Antarctica

Antarctica is het koudste continent ter wereld, geheel omringd door zee. De laagste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was –89,2 graden Celsius. Van 21 maart tot 23 september is er geen daglicht meer te zien in het Zuidpoolgebied en deze zonloze winterperiode wordt ook wel de poolnacht genoemd.

Door de krachtige wind is de gevoelstemperatuur hier heel laag. Buiten een honderdtal wetenschappers is er op Antarctica geen menselijk leven. Pinguïns zijn hier in de meerderheid; er huizen maar liefst zeven verschillende pinguïnsoorten. Je vind hier ook zeehonden, dolfijnen en walvissen. Ook miljoenen vogels laten zich meewaaien met de stevige wind richting Antarctica. De natuurlijke omgeving in het laatst ontdekte continent is schitterend. Met sneeuw en ijs bedekte bergen vormen de achtergrond voor een witte wildernis, doorsneden met fjorden en immense gletsjers.

Het continent kent geen toeristische faciliteiten of dorpjes. De meeste toeristen komen aan met een cruiseschip en hebben een slaapplek aan boord van het schip. Alleen aan de rand van Antarctica staan een paar onderzoekstations. In de zomer verblijven hier veel onderzoekers (in de winter is het een stuk rustiger). Alles wat je hier doet is afhankelijk van het weer. De klok is hier niet belangrijk meer. De meeste excursies vinden plaats aan de ijsvrije kustlijnen in de Antarctische zomer. Veel reizen beginnen in Ushuaia in Argentinië. South Georgia is het meest bezochte gebied in Antarctica. Hier is een van de hoogste concentraties van wilde dieren op aarde te vinden en het landschap is schitterend. Er zijn nog plekken in Antarctica waar de overwinteringshutten van vroegere poolexpedities te zien zijn. De gebouwen die daarnaast nog te zien zijn op Antarctica, zijn de vervallen walvisverwerkingsfabrieken en de gebouwen die de huidige onderzoekers van over de hele wereld onderdak bieden.

Aan de kust liggen de temperaturen in de wintermaarden rond de -15 tot -30 graden. In de zomermaanden zal het ongeveer -5 tot 5 graden zijn. Landinwaarts zijn de temperaturen extreem: daar zakt het kwik soms wel tot -80 graden. Er woont niemand op Antarctica en er zijn geen faciliteiten dus de munteenheid en type stekker hangt meestal af van de boot waar je mee reist.

Alle highlights van Antarctica

Beste foto's & tips van Antarctica

'1106' door selfav '1106' door selfav

Antarctica

Antarctica

Neko Harbour op z'n..

selfav

Neko Harbour is denk ik toch echt mijn favoriete plek op deze aarde, tenminste van wat ik tot nu toe gezien heb...

'4051' door Caroline '4051' door Caroline

Antarctica

Antarctica

Ezelspinguin

Caroline

Ezelspinguins proberen continue het nest van de buurman af te breken, om de steentjes vervolgens als bouwmateriaal voor het eigen nest te gebruiken. Zo liggen de eieren sneeuwvrij. Dit exemplaar verdedigt het nest.

'7795' door sjakiez '7795' door sjakiez

Antarctica

Antarctica

Zeehonden op...Antarc

sjakiez

Op de diverse ijsbergen en ijsschotsen wemelt het van de zeehonden

Praktische informatie over Antarctica

 • Officiele website
  [url="http://www.antarctica.ac.uk/about_antarctica/index.php" target=_blank]www.antarctica.ac.uk[/url]
 • Beste reistijd
  oktober t/m april
 • Internet extentie
  -
 • Hoofdstad
  -
 • Aantal inwoners
  1.200 (onderzoekers)
 • Oppervlakte
  26 x Frankrijk
 • Reistijd
  Het duurt ruim twee dagen om per schip van het van het vasteland naar Antarctica te komen
 • Talen
  Diverse (er zijn onderzoeksstations vanuit ca. 60 landen)
 • Religie
  -
 • Tijdsverschil
  Alle tijdszones komen voor
 • Tijdverschil
  Alle tijdszones komen voor
 • Telefooncode
  maritieme telefooncodes, deze hangen af van je geografische positie
 • Voltage
  -
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Geen
 • Aanvlieghaven
  Ushuaia (Argentinië), Punta Arenas (Chili), Invercargill (Nieuw-Zeeland), Hobart (Tasmanië)
 • Nationale feestdagen
  -

Kaart van Antarctica en omgeving

'March of the Penguins'-maker over Antarctica

Vanaf vandaag is het vervolg op de Oscarwinnende documentaire ‘March of the Penguins’ te zien in de Nederlandse bioscopen. Wij spraken de Franse regisseur Luc Jacquet over zijn nieuwe film ‘March of the Penguins 2: The Call’ en zijn tijd op de zuidpool.

Vanaf vandaag is het vervolg op de Oscarwinnende documentaire ‘March of the Penguins’ te zien in de Nederlandse bioscopen. Wij spraken de Franse regis...

Vergeet de Alpen. Antarctica is hét nieuwe skigebied

Er zijn talloze skipistes die wij graag eens zouden afdalen. Welke bovenaan ons lijstje staat? Antarctica, hét nieuwe skigebied voor avontuurlijke reizigers. Vergeet de Alpen dus! Voor de beste sneeuw ga je naar het verre zuiden.

Er zijn talloze skipistes die wij graag eens zouden afdalen. Welke bovenaan ons lijstje staat? Antarctica, hét nieuwe skigebied voor avontuurlijke rei...

4
Ontdek het meest afgelegen hotel ter wereld

Op het werelddeel dat vrijwel geen toerisme kent, is logischerwijs ook geen hotel te vinden. Op eentje na: het White Desert Hotel. Dit hotel op Antarctica is daarbij ook nog het meest afgelegen hotel ter wereld.

Op het werelddeel dat vrijwel geen toerisme kent, is logischerwijs ook geen hotel te vinden. Op eentje na: het White Desert Hotel. Dit hotel op Antarc...