Highlands

'457323' door Bowral '457323' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Betelnoot

Bowral

In de regel sta ik altijd open voor tips uit het Columbus Magazine. Vaak lekker uitdagend, maar …. er zijn grenzen! Na aangenaam kennis te hebben gemaakt met deze joviale man in het dorpje Simbai, besloot ik na enige aarzeling toch maar tip 16 uit de reportage over Papoea-Nieuw-Guinea (Columbus 29) aan mijn neus en mond voorbij te laten gaan. Met als titel 'Probeer de lokale drug' wilde de redactie mij aan de betelnoot hebben. Ik citeer: 'Half Papoea-Nieuw-Guinea kauwt betelnoot: een mix van de noot van de betelpalm met verse mosterd en kalk. Je wordt licht in je hoofd en je mond kleurt vuurrood' …

'459961' door Bowral '459961' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Chief Terema

Bowral

Dit is chief Terema. Hij is het hoofd van het dorpje Paiya, diep gelegen in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea. Terema heeft vijf vrouwen, vijfentwintig kinderen en vele kleinkinderen. Terema woont gescheiden van zijn familie in een hut waarin alleen hij en zijn adolescente zonen mogen komen. Hij is de zesde generatie chefs die in de hut woont. De beenderen en schedels van zijn vijf voorgangers liggen er op een soort huisaltaar. Opvallend zijn de blauwe ogen van Terema. Ik heb echter het sterke vermoeden dat hij lijdt aan een oogziekte.

'463198' door Bowral '463198' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Kaurischelpjes

Bowral

Deze vrouw doet samen met haar dorpsgenoten mee aan het jaarlijkse Goroka Festival. Elke deelnemende bevolkingsgroep heeft zijn eigen kleding, kleuren en taal. Deze groep (Wia) komt uit het dorp Pagio gelegen diep en hoog in de binnenlanden van de Western Highlands, ruim honderd kilometer van Goroka. Opvallend zijn de vele kaurischelpjes die ze om haar hals heeft. Vroeger werden deze schelpjes als ruilmiddel gebruikt in de handel met bevolkingsgroepen die aan de kust woonden. Vandaag de dag beschouwen de Wia de schelpjes nog steeds als een kostbare (culturele) erfenis, die alleen getoond wordt bij bijzondere festiviteiten.

'452849' door Bowral '452849' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Huli Wigman

Bowral

Dit is een trotse Huli (of Haroli). De Huli leven in de zuidelijke Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea. Uit onderzoeken is komen vast te staan dat deze bevolkingsgroep er al ongeveer duizend jaar leeft. Pas in 1935 kwamen zij voor het eerst in aanraking met 'westerse mensen'. De Huli zijn bij ceremonies bijzonder kleurrijk uitgedost en beschilderd. Een opmerkelijk 'accessoire' hierbij is het hoofddeksel dat ze dragen. Eigenlijk is het een pruik (vandaar de bijnaam 'Huli Wigmen'). Elke jongen knipt/snijdt vanaf zijn pubertijd zijn haren en verwerkt die tot een 'pruik'. Hoe ouder de mannen, hoe groter en imposanter hun pruik.

'454366' door Bowral '454366' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Initiatieceremonie

Bowral

In het zeer geïsoleerd in de Highlands gelegen dorpje Simbai leeft de Kalam tribe. Er heeft jaarlijks in september een groots opgezette initiatieceremonie plaats. De ceremonie duurt drie dagen en de honderden bezoekers komen blootsvoets van heinde en verre om dit spektakel mee te mogen maken. Toen ik er dit jaar was, werden vijf jongens van de stam 'ingewijd tot man'. Na ruim een week 'opgesloten' te zijn geweest in een hut, was de grote dag daar. In de tussentijd hadden zij diverse initiatierituelen ondergaan, zoals de neuspiercing. Op de derde dag werden ze opgehaald door hun families. In een feestelijke optocht vol muziek, zang en dans ging het naar de hut waarin de jongens verbleven. Op de foto zie je rechts de vaders en de broers en links de moeders en de zussen.

'528505' door Bowral '528505' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Iets te veel gedronke

Bowral

Het driedaagse Kalam festival in Simbai begon de laatste dag duidelijk zijn tol te eisen. Tijdens deze initiatieceremonie feesten de dorpsbewoners bijna aan een stuk door. Tot diep in de nacht hoor je de mannen zingen en muziek maken. Pas als de zon opkomt, gaan ze een paar uur slapen om tegen tien uur ’s ochtends weer present te zijn. Dat daarbij ook de illegaal gestookte alcohol een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit de gezichtsuitdrukking van deze feestvierder …

'503243' door Bowral '503243' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Dorpsfeest in Simbai

