Antarctica image

Antarctica


Reisgids

Antarctica
Poolgebieden
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Antarctica-vakantie: je gratis reisgids

Antarctica is het koudste continent ter wereld, geheel omringd door zee. De laagste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was –89,2 graden Celsius. Van 21 maart tot 23 september is er geen daglicht meer te zien in het Zuidpoolgebied en deze zonloze winterperiode wordt ook wel de poolnacht genoemd.

Door de krachtige wind is de gevoelstemperatuur hier heel laag. Buiten een honderdtal wetenschappers is er op Antarctica geen menselijk leven. Pinguïns zijn hier in de meerderheid; er huizen maar liefst zeven verschillende pinguïnsoorten. Je vind hier ook zeehonden, dolfijnen en walvissen. Ook miljoenen vogels laten zich meewaaien met de stevige wind richting Antarctica. De natuurlijke omgeving in het laatst ontdekte continent is schitterend. Met sneeuw en ijs bedekte bergen vormen de achtergrond voor een witte wildernis, doorsneden met fjorden en immense gletsjers.

Het continent kent geen toeristische faciliteiten of dorpjes. De meeste toeristen komen aan met een cruiseschip en hebben een slaapplek aan boord van het schip. Alleen aan de rand van Antarctica staan een paar onderzoekstations. In de zomer verblijven hier veel onderzoekers (in de winter is het een stuk rustiger). Alles wat je hier doet is afhankelijk van het weer. De klok is hier niet belangrijk meer. De meeste excursies vinden plaats aan de ijsvrije kustlijnen in de Antarctische zomer. Veel reizen beginnen in Ushuaia in Argentinië. South Georgia is het meest bezochte gebied in Antarctica. Hier is een van de hoogste concentraties van wilde dieren op aarde te vinden en het landschap is schitterend. Er zijn nog plekken in Antarctica waar de overwinteringshutten van vroegere poolexpedities te zien zijn. De gebouwen die daarnaast nog te zien zijn op Antarctica, zijn de vervallen walvisverwerkingsfabrieken en de gebouwen die de huidige onderzoekers van over de hele wereld onderdak bieden.

Aan de kust liggen de temperaturen in de wintermaarden rond de -15 tot -30 graden. In de zomermaanden zal het ongeveer -5 tot 5 graden zijn. Landinwaarts zijn de temperaturen extreem: daar zakt het kwik soms wel tot -80 graden. Er woont niemand op Antarctica en er zijn geen faciliteiten dus de munteenheid en type stekker hangt meestal af van de boot waar je mee reist.

Wat zegt de community

(4)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Meest bijzondere reis
Meest bijzondere reis
Antarctica schiereiland en Weddell zee
ThijsVDenBurg
Afscheid!
Afscheid!
Antarctica schiereiland en Weddell zee
Esthers
Wereld pinguin dag!
Wereld pinguin dag!
South Georgia
Esthers

Praktisch

  • Er geldt een positief reisadvies voor Antarctica. Wel moet je van tevoren goed rekening houden met de extreme weersomstandigheden.

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: -. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • Antarctica – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Antarctica, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Antarctica gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  • Tijdsverschil: Alle tijdszones komen voor
    De hoofdstad van Antarctica is -.
    Het oppervlak van Antarctica is 26 x Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Diverse (er zijn onderzoeksstations vanuit ca. 60 landen).