Rock eilanden

'526942' door iKat '526942' door iKat

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

PC achtergrond...mate

iKat

En als je dan aan het werk bent en je klikt alle schermen eens even weg dan droom je weg bij dit prachtige plaatje van de Rock Islands van Palau. Wat een prachtige bestemming. Kost even tijd om er te komen maar wat is het de moeite waard. Dan moet je toch echt een beetje in je buidel tasten en een rondvlucht maken. Maak je dan 100 x mooiere foto's dan dat ik dat kan? Dan kan ik mijn PC achtergrond weer eens verversen ;-)

'540482' door iKat '540482' door iKat

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Ongerepte bounty...be

iKat

Ik heb al meer foto's van dit prachtige eiland geplaatst en het blijft een van de mooiste bestemmingen ooit. Wat zo bijzonder is aan Palau is dat het in mijn ogen nog vrij ongerept is. Dat wil zeggen dat het minder commercieel uitgebuit is dan bijvoorbeeld de Malediven waar ik ook geweest bent. Die zijn ook bijzonder mooi maar Palau is heel anders. Tenminste, dat was zo in 2011. Niet zo eenvoudig om er te komen maar zo de moeite waard. Van Singapore naar Manilla vliegen en dan vliegt er een soort hop-on-hop-off lijndienst naar de schitterende eilanden van Micronesië.Je begint bij Palau maar ga ook gerust naar Yap waar je met grote manta's kunt snorkelen!

'1064095' door RobHoekstra '1064095' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Seventy islands

RobHoekstra

Het allermooiste deel van Palau vond ik toch echt wel deze cluster rock islands. Met een klein vliegtuigje maakten we een mooie vlucht boven de trots van Palau. Deze cluster eilandjes is een beschermd gebied. Het schijnt er dan ook te barsten van het (zee)leven. Doordat de zijdeuren van het vliegtuigje open stonden konden we goed fotograferen.

'1093086' door RobHoekstra '1093086' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Out in the blue

RobHoekstra

Mocht je ooit het kleine eilandenstaatje Palau een bezoekje brengen, probeer dan zeker even een scenic flight over de rots eilanden te maken. Wij hadden het geluk dat we de enige twee waren en de zijdeur van het kleine Cesna vliegtuigje open mocht blijven tijdens de vlucht. Houd wel goed je Iphone vast tijdens het fotograferen want volgens de piloot liggen er al heel wat te rusten op de bodem van deze blauwe oceaan :-)

'1063562' door RobHoekstra '1063562' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Palau rots eilandjes

RobHoekstra

Duiken in de wateren van het eilandstaatje Palau stond al heel lang op mijn zogenoemde bucketlijst. Het duiken was geweldig en Palau maakte zijn reputatie als top duikbestemming dan ook zeker waar. Veel haaien en groot spul gezien. Ook vanuit de lucht is Palau erg mooi. De vele rotseilandjes met hun kleine strandjes en koraalriffen zijn vanuit een vliegtuigje extra goed te zien.

'1091944' door RobHoekstra '1091944' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Blue and green

RobHoekstra

Palau vond ik het mooist vanuit de lucht en onderwater. De onderwaterwereld hier is te gek. Veel grote vis en gezond koraal. Ze zijn er erg zuinig op daar gelukkig (ook omdat het duiktoerisme hier heel wat geld in het laatje brengt natuurlijk). Vanuit een Cesna vliegtuigje maken de rock islands ook indruk trouwens. Hier zie je goed de diepe en ondiepe stukken en het bijbehorende koraal. Omdat de zijdeur van het vliegtuigje open stond konden we prima foto's maken.

'1093239' door RobHoekstra '1093239' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Boe!

RobHoekstra

Ook tijdens het duiken in Palau kom je zo nu en dan een griezel als deze tegen. Het is een murene die z'n tandjes laat zien en daarmee aangeeft dat je maar beter niet je vingertje voor z'n koppie kan houden. Ze zijn voor een foto goed benaderbaar maar drijf ze niet in het nauw. Er zijn genoeg duikers/snorkelaars die weten dat ze deze tandjes gebruiken als het nodig is.

'1089329' door RobHoekstra '1089329' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Snorkelen rock...eila

RobHoekstra

De vis- en koraalrijke zee rondom de rock eilanden van Palau is echt een fantastische snorkel en duik bestemming. Ik moest hier dan ook kiezen om meteen weer het water in te duiken of toch eerst mijn drone even vanaf het dakje van de boot de lucht in te sturen voor wat plaatjes. Toen de rest van de groep in het water lag om een meter grote Maori wrasse te aanschouwen liep ik te hannesen met mijn speledingetje. Gelukkig een paar leuke plaatjes kunnen schieten om daarna alsnog de mooie Maori wrasse even te bewonderen onderwater.