Bowral

In het dorpje Simbai, hoog in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, wordt jaarlijks in september een meerdaagse initiatieceremonie gehouden. Jongens van de Kalam 'tribe' in de leeftijd van zes tot achttien jaar verblijven een week in een afgesloten hut. Daar ondergaan zij diverse rituelen, zoals het 'piercen' van de neus. Na deze week mogen ze naar buiten en worden ze onthaald door hun ouders, broers, zussen en dorpsgenoten. Het is tijd om te feesten. Dag en nacht wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt. De hoofddeksels die de mannen dragen zijn heel bijzonder. De groene 'glittertjes' die je ziet zijn de koppen van een bepaald soort kevertje dat alleen hier voor komt. De kevertjes zijn er in januari, februari en maart. Het is dan zaak om er zoveel mogelijk te vangen. Nadat de kopjes zijn gescheiden van de romp, worden ze aan een dun bamboetakje geregen en vervolgens aan de muts bevestigd. Met dit proces zijn ze ongeveer een jaar bezig. Op een muts (die circa vijf kilo weegt) zijn zo'n 1.000 keverkopjes bevestigd.

'509509' door Bowral '509509' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Feest in Simbai!

Bowral

In het dorpje Simbai, diep in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, heeft jaarlijks in september een grootse initiatieceremonie plaats. De hiermee gepaard gaande festiviteiten duren drie dagen. Dit keer waren het vijf jongemannen die na een week verblijf in een speciaal hiervoor gebouwde hut zichzelf ‘man’ mochten noemen. In die week moeten ze diverse initiatierituelen ondergaan en mogen ze alleen maar contact hebben met de dorpsoudsten. Op de tweede dag van de ceremonie verlieten de jongens de hut om als ‘helden’ te worden onthaald door de honderden dorpsbewoners. In een feestelijke optocht met zang en dans werden ze door hun kleurrijk geklede moeders en zussen opgewacht. Na enkele aanvullende inwijdingsrituelen kon het echte feest beginnen. En het was nog lang onrustig in Simbai …

'517539' door Bowral '517539' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Het feest is begonnen

Bowral

Gisteren heb ik een foto geplaatst van een jongen die op het punt stond deel te nemen aan de feestelijke dansen tijdens het Kalam Festival in Simbai. Op deze foto zie je de dansers van achteren. In het midden danst een van de dorpsoudsten. Het hoofddeksel dat hij draagt, weegt zo’n vijf kilo. De groene ‘glittertjes’ zijn de kopjes van een kevertje dat alleen in de Highlands voor komt. De kevertjes zijn er in januari, februari en maart. In die periode worden er zoveel mogelijk van gevangen. Dan worden de kopjes van de romp gescheiden, worden ze aan een dun bamboetakje geregen en vervolgens aan de muts bevestigd. Met dit proces zijn ze ongeveer een jaar bezig. Op één muts zitten ongeveer duizend keverkopjes.

'509639' door Bowral '509639' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Modderfiguur

Bowral

Het Asaro volk is pas halverwege de vorige eeuw in contact met de westerse wereld gekomen. Deze stam leeft in kleine nederzettingen die zo'n drie kwartier rijden buiten Goroka in de Highlands liggen. Als de Asaro in vroegere tijden op oorlogspad waren, smeerden ze zichzelf helemaal in met modder. Ze zetten een angstaanjagend kleimasker op hun hoofd en gingen dan bij zonsopkomst ten strijde. In combinatie met de mist die er elke ochtend in de bergen hangt, joegen ze de vijand enorme schrik aan. Die dacht dat er 'geesten' verschenen waardoor er alom verwarring in de gelederen ontstond. Dankzij deze tactiek stonden de Asaro psychologisch gezien al met 1 - 0 voor in de strijd. Hoewel er vandaag de dag nog steeds felle en heftige stammenoorlogen zijn in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, worden de maskers hierbij niet meer gebruikt (wel de speren en pijl en boog!). Begrijpelijk, want de maskers wegen zeker vijf kilo. Om hun legendarische 'oorlogsact' in ere te houden, dragen de Asaro de maskers nog steeds bij speciale ceremonies en gelegenheden.

'452152' door Bowral '452152' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Asaro mudmen

Bowral

In het boek 'Before They Pass Away' van de Engelse fotograaf Jimmy Nelson staat onder meer een reportage over de 'Asaro Mudmen'. De Asaro zijn pas halverwege de vorige eeuw in contact met de westerse wereld gekomen. Dit volk leeft in kleine nederzettingen die zo'n drie kwartier rijden buiten Goroka in de Highlands liggen. Als de Asaro in vroegere tijden op oorlogspad waren, smeerden ze zichzelf helemaal in met modder. Ze zetten een angstaanjagend kleimasker op hun hoofd en gingen dan bij zonsopkomst ten strijde. In combinatie met de mist die er elke ochtend in de bergen hangt, joegen ze de vijand enorme schrik aan. Die dacht dat er 'geesten' verschenen waardoor er alom verwarring in de gelederen ontstond. Dankzij deze tactiek stonden de Asaro psychologisch gezien al met 1 - 0 voor in de strijd. Hoewel er vandaag de dag nog steeds felle en heftige stammenoorlogen zijn in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, worden de maskers hierbij niet meer gebruikt (wel de speren en pijl en boog!). Begrijpelijk, want de maskers wegen zeker vijf kilo. Om hun legendarische 'oorlogsact' in ere te houden, dragen de Asaro de maskers nog steeds bij speciale ceremonies en gelegenheden.

