Samoa

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Een hommage aan Stevenson

Samoa


Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) was een Schotse dichter en (reisverhalen)schrijver. Zijn bekendste boek is ongetwijfeld ‘Schateiland’, maar de verhalen over ‘Dr Jekyll en Mr Hyde’ zijn ook van zijn hand. De laatste vier jaren van zijn leven woonde hij op het eiland Upolu in Samoa. Hij heeft zich destijds veel ingezet voor de rechten van de lokale bevolking. Nadat Stevenson op 44-jarige leeftijd in zijn woning aan een hersenbloeding was overleden, hebben de inwoners hem begraven op een heuvel in de omgeving. Bij leven had hij al een gedicht geschreven dat op zijn grafsteen moest komen te staan:

'Under the wide and starry sky,
Dig the grave and let me lie.
Glad did I live and gladly die,
And I laid me down with a will.

This be the verse you grave for me:
Here he lies where he longed to be;
Home is the sailor, home from sea,
And the hunter home from the hill.'

Als een hommage aan Stevenson hebben de inwoners van Samoa dit gedicht vertaald en op basis ervan een mooi ingetogen lied gecomponeerd. Zo leeft hij voort in de harten van de Samoanen.

Op de foto zie je een van de kamers van het woonhuis (nu een zeer interessant museum) van Stevenson. Linksboven hangt zijn portret. Vrijwilligers leiden je met veel plezier en passie rond. Aan het eind van ons bezoek aan het huis pakte de rondleidster een ukelele en zong ze zachtjes het ‘requiem’ van Stevenson.