South Georgia

'161996' door Bowral '161996' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Koninkrijk

Bowral

Op South Georgia (een banaanvormig eiland met een oppervlakte van circa 3.700 km2) leven zo'n 200.000 koningspinguïns. De koningspinguïn is de een na grootste pinguïn en is 95 cm groot. Op het eiland vind je diverse grote kolonies, waaronder die bij Fortuna Bay.

'549404' door deerik '549404' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Nog 1x omkijken....

deerik

South Georgia en vooral St. Andrews bay is het paradijs voor de Koningspinguïn. Op dit stukje South Georgia staan er zo'n 400.000 te poseren. Ik adviseer iedereen die een boottocht naar Antarctica maakt, de XL variant te nemen en dit desolate stukje aarde te bezoeken. Na een indrukwekkende middag ben ik hier, over het strand, op weg terug naar de zodiacs die ons weer terug aan boord van het expeditie schip gaan brengen. Nog 1 keer omkijken, nog 1 keer genieten van de pinguïns in de late namiddag zon.

'484127' door deerik '484127' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Heel veel pinguïns

deerik

Hoe veel??? Die het weet mag het zeggen... Koningspinguïns zover het oog reikt. Honderden, duizenden, honderdduizenden. Op de zodiak terug naar ons schip, zat er een dame van ± 70 jaar oud in tranen naast me. Ik vroeg haar wat er was en of ik iets voor haar kon doen. Nee zei ze... ik ben hier voor de 5e of 6e keer en het blijft zo'n diepe indruk op mij maken. Pfff damm ik voelde met haar mee. Het maakte Heeeel veeeel indruk, Priceless!!!

'334625' door Bowral '334625' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Roepen

Bowral

Over communicatie gesproken: de koningspinguïns op South Georgia hebben elk hun eigen 'roep' waarmee ze hun partner of jong weten (terug) te vinden. Geen 'roep' is hetzelfde! Een opmerkelijke prestatie als je bedenkt dat ze met z'n tienduizenden op een paar vierkante kilometer verblijven.

'206116' door Bowral '206116' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Twee koningen

Bowral

Mede namens deze twee goed gehumeurde koningspinguïns dank ik alle zaterdag aanwezige Reisreporters voor hun aanwezigheid en aandacht bij mijn presentatie. Heb nog nooit zo’n brave groep toehoorders gehad ... ;-) Deze foto laat nog eens goed zien hoe prachtig deze dieren zijn. Laten we, ondanks de toenemende opwarming van de aarde en het zeewater, hopen dat de volgende generaties ook nog van dit beeld kunnen genieten!

'251782' door deerik '251782' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

5 meter ??!!

deerik

Een van de regels op South-Georgia (en op Antarctica) is dat je 5 mtr afstand moet houden tot het wildlife. Hoe goed je het ook probeert.... het lukt echt niet. Pinguins of pelsrobben, ze zijn allemaal veel te nieuwsgierig, ze komen gewoon naar je toe om te kijken wat voor rare vogel je bent. Prachtige momenten om juist met een groothoeklens te spelen!

'235788' door Bowral '235788' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

De schreeuw

Bowral

In Fortuna Bay op South Georgia leven tienduizenden koningspinguïns hutje-mutje bij elkaar. Het is dan ook wonderbaarlijk dat de partners van de paartjes elkaar en hun kroost kunnen terug vinden door elkaar te 'roepen'. De kop gaat dan in de nek en met een flinke uithaal produceren ze heel wat decibellen. Een prachtig schouwspel en een kakofonie aan geluiden ...

'553549' door deerik '553549' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Slapende Reus

deerik

South Georgia is natuurlijk vooral bekend vanwege de enorme Koningspinguïnkolonies. Je komt er echter ook andere soorten tegen, de Zeeolifant is eigenlijk ook niet te missen. Het zijn enorme lobbissen. Ze zien er zachtaardig uit, maar je wil hier echt geen ruzie mee krijgen, ze hebben flinke tanden!

'495510' door deerik '495510' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Vreemde eend

deerik

Een prachtig gezicht zo'n jong pluizig kuiken tussen de volwassen koningen. Net alsof die paar rechts ook kijken zo van 'wat doe jij hier, snel naar de crèche'!! Deze foto is genomen bij St. Andrewsbay. Een van de fantastische plekken op de eilanden van South Georgia. Elk eiland heeft er zijn charme, een echte aanrader!

