Malakula

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Big Nambas

Malakula,
Vanuatu


Malakula is het een na grootste eiland van Vanuatu. Er worden op het eiland (circa 22.000 inwoners) maar liefst dertig verschillende talen gesproken. Op Malakula leven twee bevolkingsgroepen: de 'Big Nambas' en de 'Small Nambas'. 'Namba' staat voor peniskoker. Tot voor kort werden die nog volop gedragen. Nu gaan de kokers alleen om bij ceremonies en dansvoorstellingen.

De Namba's hebben een 'ruige' reputatie. Kannibalisme kwam (officieel) tot 1969 nog voor. Een misverstand is dat zij ook blanken, zoals missionarissen en ontdekkingsreizigers, zouden hebben verorberd. Hun pijlen waren (letterlijk) alleen gericht op ontvoerde en gevangen genomen vijanden van andere stammen. Het opeten van de slachtoffers ging met veel rituelen gepaard. Sinds een paar jaar is het mogelijk - onder strikte begeleiding van een stamlid - een 'cannibal site' te bezoeken. Een bijzonder indrukwekkende plek kan ik zeggen. Deze sites zijn voor de stammen nog steeds heilig.

Ook vandaag de dag kunnen de Namba's nogal heetgebakerd zijn. Er hebben regelmatig stammentwisten plaats, waarbij de inzet in de meeste gevallen al dan niet rechtmatig toegeëigende grond is. Op de foto zie je vrouwen van de 'Big Namas' die een vruchtbaarheidsdans uitoefenen.