Ambrym

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dansen op Ambrym

Ambrym,
Vanuatu


Jaarlijks wordt op het eiland Ambrym in juli het Fanlan Festival gevierd. Een van de activiteiten tijdens het festival zijn de zogeheten ‘Rom’-dansen. Het draait hierbij om het aloude verhaal van goed en kwaad. De mannen van het dorp Fanlan dansen onder aanvoering van de dorpsoudsten twee dagen. Op de tweede dag worden de tientallen jaren oude houten maskers opgezet om het kwaad voorgoed te verdrijven. Op de foto zie je rechts vier van die maskers op een stokje staan. Overigens is de zwarte grond vulkaanas. Op het eiland zijn namelijk twee behoorlijk actieve vulkanen.

De veelal prachtig uitgesneden en gedecoreerde tamtams spelen vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in het leven van de eilandbewoners. Bij feesten, maar ook bij overlijdens en dreigend gevaar slaan de mannen met dikke stokken op de tamtam. In 2013 was hier nog steeds geen elektriciteit, geen generator en ook geen mobiel bereik. Boodschappen overbrengen naar de overige eilandbewoners gaat hier dus nog letterlijk via de tamtam …

Heel eerlijk gezegd is het qua logistiek niet zo heel eenvoudig bij dit festival te geraken. Daar staat dan wel tegenover dat je met hooguit tien andere toeristen (en een paar honderd eilandbewoners …;-)) kunt genieten van deze unieke dansen.