'568518' door Bowral '568518' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Koningspinguïns voor.

Bowral

Voor mij is South Georgia nog steeds de meest bijzondere bestemming die ik ooit heb bezocht. Op het eiland, waar de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton is overleden en begraven, woont slechts een handvol mensen (Britse onderzoekers). Aan dieren echter geen gebrek: honderduizenden pinguïns, zeeolifanten, zeehonden, zeeluipaarden, rendieren, vele soorten vogels en vissen, waaronder walvissen, haaien en orka's. Voor de dierenfotograaf is dit een waar walhalla.

'202583' door Bowral '202583' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Verliefd

Bowral

Hoewel het groepsdieren zijn, zie je de meeste koningspinguïns als paartjes bij elkaar staan. Samen broeden ze ook afwisselend op het ei. De foto is genomen in Fortuna Bay aan de noordkust van South Georgia. Je vindt hier kolonies van tienduizenden paartjes.

'494765' door deerik '494765' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Solo

deerik

Wat is de meest interessante eilandhop.... voor mij een moeilijke keuze tussen South Georgia en Galapagos. Deze solo zanger gaf een mooi concert op South Georgia.

'488181' door deerik '488181' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Stilte!!!

deerik

Om exact 4.30 uur worden we gewekt, als we een klein halfuur later bij het instappunt komen, nadat we onderweg een sapje en een hapje hebben gescoord zijn we de eerste en gaan dus direct met de eerste zodiac aan land bij Salisbury Plain. Terwijl we aankomen varen zien we om ons heen overal koningspinguïns duiken en zwemmen. Heel het strand staat ook vol met deze schitterende pinguïns. We banen ons een weg langs het strand naar de plek waar de meeste van de dieren staan. Salisbury Plain is de op een na grootste kolonie, in totaal meer dan 150.000 koningspinguïns. Het is echt pure magie om in een oogopslag zo’n massa aan schoonheid te zien. Woorden schieten te kort. Even later worden we werkelijk omsloten door de pinguïns, ze zijn zo nieuwsgierig dat we de 5 meter regel (de afstand die we moeten houden tot het wildlife) moeten laten varen. Ik schiet me werkelijk een ongeluk aan foto’s, ondanks de regen die hier maar naar beneden blijft sijpelen. Als een van de laatste verlaten we deze schitterende plek.

'498702' door deerik '498702' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

3 tegen 1

deerik

Niets zo mooi als het gedrag van dieren te bekijken. Heel vaak kun het gedrag van hen op dat van ons mensen projecteren. Hier kijkt er een zeer verongelijkt naar zijn drie soortgenoten....

'497871' door deerik '497871' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

St. Andrews Bay

deerik

Niet alleen Antarctica zelf maar ook de eilanden rondom Antarctica bieden een verrassende diversiteit aan landschappen en soorten. Op South Georgia de Koningspinguïn, maar ook Albatrossen en Macaroni pinguïns. Op de South Shetland eilanden en de Orkney's o.a. zeeolifanten maar ook nestende Adelie, kingband en Gentoo pinguïns. Een tour langs deze eilanden maakt je bezoek aan Antarctica helemaal compleet! Deze foto is van St. Andrewsbay, een stitch van 6 beelden omdat het onmogelijk was bijna een half miljoen Koningen in 1 frame te vangen. Na een korte wandeling, over het strand en door een rivier beklom ik een heuvel om verrast te worden door dit waanzinnige uitzicht. Honderdduizenden pinguïns die in het zonnetje stonden te poseren voor mij. Zonder twijfel een van de meest bijzondere momenten uit mijn leven. Uuuh ja... al die stipjes die je ziet zijn dus Koningspinguïns!! Antarctica is een van de duurdere bestemmingen, tenzij... je flexibel bent met je reisdata. De kortingen die hier vaak last-minute worden gegeven zijn indrukwekkend. Zo hebben wij deze trip voor minder dan de helft van de originele prijs kunnen maken. Nog goedkoper is het als je 'op de bonnefooi' naar Ushuiai gaat, en daar in de haven rechtstreeks met de bootmaatschappij onderhandeld over de vrije plaatsen aan boord. Zo zaten er bij ons een paar backpackers op de boot die voor een fractie van de normale prijs mee konden....

