Papoea Nieuw Guinea Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Papoea-Nieuw-Guinea

Gepubliceerd: 30 jul 2012
0

Mysterieus, romantisch en wild. Papoea-Nieuw-Guinea, het rechterdeel van het grote eiland Nieuw-Guinea, is een van de laatste gebieden ter wereld dat wacht op ontdekkers. Zonder enig toerisme van betekenis, heb je de grootste biodiversiteit onder en boven water, actieve vulkanen, paradijselijke stranden en een lieve bevolking helemaal voor jezelf.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have

Het wilde eiland

Geen service. Dat is wat mijn telefoon aangeeft als we in de banana boat naar een van de buitenste eilanden in het uiterste noorden van Papoea-Nieuw-Guinea vertrekken. We waren al ver van huis, maar nu gaan we nog verder. Ons vertrekpunt was het eiland New Ireland. Wat een prachtige naam. De meeste eilanden van Papoea-Nieuw-Guinea hebben indrukwekkende namen gekregen: New Hanover, New Britain, de Duke of York-eilanden en de Bismarck-archipel. Namen uit een bewogen verleden, bedacht door kolonisten die kennelijk heimwee hadden.

Eindelijk ben ik hier. Papoea-Nieuw-Guinea is een land dat ik altijd al hebben willen bezoeken. Een land dat mij altijd al heeft gefascineerd, mede omdat het door oude ontdekkingsreizigers als laatste bewoonde land ter wereld werd ontdekt. En omdat hier zelfs tot voor kort nog volksstammen werden gevonden, die nooit contact hadden gehad met de buitenwereld. Ik heb niet de illusie dat ons dat gaat overkomen - dat zou ik ook niet willen - maar mijn gevoel van ontdekken wordt steeds sterker naarmate de boottocht vordert. We varen langs tientallen onbewoonde en bewoonde eilandjes. En langs de riffen van deze eilanden, die de meest biodiverse koralen ter wereld hebben. Onderweg stoppen we bij Lissenung Island, met een tweehonderd meter breed huisrif. Oostenrijker Dietmar, die hier een duikschool heeft, vertelt dat wetenschappers onlangs in één enkele ochtend 178 soorten koraal vonden. Dat is meer dan alle koraalsoorten in de gehele Cariben bij elkaar.

‘Wat het nog mooier maakt, is dat al twee jaar lang elke dag om vier uur een schildpad naar ons eiland komt om te zwemmen en spelen met mijn hond Shiba’, vertelt Dietmar met een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Ze is al oud en kan nauwelijks meer lopen, maar elke middag tuurt ze naar de zee wachtend op haar vriendje (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 29

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Papoea Nieuw Guinea artikelen
Video
Nog nooit gezien! Pulserende onderwaternijlpaardjes

22 jan 2017, Deze, bij gebrek aan een betere naam, kleine onderwaternijlpaardjes - een inkvisachtige met de wetenschappelijke naam Metasepia pfefferi - kunnen zich camoufleren als geen ander. Dat doen ze door hun lichaam te laten pulseren in talloze kleuren. J...

0
Video
Wie durft? De 10 riskantste wandelroutes

22 jul 2016, Wandelen door de vrije natuur laat je als drukke wereldburger je kopzorgen en de drukte vergeten. Sommige mensen vinden echter de gewone paden wat suf en zoeken toch liever de uitdaging op. Voor hen, de echte waaghalzen, een lijst van de 10 gevaar...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.