'517430' door Bowral '517430' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Het feest kan...begin

Bowral

In het dorpje Simbai, in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, wordt jaarlijks in september een meerdaagse initiatieceremonie gehouden. Jongens van de Kalam 'tribe' in de leeftijd van zes tot achttien jaar verblijven een week in een afgesloten hut. Daar ondergaan zij diverse rituelen, zoals het 'piercen' van de neus. Na deze week mogen ze naar buiten en worden ze onthaald door hun ouders, broers, zussen en dorpsgenoten. Het is tijd om te feesten. Dag en nacht wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Deze jongen staat op het punt zich tussen alle dansers te begeven. De cultuur van de Kalam is uniek. De beroemde Engelse fotograaf Jimmy Nelson heeft er in zijn boek 'Before They Pass Away' een reportage aan gewijd.

'449151' door Bowral '449151' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Kalam in Simbai

Bowral

In het dorpje Simbai, hoog in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea, wordt jaarlijks in september een meerdaagse initiatieceremonie gehouden. Jongens van de Kalam 'tribe' in de leeftijd van zes tot achttien jaar verblijven een week in een afgesloten hut. Daar ondergaan zij diverse rituelen, zoals het 'piercen' van de neus. Na deze week mogen ze naar buiten en worden ze onthaald door hun ouders, broers, zussen en dorpsgenoten. Het is tijd om te feesten. Dag en nacht wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt. De cultuur van de Kalam is uniek. De beroemde Engelse fotograaf Jimmy Nelson heeft er in zijn boek 'Before They Pass Away' een reportage aan gewijd. De hoofddeksels die de mannen dragen zijn heel bijzonder. De groene 'glittertjes' die je ziet zijn de koppen van een bepaald soort kevertje dat alleen hier voor komt. De kevertjes zijn er in januari, februari en maart. Het is dan zaak om er zoveel mogelijk te vangen. Nadat de kopjes zijn gescheiden van de romp, worden ze aan een dun bamboetakje geregen en vervolgens aan de muts bevestigd. Met dit proces zijn ze ongeveer een jaar bezig. Op een muts (die circa vijf kilo weegt) zijn zo'n 1.000 keverkopjes bevestigd.

'442485' door gerardvandorp '442485' door gerardvandorp

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Festival

gerardvandorp

West- Papua, het Baliem festival. Dit is 1 van de vele foto's van oorlog opvoeringen gespeeld tussen de verschillinde dorpen. Moeilijk om een keuze te maken.

'442194' door gerardvandorp '442194' door gerardvandorp

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Gezicht van krijger.

gerardvandorp

Baliem- vallei, 3 daags festival. Honderden mannen en vrouwen verkleed in krijg tenue. Opvoering van schijn gevechten tussen dorpen, een geweldig schouwspel. Als je lang genoeg naar deze foto kijkt, ga je vanzelf wel in een hoekje zitten.

'554442' door Bowral '554442' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Bakkebaarden

Bowral

Een in zekere zin toch wel bijzonder portret van deze lieve vrouw uit Simbai. Bijzonder omdat veel vrouwen in dit dorp gezichtsbeharing hebben in de vorm van bakkebaarden en/of een snor. Nergens in Papua-Nieuw-Guinea (PNG) heb ik dit gezien. Wellicht dat de geïsoleerde ligging van Simbai ermee te maken heeft. Simbai is een dorpje van een paar honderd inwoners diep verscholen in de binnenlanden van PNG. De mensen leven er afgezonderd en ze hebben relatief weinig contact met andere bevolkingsgroepen. Je kunt Simbai alleen bereiken via de lucht met een klein chartervliegtuigje van de missie. Ja, je zou ook kunnen gaan lopen, maar naar de dichtstbijzijnde plaats van belang doe je er vijf dagen over. Een tocht door de bergen en dichte jungle. Wij bleekscheten zouden er waarschijnlijk een paar weken over doen. Als we het al ooit zouden halen …

'455689' door Bowral '455689' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Jimmy

Bowral

Mijn naam is Jimmy. Ik ben zes jaar oud en geboren en getogen in Asaro, een dorpje ruim dertig kilometer buiten Goroka. De stam waartoe ik behoor staat bekend als de 'Asaro Mudmen'. Bij speciale gelegenheden en ceremonies smeren wij ons hele lichaam in met modder.

