IJsberg in zicht! image
PatrickF

IJsberg in zicht!

Een cruiseschip met 122 mensen aan boord liep vrijdag voor de kust van Antarctica vast op het ijs. Er ontstond een lek in twee dieselolietanks, waardoor het schip olie verloor en er water binnenstroomde. Het schip is nog niet gezonken.

Hulp onderweg
Verschillende andere schepen die in de buurt waren werden opgeroepen om de 89 passagiers en 33 bemanningsleden te redden. Zover bekend zijn er geen doden gevallen. Aan boord van het schip zijn ook 14 Nederlanders. Het schip de MV Antarctic Dream en twee Chileense marineschepen zijn onderweg om de slachtoffers te helpen. Daarna vliegen ze naar Chili.

Oorzaak onduidelijk
Het schip liep vast bij het Antarctische Schiereiland, ten zuiden van Argentinië. De oorzaak is nog onduidelijk. Mogelijke oorzaak is het stormachtige weer. Op dit moment wordt de aandacht vooral gevestigd op de mensen aan boord en de kleine hoeveelheid olie die het schip verloren heeft.
Het schiereiland is een populaire toeristische bestemming in Antarctica vanwege de prachtige uitzichten en de plaatselijke pinguïns.

Vorig jaar zonk de MS Explorer in hetzelfde gebied nadat de passagiers en bemanningsleden waren geëvacueerd. Het schip raakte een ijsberg.