Antarctica Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Grootste ijsschots ooit is los

Gepubliceerd: 27 mrt 2008
1

Een enorme ijsschots (eenderde van Nederland) is losgekomen van Antarctica en abnormaal snel aan het afbrokkelen. Het afgebroken stuk ijs maakte onderdeel uit van de Wilkins IJsvlakte, dat nu geheel dreigt te verdwijnen. ‘We gaan een paar spannende weken tegemoet,’ aldus de Britse onderzoeker David Vaughan.

Reeds in 1993 had David Vaughan, een onderzoeker verbonden aan het British Antarctic Survey, voorspeld dat het noordelijke gedeelte van de Wilkins IJsvlakte verloren zou gaan. Wat hij niet verwachtte, was dat het in zo'n rap tempo zou gaan. ‘De wijze waarop deze enorme klomp zich heeft losgemaakt van het poolcontinent, is niet de normale manier waarop ijsbergen zich formeren,’ aldus Vaughan, die dit ook ziet als bewijs voor de klimaatverandering op de Zuidpool.

De Antarctische Peninsula, het meest noordelijke gedeelte van Antarctica, heeft al 50 jaar last van opwarming. Hierdoor zijn al zes ijsvlaktes volledig verdwenen. De Wilkins IJsvlakte is zuidelijker gelegen en zou door de extreme kou geen opwarming moeten ondergaan. Het tegendeel is echter waar. De afgebroken ijsschots is niet alleen het zuidelijkst gelegen stuk ijs dat ooit is weggesmolten, maar ook de grootste ijsvlakte die ooit is losgekomen van Antarctica.

Hoewel de afgebroken ijsvlakte geen directe invloed heeft op de zeespiegel, werken de ijsvlaktes als buffers voor de Antarctische landmassa. De afwezigheid van ijsvlaktes kan leiden tot dramatische gevolgen voor de zeespiegel.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Antarctica artikelen
Interview
'March of the Penguins'-maker over Antarctica

20 apr 2017, Vanaf vandaag is het vervolg op de Oscarwinnende documentaire ‘March of the Penguins’ te zien in de Nederlandse bioscopen. Wij spraken de Franse regisseur Luc Jacquet over zijn nieuwe film ‘March of the Penguins 2: The Call’ en zijn tijd o...

0
Bizar
Vergeet de Alpen. Antarctica is hét nieuwe skigebied

13 dec 2016, Er zijn talloze skipistes die wij graag eens zouden afdalen. Welke bovenaan ons lijstje staat? Antarctica, hét nieuwe skigebied voor avontuurlijke reizigers. Vergeet de Alpen dus! Voor de beste sneeuw ga je naar het verre zuiden.

4
Reisnieuws
In beeld: Landen die je in één dag bezoekt

08 dec 2016, Sommige landen zijn zó klein dat je met een korte autorit zo het hele gebied door kan rijden. Ondanks de geringe oppervlakte zijn deze landen en staatjes nog steeds het bezoeken waard. De redactie zet voor jou tien ieniemienie plekjes op de kaart.

1

Reacties van bezoekers Reageer

robvanacker

Door: robvanacker • Geplaatst op

Antartica komt naar je toe deze zomer.........

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.