Antarctica

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter Bowral

Antarctica is het koudste continent ter wereld, geheel omringd door zee. De laagste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was –89,2 graden Celsius. Van 21 maart tot 23 september is er geen daglicht meer te zien in het Zuidpoolgebied en deze zonloze winterperiode wordt ook wel de poolnacht genoemd.

Door de krachtige wind is de gevoelstemperatuur hier heel laag. Buiten een honderdtal wetenschappers is er op Antarctica geen menselijk leven. Pinguïns zijn hier in de meerderheid; er huizen maar liefst zeven verschillende pinguïnsoorten. Je vind hier ook zeehonden, dolfijnen en walvissen. Ook miljoenen vogels laten zich meewaaien met de stevige wind richting Antarctica. De natuurlijke omgeving in het laatst ontdekte continent is schitterend. Met sneeuw en ijs bedekte bergen vormen de achtergrond voor een witte wildernis, doorsneden met fjorden en immense gletsjers.

Het continent kent geen toeristische faciliteiten of dorpjes. De meeste toeristen komen aan met een cruiseschip en hebben een slaapplek aan boord van het schip. Alleen aan de rand van Antarctica staan een paar onderzoekstations. In de zomer verblijven hier veel onderzoekers (in de winter is het een stuk rustiger). Alles wat je hier doet is afhankelijk van het weer. De klok is hier niet belangrijk meer. De meeste excursies vinden plaats aan de ijsvrije kustlijnen in de Antarctische zomer. Veel reizen beginnen in Ushuaia in Argentinië. South Georgia is het meest bezochte gebied in Antarctica. Hier is een van de hoogste concentraties van wilde dieren op aarde te vinden en het landschap is schitterend. Er zijn nog plekken in Antarctica waar de overwinteringshutten van vroegere poolexpedities te zien zijn. De gebouwen die daarnaast nog te zien zijn op Antarctica, zijn de vervallen walvisverwerkingsfabrieken en de gebouwen die de huidige onderzoekers van over de hele wereld onderdak bieden.

Aan de kust liggen de temperaturen in de wintermaarden rond de -15 tot -30 graden. In de zomermaanden zal het ongeveer -5 tot 5 graden zijn. Landinwaarts zijn de temperaturen extreem: daar zakt het kwik soms wel tot -80 graden. Er woont niemand op Antarctica en er zijn geen faciliteiten dus de munteenheid en type stekker hangt meestal af van de boot waar je mee reist.

Informatie over Antarctica

Populaire highlights van Antarctica

Alle highlights van Antarctica

Beste foto's & tips van Antarctica

Van 13 dec 2008 tot 2 jan 2009 heb ik op de Bark Europa (het schip op deze foto) een tocht gemaakt naar Antartica. In Neko Harbour heb ik voor het eerst voet...

>>

Een Weddelzeehond bij Brown Bluff, op het uiterste puntje van het Antarctische schiereiland. Een volwassen Weddelzeehond wordt circa 2.50 meter lang. Ze kunn...

>>

Op South Georgia (een banaanvormig eiland met een oppervlakte van circa 3.700 km2) leven zo'n 200.000 koningspinguïns. De koningspinguïn is de een na groot...

>>

Praktische informatie over Antarctica

 • Officiele website www.antarctica.ac.uk
 • Beste reistijd Beste reistijd Antarctica
 • Internet extentie .-
 • Hoofdstad -
 • Aantal inwoners 1.200 (onderzoekers)
 • Oppervlakte 26 x Frankrijk
 • Reistijd Het duurt ruim twee dagen om per schip van het van het vasteland naar Antarctica te komen
 • Talen Diverse (er zijn onderzoeksstations vanuit ca. 60 landen)
 • Religie -
 • Telefooncode +maritieme telefooncodes, deze hangen af van je geografische positie
 • Voltage -
 • Reisadvies Reisadvies Antarctica
 • Visum Visum informatie Antarctica
 • Aanvlieghaven Ushuaia (Argentinië), Punta Arenas (Chili), Invercargill (Nieuw-Zeeland), Hobart (Tasmanië)
 • Nationale feestdagen -

Kaart van Antarctica en omgeving

Laatste Antarctica Artikelen

Met onze reisgids Antarctica ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Interview
'March of the Penguins'-maker over Antarctica

20 apr 2017, Vanaf vandaag is het vervolg op de Oscarwinnende documentaire ‘March of the Penguins’ te zien in de Nederlandse bioscopen. Wij spraken de Franse regisseur Luc Jacquet over zijn nieuwe film ‘March of the Penguins 2: The Call’ en zijn tijd o...

0
Bizar
Vergeet de Alpen. Antarctica is hét nieuwe skigebied

13 dec 2016, Er zijn talloze skipistes die wij graag eens zouden afdalen. Welke bovenaan ons lijstje staat? Antarctica, hét nieuwe skigebied voor avontuurlijke reizigers. Vergeet de Alpen dus! Voor de beste sneeuw ga je naar het verre zuiden.

4
Reisnieuws
In beeld: Landen die je in één dag bezoekt

08 dec 2016, Sommige landen zijn zó klein dat je met een korte autorit zo het hele gebied door kan rijden. Ondanks de geringe oppervlakte zijn deze landen en staatjes nog steeds het bezoeken waard. De redactie zet voor jou tien ieniemienie plekjes op de kaart.

1