'1090095' door RobHoekstra '1090095' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Big drop off

RobHoekstra

Jacques Cousteau noemde dit een van de beste wall dives anywhere. The big drop off in Palau is een must voor duikers en snorkelaars die Palau bezoeken. Het koraal hier is in topvorm en het wemelt er van de grote en kleine vissen. Ik ben er later met een klein vliegtuigje overheen gevlogen. Ook vanuit de lucht is het de moeite waard. Zal hiervan later een foto plaatsen. Hier op de foto wat verschillende soorten koraal.

'1113749' door RobHoekstra '1113749' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Milky way

RobHoekstra

Een vaste stop tijdens bijna alle rock islands toertjes is een bezoek aan Palau's milky way. De boot gaat voor anker in blauwgroene lagune waarna de gids met een emmer de diepte in duikt om even later weer boven te komen met het witste zand/klei wat ik ooit gezien heb. Iedereen die zin heeft in een "medicinaal" moddermasker kan hierna lekker losgaan. Type Palau milky way in op Google en je ziet zeker foto's van witte mensjes :-) Dit klinkt allemaal misschien wat kinderachtig en dat is het ook. Neemt niet weg dat deze milky way een waanzinnig mooie plek is. Hier zien jullie het vanuit de lucht. Met een klein Cessna vliegtuigje maakten we een rondvlucht over Palau en de rock islands. In het midden zien jullie het bootje liggen waar wij een paar dagen eerder ook nog op zaten als witte spookjes ;-)

'1090202' door RobHoekstra '1090202' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Big drop off 2

RobHoekstra

Mijn vorige foto was er eentje onderwater bij de de duik en snorkelplek "big drop off". Hier zien jullie deze plek vanuit de lucht. De drop off is de halve cirkel helemaal links in beeld. Hier verdwijnt het koraalrif in het diepe donkerblauw. De mooiste plek om te snorkelen is precies op de rand van het donkerblauw en lichtblauw. Enkele bootjes zullen zo voor anker gaan om weer wat snorkelaars/duikers blij te maken met de onderwaterpracht van Palau.

'1102282' door RobHoekstra '1102282' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Rock islands

RobHoekstra

Met een klein Cesna vliegtuigje boven de rock islands vliegen was mijn hoogtepunt van het bezoek aan Palau. Met de deurtjes open was het ook nog eens fijn fotograferen. Het stukje wat je hier ziet is ook goed te bereiken met een kajak vanuit Koror. Geen slechte plek voor een beetje roeien en snorkelen.

'1115020' door RobHoekstra '1115020' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Omsingeld

RobHoekstra

Hier in het blauw een schooltje fuseliervissen, enkele juffertjes en een kleine papegaaivis. Het kraakheldere water van Palau leent zich ideaal om te snorkelen en duiken. Deze foto genomen vlak onder het wateroppervlak tijdens het snorkelen ergens tussen de rock islands niet ver van Koror.

'1085021' door RobHoekstra '1085021' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Shark

RobHoekstra

Een van mijn redenen om Palau te bezoeken was mooie onderwaterwereld daar. De oceaan rondom deze eilanden is zo'n beetje een volledig beschermd gebied wat uiteraard ten goede komt aan de visstand daar. En als er vis zit dan zitten er vaak ook haaien. Palau is een ideale bestemming om haaien te spotten tijdens het duiken. Deze beauty kwam ik tegen tijdens een duik op Blue corner. Wat mij betreft een stek die zeker op je dive bucketlist thuishoort ;-)

'1112550' door RobHoekstra '1112550' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Lunchbreak

RobHoekstra

Tijdens een druilerig dagje snorkelen en eilandhoppen hielden we een bbq lunchbreak op dit weelderige eilandje. Voordat de kippendijtjes klaar waren snel nog even mijn drone de lucht ingegooid voor een paar omgevingsfoto's. Ondanks het slechte weer vond ik het nog steeds een magisch mooie plek.

