Dunedin omgeving

'489751' door RobHoekstra '489751' door RobHoekstra

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Otago peninsula

RobHoekstra

Niet ver van Dunedin op het zuider eiland ligt de Otago peninsula. Het is een fijn stukje natuur waar je verschillende dieren kunt treffen. Er leeft een groep yellow eyed pinguins en op het strand liggen her en der grote zeeleeuwen. Wij zijn gebleven tot het zonnetje onderging.

'218198' door oudshoorn1 '218198' door oudshoorn1

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Zuidelijkste punt...n

oudshoorn1

een prentje van de zuidelijkste "vaste"eiland[punt van Nieuw zeeland, Het andere uiterste puntje is op het noordelijke eiland cape reinga. een puntje op een smalle strook land

'486469' door Ellen69 '486469' door Ellen69

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Taiaroa Head

Ellen69

Op Otago peninsula, bij Dunedin (Nieuw-Zeeland), is Taiaroa Head het uiterste puntje van het schiereiland. Het is de enige plek ter wereld waar de Royal Albatross broedt. Deze broedkolonie is te zien vanaf een uitkijkpunt dat deel uitmaakt van het Royal Albatross Centre. In het centrum zelf kun je door een glaswand de vogels (met een vleugelspanwijdte van soms meer dan drie meter) van dichtbij bewonderen. Vanaf het punt waar de foto gemaakt is zijn de vogels in de verte zien (overigens niet op deze foto), terwijl de kliffen plekjes bieden voor pelsrobben en zeeleeuwen.

'71854' door Aniek '71854' door Aniek

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Mouraki Boulders 1

Aniek

Boven Dunedin aan de westkust van het zuider eiland van Nieuw Zeeland ligt Moeraki. Deze plaats in befaamd om zijn mysterueuze bouders. info: The Moeraki Boulders are a number of huge spherical stones, found strewn along a stretch of Koekohe Beach near Moeraki, a small settlement just south of Hampden on New Zealand's Otago coast. These boulders are grey-coloured septarian concretions which have been exposed through shoreline erosion from black mudstone coastal cliffs that back the beach. They originally formed in ancient sea floor sediments during the early Paleocene some 60 million years ago. The boulders weigh several tonnes and are up to three metres in diametre. Maori legend tells that the boulders are remains of calabashes, kumaras and eel baskets that washed ashore after the legendary canoe, the Araiteuru was wrecked at nearby Shag Point (Matakaea).

'209087' door judithspekschoor '209087' door judithspekschoor

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Geeloog pinguin

judithspekschoor

Nugget point is een prachtig gelegen, niet toeristisch punt waar een aantal yellow eye pinguins hun broedplaats heeft. Zij komen 's avonds aan wal, om de jongen te voeren. Deze stond op een rots zichzelf te verzorgen, met een woeste zee op de achtergrond was het een prachtig schouwspel.

'424471' door dreamer666 '424471' door dreamer666

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Moeraki Boulders

dreamer666

Bij het plaatsje Moeraki liggen aan het strand een aantal van deze vreemde bollen. Voor de Maori's waren dit kalebassen en zoete aardappelen aangespoeld uit het wrak van 'de grote kano' die hun voorouders naar het eiland gebracht had. Wetenschappelijk zijn het grote keien die 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem gevormd werden door kalkafzetting.

'286113' door nienkekrook '286113' door nienkekrook

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Turquoise Schelpen

nienkekrook

Onderweg van Invercargill naar Te Anau kwamen we bij een klein winkeltje dat van deze prachtig gekleurde schelpen onder andere sieraden maakte. We kregen een hele demonstratie over het wassen, slijpen en bewerken van de schelp. Interessant, maar vooral erg mooi!

'457088' door Karindewolf '457088' door Karindewolf

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Zo maar...

Karindewolf

Ach ja ; hoe dikwijls zeggen we niet :'zo maar'... Het is zo maar een hemd; het is zo maar een bloem; het is zo maar iets... Het is zo maar ... een foto. Maar soms als we wat beter kijken zijn die 'zo maar' dingen best leuk en mooi!

