Papoea Nieuw Guinea reisblogs

weinig West Papua

marcodej was er (tot 05 apr 2010) Gepost op 05 apr 103 reacties

Waarom beginnen met weinig West Papua? Omdat je weinig over West Papua hoort of leest....waarom? geen idee want het is goed te bereiken, de autochtone bewoners zijn geweldige mensen, je kan er heerlijk eten en als je van ongerepte natuur houd mag je dit gewoon niet missen...

Oke, je moet een gids hebben, als je tenminste de binnenlanden ingaat maar dat mag voor de meeste doorgewinterde reizigers geen probleem zijn om die te vinden. Met name de Baliemvalei en het Asmat gebied zijn zo'n beetje de meest bekende regio's. Zelf ben ik begonnen in Sentani vervolgens de Baliemvalei bezocht en daarna naar Biak vertrokken waar we nog een uitstapje gemaakt hebben naar Pulau Rani, ee piepklein eilandje waar je in een houten huis slaapt en waar de bewoners voor je koken...Over koken gesproken; geweldige manier van traditioneel eten is wel de smoorkuil. Mannen graven een gat in de grond waar later stenen in geegooid worden die op een vuur verhit zijn. Op deze stenen worden vervolgens groenten, vis en vlees gelegd. Het geheel wordt afgedicht met nog meer stenen en bedekt met riet. Na 20 minuutjes alles weer openmaken en een heerlijk maal is daar. En nu niet gaan zeuren over 'vlees mag je niet bij vis leggen' ...daar let je thuis maar weer op!

De bevolking? veel indonesiers die door transmigratieprojecten naar West Papua komen. Deze zijn niet allemaal even vriendelijk en behulpzaam. De oorspronkelijke bewoners wel ! Laat ze weten dat je uit Nederland komt en je hebt meteen een streepje voor. Dit is nog steeds te danken aan ons koloniaal verleden. In Biak is het me overkomen dat ik langs een oude man liep die op straat zat en ineens " goedenavond" tegen me zei...had hij nog op school geleerd...Terug in de binnenlanden tijdens een bezoek aan een van de kleine dorpjes moet je eens heel zachtjes het Papua volkslied inzetten... De bewoners zullen je stomverbaasd aankijken en daarna lachend meeneurien !LET OP: dit NIET doen als er indonesiers zijn ! Het zingen van het Papua volkslied is ten strengste verboden en de gaat geheid het land uit, en de medezingers de bak in...Maar mocht je de mogelijkheid hebben, doe het ! bezoek het land, geniet van de mensen en laat je betoveren door de natuur!

marcodej Positie 14393 (0 p.) Lid sinds 04-02-2010 Foto's en tips: 1 Blogs: 1 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Papua is een (ei)land met een expeditiekarakter. Dat geldt meer voor het Indonesische West-Papua dan het zelfstandige Oost-Papua. Ik ben in beide gebieden geweest en heb de belangrijkste toeristische gebieden bezocht. Het reizen in West-Papua is in relatie met Oost-Papua een stuk moeilijker, zwaarder en intensiever door de gebrekkige ontsluiting en infrastructuur aldaar. Zo heb ik bij een zeer intensieve groepsreis in West-Papua alleen maar de Baliem- en de Silimovallei gezien. Oké, ik moet toegeven, de natuur is er prachtig! Maar na bijna 3 weken jungle wordt het allemaal wel erg eentonig. De aldaar levende Lani-, Dani- en Yalistammen maakt gelukkig wel weer veel goed.

Voor meer informatie over West-Papua zie maar de link naar mijn facebookfotoalbum “PAPUA2008”: http://www.facebook.com/album.php?aid=17186&id=1839505796&l=ff13d2ccf9

Het reizen in Oost-Papua is mij (naar mijn mening) een stuk makkelijker afgegaan. Dit komt omdat Oost-Papua een stuk toeristischer is dan West-Papua. Helaas heeft de relatief goede ontsluiting wel een prijskaartje, waardoor Oost-Papua ongeveer 2x zo duur is als het Indonesische westen van het eiland. Daar staat wel tegenover dat ik in slechts vijf weken het hele land heb kunnen afreizen en alle toeristische hoogtepunten gezien heb. Kortom ben je nog relatief onervaren en wil je toch de stammenpracht van Papua zien, begin dan eerst in Oost-Papua! Later als je wat meer ervaring opgedaan hebt kun je je alsnog wagen aan een reis naar West-Papua……

Voor meer informatie over Oost-Papua zie maar de link naar mijn facebookfotoalbum “PAPUA2009”: http://www.facebook.com/album.php?aid=19809&id=1839505796&l=d8c728028d

Door: • Geplaatst op

Dit verhaal kan ik geheel onderschrijven. Onbekend maakt onbemind.
Daarom ondersteunt de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) onder andere initiatieven van de oorspronkelijke Papoeabevolking op het gebied ecotoerisme.En verstrekken wij ook reisinformatie over het gebied. Op de website www.sdsp.nl vindt u vooral veel informatie over bestemmingen en trips in de Vogelkop van West Papua.
Overigens is de kernactiviteit van onze Stichting SDSP Moeder- en kindzorg in de binnenlanden, waar de kindersterfte helaas nog tot de hoogste ter wereld behoort (32%).

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Informatief en goed verhaal. Leuk om hier eens wat over te lezen omdat we hiervoor belangstelling hebben. Wij hebben gehoord dat je naar Baliem vliegt met maarschappijen die in Nederland op de zwarte lijst staan, en dat je daarom moet tekenen dat je van alle rechten afstand doet. Is dit waar? En verder schijn je er niet altijd te kunnen landen omdat het tè bewolkt is. We zijn ook benieuwd naar de beste tijd om te gaan. OK, het regent het hele jaar door, maar is er misschien een iets minder natte tijd? En hoe zijn de wandelingen? Zwaar lopen of zijn er ook minder moeilijke routes, waarbij je toch nog het nodige ziet? Veel vragen, maar we zijn erg benieuwd.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.