'556360' door dreamer666 '556360' door dreamer666

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Ik ben zo stoer

dreamer666

Een koningspinguïnskuiken op south Georgia. Met hun donzige vacht en vetgemest door de ouders zien ze er een pak groter uit dan de volwassen exemplaren. Met dit lage standpunt lijkt het helemaal een reus.

'241296' door deerik '241296' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Kei Veul

deerik

Zo, we zijn weer terug van weggeweest, en wat hebben we veel gezien. Veel zee, veel ijs maar ook kei veul pinguins. Bijgaand een foto van mijn favoriete plek, St. Andrews Bay. Hier hebben in 's-werelds grootste kolonie Konings Pinguins gestaan, meer dan 500.000. Voor mij was dit het hoogtepunt van onze reis.

'244826' door deerik '244826' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Koning, Keizer,...Adm

deerik

Koning, Keizer, Admiraal, op een foto van Erik willen ze allemaal ;-) Ach ja, even in een poepje liggen voor een laag standpunt, tja dat moet ik er dan wel voor over hebben.

'521783' door deerik '521783' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Hutje Mutje

deerik

Op dit strand stonden de koningen echt hutje mutje, het was een kabaal van jewelste. De lucht begint lekker open te breken, het beloofd een zonnige dag te worden, een top dag! Op de achtergrond de bergen en een gletsjer die zicht een weg omlaag slingert.

'569774' door Esthers '569774' door Esthers

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

In weer en wind

Esthers

Fortuna bay, South Georgia. We maken een 20 daagse expeditie naar Antartica via de Falkland eilanden en South Georgia met het schip ''Plancius''. Tijdens deze dag in South Georgia nam de wind flink toe, maar de kapitein waagde het er toch op om met de zodiacs een landing mogelijk te maken op Fortuna Bay. Zoals je kunt zien kwam de regen/natte sneeuw door de sterke wind meestal horizontaal voorbij. Zelfs de konings pinguins staan met de rug naar de regen toe. Op de achtergrond zie je het strand vol liggen met pelsrobben.

'493469' door Bowral '493469' door Bowral

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Wildlife op South...G

Bowral

In Fortuna Bay op South Georgia struikel je bijkans over de koningspinguïns. Alleen al rond deze baai resideren enkele tienduizenden paartjes. Het totaal aantal paartjes op dit eiland wordt geschat op zo'n 400.000. South Georgia is circa 170 km lang en op het breedste punt 40 km. Naast koningspinguïns kom je er ook macaronipinguïns, ezelspinguïns, zeeolifanten, zeehonden en veel vogelsoorten tegen. In zee rondom zwemmen onder meer walvissen, orka's en zeeluipaarden. Heb op het eiland zelf echter ook diverse rendieren gezien! Die zijn ooit door Noorse walvisvaarders geïmporteerd.

'499453' door dreamer666 '499453' door dreamer666

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Koningspinguïns

dreamer666

De koningspinguïns zijn zeer nieuwsgierige beesten en vele komen zo naar je toe wandelen om je te inspecteren. Op South Georgia zijn ze in grote getallen aanwezig. Het is de 2de grootste soort pinguïns en je kan ze niet vinden op Antarctica zelf.

'517355' door ejfovermaat '517355' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Observeer het gedrag.

ejfovermaat

Ik heb genoten van het observeren van het gedrag van de king pinguins. Hun typerende loopje werkt op de lachspieren en dan al die kleine bewegingen die ze met hun kop maken ! Voor een mede-pinguin waarschijnlijk erg duidelijk wat er bedoeld wordt, maar voor mijn is het als het ontrafelen van geheimtaal. Wat me verbaasde was dat ze heel erg veel tijd besteden aan het verzorgen van hun vacht. Er wordt constant gepoetst. Veren worden er uit getrokken en alles wordt weer glad gestreken. Een continue proces. Deze pinguin stond zich te poetsen in een kleine plas water en vormde een mooie spiegeling.

'462236' door deerik '462236' door deerik

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

IJdeltuiten

deerik

Kippenvel als ik er aan terugdenk, tussen een kolonie van 400.000 koningspinguïns staan. Wat een kleur en wat een kabaal. Ze zijn allemaal druk druk druk, of met elkaar kibbelen, kuikens voeren maar vooral alle veertjes schoonhouden en op nummer leggen.