'562026' door ManonVanGoethem '562026' door ManonVanGoethem

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Albatrossen spotten o

ManonVanGoethem

Wij hebben enorm genoten van al het wildlife dat je kan spotten in Nieuw Zeeland. Op de Otago Peninsula bij Dunedin is het Royal Albatross Centre. Hier kan je, tegen een betaling van zo'n 50 dollar per persoon, deze indrukwekkende vogels van dichtbij bekijken. Wij vonden dit alleen wat aan de dure kant. Omdat we toch moesten wachten tot de volgende tour, en we nog even wilden nadenken of we wel naar binnen wilden voor dat geld, gingen we nog even over de zee uitkijken bij het uitkijk punt naast de ingang. En na een tijdje turen over de zee kwam de eerste Albatros al langs scheren. Wat een indrukwekkend gezicht! Met een uurtje hadden we er een paar langs zien komen. En toen besloten we de 100 dollar in onze zak te laten zitten :). Ze waren helaas wat te snel om goed op de foto te krijgen, dus jullie moeten het met deze club duiven doen. Ook mooi toch, met dit uitzicht!

'139359' door Sharon81 '139359' door Sharon81

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Otago

Sharon81

Yellow-eyed pinguin

'353503' door Floydian '353503' door Floydian

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Purakaunui Falls

Floydian

Diep in de Catlins on Nieuw Zeelands zuidereiland liggen de Purakaunui Falls. De Purakaunui Falls is één van de mooiste en meest gefotografeerde watervallen van Nieuw Zeeland. De Purakaunui Falls bestaan uit 3 etages van ongeveer 20 meter hoog en is omgeven door een dicht bos. De waterval is gelegen op enkele kilometers van Owaka en is vanaf de weg eenvoudig bereikbaar via een mooi bospad. Camera; Canon EOS 1Ds mkIII Lens; Canon 24-70m/m 2.8L USM Exposure; 10 sec Aperture; f16 Filter; polariser ISO; 50 RAW

'490973' door Stijn1985 '490973' door Stijn1985

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Eenzame Pinguin

Stijn1985

South Catlins. Een van de mooiste en rustigste gebieden van Nieuw Zeeland om wildlife te spotten zonder het commerciële eromheen. Naast het feit dat je in Curio Bay gewoon, gratis, met dolfijnen kan zwemmen, kan je ook in de baai ernaast pinguins zien. Versteend bos vormt de basis om naar het water te gaan voor deze pinguin, waar hij nog eens goed over denkt om in het ruige water te gaan...doet ie t of doet ie t niet!?

'520700' door ALopezBlanco '520700' door ALopezBlanco

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Keigaaf de Mouraki...

ALopezBlanco

Op het Zuidereiland aan de oostkust zo'n 80 km ten noorden van Dunedin liggen verspreid over het strand (Koekohe beach) bijzonder ronde zwerfkeien, de Mouraki Boulders. Hoe zijn de keien hier gekomen? De Maori's geloven dat het versteende voedselmanden en waterkruiken zijn van hun voorouders. Deze namen ze op reis in hun kano's mee, sloegen overboord, spoelden aan op de kust waar ze versteende. The Kai Hinaki, is de Maorinaam voor de boulders, Kai betekent voedsel en Hinaki manden.. Ondanks dat ik deze versie heel graag zou geloven (fantastisch dit soort legendes) is er ook een geologische verklaring. De keien zijn meer dan 60 miljoen(!) jaar geleden ontstaan op de zeebodem, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern. Door erosie komen ze uit de kliffen tevoorschijn. De keien zijn van verschillen formaat en structuur. De grootse hebben een omtrek van 4 meter, sommige lijken op een voetbal, andere op het schild van een schildpad. Het is echt leuk om hier rond. te lopen, je af te vragen hoe zoiets toch kan ontstaan en je dan het verhaal van de Maori's er bij voor te stellen

'460604' door Bart Brouwer '460604' door Bart Brouwer

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Vuurtoren in de mist

Bart Brouwer

Deze zonsopkomst bij Nugget Point in Nieuw Zeeland is een van de meest bijzondere zonsopkomsten die ik ooit heb meegemaakt. Ik werd wakker, kroop uit m'n tentje, en zag een dikke laag mist boven de zee hangen. De zon kwam net boven de mist uit. Ik kon net deze foto maken, een minuut later zag ik niks meer omdat de golf van mist het land bereikt had.

'554392' door ALopezBlanco '554392' door ALopezBlanco

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Whakahao's op Otago..