'453663' door Bowral '453663' door Bowral

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Mumu

Bowral

In veel Pacifische landen bereiden de mensen hun eten door middel van hete stenen. Dit is een eeuwen oude bereidingswijze die diverse lokale varianten kent. In de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea verloopt het procédé net iets anders dan in bijvoorbeeld Vanuatu. In Vanuatu heet het 'laplap' en in Papoea-Nieuw-Guinea 'mumu'. De mensen van de Kalam tribe in Simbai bereiden een keer per jaar tijdens de tweedaagse initiatieceremonie in september een groots 'mumu'-feestmaal waarvan iedereen in het dorp kan eten. Hoe wordt 'mumu' klaargemaakt? Allereerst verzamelen de bewoners hout en grote takken die ze in brand steken. Daarop leggen ze stenen die na een paar uur gloeiend heet zijn. In de tussentijd graven ze gaten van een meter doorsnee en circa vijftig centimeter diep. Op de bodem leggen ze bananenbladeren met daarop de ingrediënten zoals zoete aardappelen, kool en stukken varken (niets van het dier wordt verspild). Dan gaat er weer een laag bananenbladeren overheen en als laatste de hete stenen. Na een nacht 'stomen' is de 'mumu' de volgende dag klaar. Het grote smikkelen en smullen kan beginnen!

'411499' door annaben '411499' door annaben

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Huli Wigmen @...Bache

annaben

De Huli men: 1 van de bekendere stammen uit PNG. Ze staan bekend om hun pruiken. Deze groeien ze zelf: daarvoor wonen ze een paar maanden in het zogehete bachelor huis waar alleen maar mannen wonen (ze mogen ook geen vrouwen zien in die periode, maarja of ze die ook echt niet zien...). Ze laten hun haar groeien, en als deze lang genoeg is dan naaien ze de randen al vast totdat ze uiteindelijk het hele kapsel afknippen vanaf de schedel zodat het een losse pruik is. Hoe meer pruiken hoe meer status. De pruiken worden gedragen op SingSings waar de pruiken versierd worden met de meest parchtige veren - van die oh zo mooie paradijsvogels.

'540701' door angelina '540701' door angelina

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Melpa woman

angelina

De Melpa tribe komt uit de Highlands van PNG uit de Waghi Valley. Pas in 1934 werden de stammen in dit gebied ontdekt door 3 Australische goudzoekers, nog steeds is hun levensstijl vrij onveranderd ze zijn volledig zelfvoorzienend en leven hoofdzakelijk van hun sweet potatoes en hun varkens die veel geld waard zijn.

'442106' door gerardvandorp '442106' door gerardvandorp

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Dorpsfeest

gerardvandorp

Deze foto is gemaakt tijdens een dorps feest, waar ook een varken werd geslacht. we konden alles van dichtbij zien, het slachten, dansen en eten van het beest.

'442355' door gerardvandorp '442355' door gerardvandorp

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Baliem festival

gerardvandorp

De Baliem- vallei ligt in West-Papua. Het 3 daagse festival is het walhalla om foto's te maken, waarvan ik maar de eerste dag bent geweest. Je deelde wat sigaretten uit en je kon de prachtigste foto's maken.

'540481' door angelina '540481' door angelina

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

De geluksdwergen uit.

angelina

Deze tribe is afkomstig uit de afgelegen gebieden in de Highlands.Ook deze tribe heeft dagen gelopen om naar het Jiwaka festival te komen. Ze scheren hun hoofd kaal en plakken met dat haar een baard omdat ze er als dwergen uit willen zien. Ze hebben het bijgeloof dat dwergen geluk brengen. Het lijken net volwassenen maar het zijn dus vaak nog kinderen. Deze tribe is vaak niet groter dan 1,50 meter.

'540539' door angelina '540539' door angelina

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Papoea Nieuw GuineaHighlands

Traditionele bilas,..

angelina

Papua New Guinea wordt wel de last great frontier genoemd. Het is een schittterend land met een overweldigende cultuur en natuur. Vooral de kleine festivals die gedurende de zomermaanden worden georganiseerd zijn zeer de moeite waard, je bent hier nog alleen als toerist en de mensen vinden het geweldig om met je te praten en vooral om handen te schudden, ze zijn enorm trots op hun cultuur en vinden het een eer om gefotografeerd te worden. Deze vrouw van de Jiwaka tribe draagt een traditionele bilas, de hoofdtooi wordt zowel door mannen als vrouwen gedragen. De hoofdtooi is vrij zwaar en stijf daardoor kunnen de vrouwen en mannen veel minder uitbundig dansen dan de andere sing-sing groepen.