Vanuatu

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Een duik in het ongewisse ...

Vanuatu


‘Land diving’ zou je de voorloper van het hedendaagse bungeejumpen kunnen noemen. De inwoners van het eiland Pentecost voeren dit ritueel jaarlijks uit. Je wordt er niet alleen ‘man’ van, maar ook de yamoogst zal het komende jaar slagen.

Inmiddels hebben al zo’n tien jongens en mannen een duik genomen van een van de ‘etages’. De eerste duikers beginnen op een hoogte van een meter of drie. Er zijn vijf etages. De spanning neemt toe en dan niet alleen bij de duikers, maar eerlijk gezegd ook bij mij … De man bovenop de stellage bereidt zich voor op de laatste sprong van de dag. Hij is in opperste concentratie, luidkeels aangemoedigd door zijn dorpsgenoten. Hij blijft zo zeker tien minuten roerloos staan. De goden zullen hem tijdens zijn vlucht begeleiden. Om zijn enkels zijn lianen gebonden …

Dan stort hij zich in een zwierige zweefduik naar beneden. Vlak boven de grond breekt de ‘springplank’ af waardoor zijn val enigszins wordt vertraagd. Zijn hoofd toucheert lichtjes de rulle zandgrond. Luid gejoel en gejuich stijgt op. Hij is een jaar lang de held van het dorp.

Een welgemeende tip van mijn kant: Don’t try this at home …