de vrouwtjes en zijn monogaam. Spoedig komt zijn vrouwtje aan of gaat hij op de versiertoer om een partner te krijgen. Voorlopig heeft hij het nog even druk met zijn nest.

'380388' door herman m '380388' door herman m

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

IJs(bergen)

herman m

Op Antarctica bevinden zich vele gletsjers. De meeste daarvan eindigen in zee. De fronten zijn vaak onregelmatig door het afbreken van grote brokken. Na het afkalven dobberen deze brokken nog tijden als ijsberg rond. In de loop van de Antarctische zomer vallen ze verder uiteen. Vanonder de ijsbergen ontsnappen zuurstofbelletjes naar het wateroppervlak en slijten daarmee diepe groeven in mooie patronen uit. Veel restanten van ijsbergen tref je aan in het Lemairekanaal, zoals hier op de foto te zien, een indrukwekkende passage tussen het vaste land van Antarctica en een aantal eilanden. De stuurman op het schip manoevreert het schip behendig tussen de stevige brokken ijs door. In de winter is deze vaargeul volledig bevroren.

'372013' door imac1963 '372013' door imac1963

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Kinbandpinguins op...

imac1963

"He zag jij dat ook"? "Wat moet ik gezien hebben"? zegt de andere kinband pinguin. "Nou gedurende de zomer zien we hier een paar keer per week grote mensen in het zogenaamde warme water springen. Maar dit keer zie ik een klein exemplaar. Een kind in het water springen. Ach.. hij gaat zelfs borstcrawlen. Wat een uitslover. Ik kan veel sneller zwemmen".

'537121' door ejfovermaat '537121' door ejfovermaat

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Spelende jonge seals

ejfovermaat

Na de landing met een rubberboot op de kust van Antarctica was de eerste kennismaking met een grote groep jonge seals.Je zou denken dat ze qua grootte en gewicht al wat ouder zijn, maar dit is niet het geval. Ze zijn nog maar enkele weken oud. Het zijn namelijk jonge zeeolifanten. Ze zijn erg speels, bewegelijk en....erg nieuwsgierig. Als je gaat zitten dan kun je er vergif op innemen dat ze naar je toekomen en als je niet oppast wordt je geplet omdat je zo'n beetje op je schoot gaat liggen. Leuk, maar ook erg zwaar kan ik je vertellen !

'383985' door caar '383985' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Zeeleeuw

caar

De zeeleeuwen zijn over het algemeen heel vriendelijk maar als je te dicht bij komt dan krijg je deze blik naar je toe geworpen en moet je zorgen dat je er snel van door gaat.

'380794' door herman m '380794' door herman m

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Verschrikt

herman m

Verschrikt kijken deze adéliepinguïns op Petermann Island, vlak voor het vaste land van Antarctica op, toen er een grote jager overvloog en vervolgens in hun directe nabijheid landde. Op een onbewaakt ogenblik slaat deze roofvogel onverbiddelijk toe. De grote jager ofwel skua maccormicki is een in het Zuidpoolgebied voorkomende vogel ter grootte van een flinke meeuw, die een variabel bruin verenkleed behoudt. De adéliepinguïn wordt gekenmerkt door een witte oogring rond de pupil en heeft dikkere veren en een langere staart dan andere soorten. Deze soort kan zich handig over ijs voortbewegen, ze glijden vaak liggend als een sleetje eroverheen terwijl ze zich met hun vleugels voortduwen. Een adéliepinguïn kan ongeveer 70 tot 75 centimeter lang worden. Ze wegen ongeveer 4 tot 6 kilogram.

'169552' door flintstone '169552' door flintstone

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Ijstafel

flintstone

Na passeren van de Drake Passage het eerste contact met Antarctica !!

'247621' door LitaHeijman '247621' door LitaHeijman

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

De Ijsschotsen

LitaHeijman

De meest vreemde ijsschotsen gaan aan je voorbij als je zoals wij een cruise maakt door Antarctica. Deze foto is gemaakt vlak bij het Palmer onderzoekstation.

'387036' door germainesoyer '387036' door germainesoyer

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Weddell zeehond

germainesoyer

De weddell zeehond is het meest voorkomende zoogdier ter wereld. Knuffeldier en absoluut niet bang voor de mens, althans zo heb ik het ervaren. Antarctica is nu een van die plekken waar ik graag eens terug zou willen komen. Iemand tips waar ik de ijsbeer kan bewonderen?

'383989' door caar '383989' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Desception island

caar

Dit vond ik zelf het mooiste stukje van de reis door Antarctica die ik heb gemaakt. Het is desception island een vulkaan waar geen dieren en planten leven/groeien. Het enigste wat er te zien is, is het zwart van het vulkanische as en het witte sneeuw. In het midden van de foto zie je de Bark Europa het zeilschip waarmee ik 3 weken door Antarctica ben gevaren.

'383993' door caar '383993' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Ijsberg

caar

Sheckelton, de grote britsche ontdekkingsreiziger zei het al. ijsbergen zijn nooit saai als je goed kijk zijn alle personen en alle dieren van over de hele wereld aanwezig. Zo ook deze oude man.

'383987' door caar '383987' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Pinguins

caar

Deze foto is in februari gemaakt. De tijd dat de kleintjes geboren zijn en hun moeders op en aan zwemmen om genoeg eten te halen voor hun jong, wat nooit genoeg lijkt te zijn. Op deze foto is te zien hoe een kleintje eten krijgt van zijn moeder.

'383995' door caar '383995' door caar

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Leopard seal

caar

Op een mooie zonnige dag besluiten we een stukje te gaan varen met de zodiac door Antarctica. Komt opeens vanuit het niet deze leopard seal aanzwemmen en besluit in onze boot te bijten. Het heeft wel een mooie foto opgeleverd.

'394025' door lennekeenjp '394025' door lennekeenjp

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Slaapplaatsen voor...

lennekeenjp

Deelnemers aan de marathon van Antarctica slapen in deze tenten op de Union Glacier midden op Antarctica. Deze marathon werd in november 2012 voor de 8e keer gehouden. Slechts 8 Nederlanders hebben deze marathon ooit volbracht. In tegenstelling tot wat je verwacht, is dit kamp een uitstekende wintercamping met minimale ecologische impact.