Christchurch reisblogs

De Ierse pub als inspiratiebron

blablablaak was er (tot 02 mrt 2009) Gepost op 02 aug 120 reacties

De Ierse Pub

Ik heb er in mijn relatief korte leven al aardig wat gezien, durf ik wel te stellen. En ik voel me er altijd prima thuis. Makkelijk toegankelijk, zeker voor nieuwkomers in een stad en een prima eerste ontmoetingsplek, aangezien je vaak nog niet bekend bent met de betere en/of lokale uitgaansgelegenheden. De diversiteit aan bier en de vaak relatief goedkope kroegmaaltijden maken het, zeker voor de rugzaktoerist, een plaats om regelmatig terug te keren.

De laagdrempellige toegankelijkheid is het sterke punt, maar geeft aan de andere kant ook meteen de zwakte weer. Zoals ook de diversiteit van de bezoekers de sterkte en de zwakte kenmerkt. Zelf ben ik nog nooit in Ierland geweest, maar wat ik van de vele Ieren die ik heb ontmoet hoor, is het begrip of de naam Ierse pub, niet meer dan een merk. Evenals McDonalds of Pizzahut is het niet meer dan een grote naam, echter zonder miljoenenbedrijf achter de schermen. Waar een McDonalds een beschermde naam is die je hoogstens als franchise kunt beheren, is de naam Ierse pub, gratis en door een ieder te gebruiken. Maar nogmaals, het geeft de kroegen zoals in Ierland niet weer. Een kroeg is daar gewoon een kroeg, zoals een kroeg in Nederland ook gewoon een kroeg is. Slechts het uiterlijk van de kroeg en de drank- en leefgewoontes van de lokale bevolking zullen de onderscheiding maken, niet de naam. Een ongezellige bar met een pakkende naam zal nog altijd minder klanten trekken dan een sfeervolle kroeg met een waardeloze naam.

Het concept is prima wat dat betreft. Bier, sport op de vele tv's, een ontspannen en ongedwongen sfeer en veel live muziek. Iets dat aanslaat bij zowel jongeren, maar ook zeker bij de ouderen jongeren, personen van middelbare leeftijd, tot en met beginnende bejaarden aan toe. Het mengen van deze diverse doelgroepen en leeftijden draagt er aan bij dat je je, ongeacht leeftijd of persoonlijke interesse, meer verwant voelt met de medemens. Ondanks dat het met name mannen zijn die zich daar vertonen, komen ook de vrouwen graag een kijkje nemen. Meestal alleen als er ook daadwerkelijk live muziek is, daar sport kijken in de kroeg meer een mannelijke aangelegenheid is. Echter, wanneer er vrouwen zijn, trekt dit ook weer meer mannen aan. Deze verschijning maakt dat er eigenlijk altijd meer volk is op een gemiddelde avond dan in een gewone kroeg. Zeker in het, van donderdag tot zondag durende, weekend is de Ierse pub, zeker voor jongeren, de ultieme lokatie om je even in een lekker ontspannen sfeer vol te laten lopen, alvorens een nachtclub of iets dergelijks te bezoeken.

Het mooiste blijf ik de generatie late dertigers vinden, vaak verstokte vrijgezellen. Meestal zijn dit mannen die zich tegoed doen aan een overmaat pinten, alvorens ze gaan kijken of er nog een visje te vangen valt voor de nacht. Deze visjes zijn vaak vrouwen van net in de veertig, tevens vaak vrijgezel of minstens gescheiden en een oppepper zoekend voor hun door de jaren heen gedeukte ego. Deze twee groepen zie je dan ook meestal gezamelijk, laveloos, de kroeg uit lopen. Hij in de veronderstelling dat hij eindelijk weer eens van bil mag, zij in de veronderstelling dat ze nog steeds goed in de markt ligt. Vaak komt er van sex niets meer terecht vanwege overmatig alcoholgebruik, wat het, op een trieste manier, alleen nog maar grappiger maakt.

De volgende ochtend worden er rond het middaguur twee mensen naast elkaar wakker, zich afvragend hoe ze daar in godsnaam zijn beland. Sterker nog, beide vragen zich af hoe ze met zo'n gedrocht in bed zijn gekomen. Was er dan echt niets beters? Beide blij dat er niets is voorgevallen, wordt er na een plichtmatige kop koffie, een zogehete 'oprotkoffie', gedag gezegd. Met een gruwelijke kater stapt hij de stad weer in, terwijl in zijn hoofd een dwerg onder aan de regenboog de inhoud van zijn pot goud staat leeg te gooien en hij de wereld nog aan ziet voor een klavertje vier. De enige remedie daarvoor is gewoon weer de Ierse pub in stappen en een anti-kater pint pakken met je maten. En om niet af te gaan zegt de man uiteraard dat hij dat vrouwtje alle hoeken van het bed heeft laten zien. De vrouw blijft thuis om haar kater te verwerken, ondertussen gek gebeld door haar vriendinnen, die allemaal willen weten wat voor een wilde nacht ze heeft gehad. Steeds weer herhaalt ze dat er niets is voorgevallen die nacht. Zowel de vrienden van de man, alsook de vriendinnen van de vrouw, geloven niets van hun verhalen. Je kan bijna niet wachten tot je een late dertiger bent, als je het zo leest.

Ja, ik hou van de Ierse pub, een uitermate demoraliserende plaats voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Mannen zonder eigenwaarde, muziekliefhebbers, kroegtijgers, sportfanaten, kantoorknakkers die niet lekker in hun stropdas hangen, ramptoeristen en ga zo maar door. Libido en niveau verlagend, vaak te donker, nuchter nauwelijks te harden, maar toch een plaats waar menigeen graag komt en er nog openlijk voor uit durft te komen ook. Het is nu maandag en het eerste wat ik ga doen als ik klaar ben met werken,... Juist, naar de Ierse pub, kijken hoe heerlijk triest het niveau nu weer is en me er vervolgens geheel in mee laten voeren. Murphy's law! De Irish pub, waar luchtige gesprekken veel zwaarder wegen dan normaal en de serieuze conversaties met een lach worden weg gehoond.

Cheers. . .

blablablaak Positie 21881 (0 p.) Lid sinds 11-06-2012 Foto's en tips: 0 Blogs: 9 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Fox Glacier, Nieuw Zeeland
0 0
Gepost op 02 augustus
Nieuw-Zeeland Mount Cook
Welkom in VC, BC!?
0 0
Gepost op 02 augustus
Canada Vancouver
Op bezoek bij de bergstammen net buiten Chang Mai
0 0
Gepost op 02 augustus
Thailand Chiang Mai

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.