'1089510' door RobHoekstra '1089510' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Knuffelvis

RobHoekstra

Deze flinke en vriendelijke Napoleonvis (Maori wrasse) volgde ons een tijdje tijdens een duik op Blue corner en liet zich door duikers graag over z'n kop aaien. Deze vis zwemt zelfs uit zichzelf met z'n bek tegen je hand aan. Als je bang bent voor interactie met vissen kun je dus beter uit de buurt blijven van deze Napoleonvis. Wiki zegt nog dit over ze: Napoleonvissen zijn van nature zeer nieuwsgierig, zij naderen duikers tot op enkele meters en inspecteren hen dan met hun indrukwekkende ogen. De Napoleonvis is dan ook bij elke duiker een graag geziene en bijzonder geliefde vis. De Napoleonvis is de grootste en zwaarste lipvis (tot 190 kg). Ze zijn herkenbaar aan de enorme omvang en de bult op het voorhoofd. Hij voedt zich vooral met weekdieren. Ze komen voor op een diepte tot 60 meter. In sommige landen wordt hij gevangen voor consumptie. Vooral in Oost-Azië is de vis populair. Deze soort staat dan helaas ook op de Rode Lijst van de IUCN als "Bedreigd" Ondanks het feit dat de inwoners van Palau ze erg graag eten (en het risico op een forse straf voor lief nemen) kom je ze nog regelmatig tegen onderwater gelukkig.

'1083636' door RobHoekstra '1083636' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Rock eilandje

RobHoekstra

Als mensen het land Palau al kennen dan denken zijn vaak direct aan de bekende rock islands. Vanuit de lucht op zijn mooist moet ik toegeven maar ook gewoon vanaf de boot op het water niet onaantrekkelijk. Hier een zo'n klein rock eilandje. Ondertussen leven de inwoners van Palau al in het jaar 2019. Wij over een paar uurtjes hopelijk ook allemaal. Iedereen alvast een hele fijne jaarwisseling straks en een gezond en gezellig 2019!

'1092633' door RobHoekstra '1092633' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Acanthurus lineatus..

RobHoekstra

....of op z'n Engels de blue banded surgeonfish is een bonte verschijning op menig koraalrif. Deze zag ik tijdens het duiken of snorkelen bij de Rock islands in Palau. Je komt ze ook vaak tegen in aquaria omdat ze goed te houden zijn als zoutwatervis.

'1097522' door RobHoekstra '1097522' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Arch

RobHoekstra

Na een volle dag op en onder het water rondom de rock islands maakten we op de terugweg naar Koror nog even een fotostop bij deze boog. Palau is een piepklein eilandstaatje maar heeft de bezoeker toch een hoop moois te bieden vond ik. Vooral onderwater vond ik het er prachtig. Ben je niet zo dol op de zee dan heb je het hier misschien wat minder snel naar de zin.

'1092083' door RobHoekstra '1092083' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Onderwaterparadijsje.

RobHoekstra

Palau is onderwater misschien nog wel indrukwekkender dan bovenwater. Hier kon ik uren achtereen snorkelen zonder me te vervelen. De mooiste plekken liggen echter wel een stukje varen vanuit Koror (het hoofddorp van het eiland) Hier een plaatje van Palau zijn "gezonde" onderwaterwereld.

'1103906' door RobHoekstra '1103906' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Anemoon close-up en..

RobHoekstra

Hier zie je verscholen tussen de tentakels van de bubble tip anemone een baby anemoonvisje. De anemoon biedt deze visjes bescherming tegen roofvissen. De anemoonvisjes op hun beurt houden hun host vrij van oa parasieten. De vorm van "samenwerking" wordt ook wel symbiose genoemd.

'1097593' door RobHoekstra '1097593' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

De Baas

RobHoekstra

Mijn favoriete ontmoetingen onderwater zijn toch echt die met deze prachtige dieren. In Palau zijn een aantal sites waar je grote kans maakt op het zien van haaien. Mijn absolute favoriete stek was Palau Blue corner. Hier zagen we meerdere soorten haaien tijdens een single duik. Deze haai baande zich een pad door een grote school horsmakrelen die verbazingwekkend niet echt onder de indruk van hem leken te zijn. Ik was dat wel. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van deze dieren en laten wij mensen ze gewoon lekker met rust daar onderwater en maken we onze soep gewoon van champignons of kikkererwtjes :-)

'1096047' door RobHoekstra '1096047' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Blacktip reefshark

RobHoekstra

Altijd een genot om haaien te zien tijdens het duiken. Dit keer hadden we geluk en zagen we drie verschillende soorten tijdens een enkele duik. Hier de blacktip reefshark (zie zwarte puntje rugvin)

'1067526' door RobHoekstra '1067526' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Big eye soldier fish

RobHoekstra

Deze groot oog soldatenvis of Ostichthys trachypoma als je moeilijk wenst te doen, is een straalvinnige vissensoort uit de familie van eekhoorn- en soldatenvissen. Deze roofvissen komen voor in de tropische Atlantische Oceaan, Stille Oceaan en Indische Oceaan. Zij hebben grote en enigszins uitpuilende ogen, ruwe schubben en een lange stekel aan begin van de aarsvin. Zij zijn 's nachts actief en houden zich overdag schuil in holten of rotsspleten zoals ook deze op de foto. Gespot tijdens een duik in the blue holes van Palau. Dank Wiki.