ALopezBlanco

Whaka wat? Whakahao is de Maorinaam voor de zeldzame Nieuw Zeelandse zeeleeuw ook bekend onder de naam Hooker zeeleeuw. Deze zeeleeuw komt oa voor op Otago Peninsula in de buurt van Dunedin. Op dit schiereiland is hij niet de enige 'zeldzaamheid' hij heeft gezelschap van de allerleukste yellow-eyed pinguïn (zie mijn foto/tip van gisteren). Het schiereiland is mooi groen en grillig met een paar mooie zandstranden waar je de zeeleeuwen kan zien. Wij deden dit tijdens een georganiseerde tour met gids. Je krijgt goede informatie en komt op een plek (er zijn een aantal natuurreservaten) waar je zonder gids niet kunt komen. De zeeleeuwen konden we op gepaste (je wilt ook echt niet te dichtbij komen!) afstand naderen. Een fantastische ervaring.

'244361' door SaskiaG '244361' door SaskiaG

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Geeloogpinguïn

SaskiaG

Deze 2 jonge geeloogpinguïns waren bijna zover dat ze het nest gaan verlaten en voor het eerst zelf vis gaan vangen. Zodra ze zelf vis gaan eten krijgen ze ook hun bekende gele streepje rond hun ogen.

'490209' door Stijn1985 '490209' door Stijn1985

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Zeeleeuw kruipt het..

Stijn1985

De meeste mensen die naar Dunedin gaan, gaan ook naar het schiereiland. Een van de bekendste stranden, maar gelukkig niet druk, is Sandfly Bay. Hier kan je zeeleeuwen spotten, en als je geluk hebt ook nog pinguins. Al komen die op andere stranden van het schiereiland meer voor. Deze zeeleeuw loopt op zijn vinnen aan het einde van de dag richting het water. Een verschil tussen zeehonden en zeeleeuwen is dat een zeeleeuw veel geschikter is voor het leven op land. Dit komt onder ander doordat een zeeleeuw op zijn voor- en achtervinnen kan lopen. Dit gebied is bij uitstek geschikt om, gratis, wildlife te spotten. Zeker in de maanden oktober, november en december vind je hier veel zeeleeuwen.

'501665' door sluth '501665' door sluth

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw Zeelandse pels.

sluth

Pels zeehonden hebben zoals hun naam al aangeeft, een zeer dichte tweede laag vacht onder hun zichtbare grijsbruine beschermhaar. Mannetjes kunnen als volwassen tot 2.5m in lengte groeien/185 kg en de vrouwtjes tot 1.5.m/50 kg. Het was een heel mooi gezicht om vanaf een aangebracht houten brugwerk, ze te kunnen bekijken in hun eigen leefomgeving, te fotograferen en zonder ze te storen.

'244583' door SaskiaG '244583' door SaskiaG

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Purakaunui Falls

SaskiaG

In de Catlins kun je nog een stuk rijden van de Southern Scenic Route ( die al begint in Milford Sound). Je hebt verschillende mogelijkheden voor stops om korte wandelingen te maken zoals hier naar de mooie waterval die midden in het bos ligt.

'334752' door Nancy Carels '334752' door Nancy Carels

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Wat mot je ?

Nancy Carels

Dit lekker ding kwam even uit zijn slaap om ons te begroeten. Niet dat wij hier nou om gevraagd hadden, want zo'n lekker ding bleek het niet te zijn. Er hing een beetje een soort smerige vislucht om hem heen, waarschijnlijk vergeten zijn tanden te poetsen na de maaltijd. Het beste in dit soort situaties is afstand houden en rustig weglopen. Verstoor de dieren niet en ga niet tussen het dier en het water staan, dit is namelijk zijn vluchtroute !

'251386' door SaskiaG '251386' door SaskiaG

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nugget Point

SaskiaG

Nugget Point ligt in de Catlins, een erg mooi gebied in het zuiden van Nieuw Zeeland. Bij Nugget Point staat een vuurtoren uit 1869. Als je er naar toe wandelt heb je vanaf het platform uitzicht op deze "nuggets". Vlak bij de vuurtoren heb je ook nog een schuilplaats waar je rond zonsopkomst en zonsondergang de geeloogpinguins aan land kunt zien komen.

'503808' door Trude '503808' door Trude

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Moeraki Boulders

Trude

Bijzonder zijn de grote keien die op het strand liggen even voorbij Dunedin. De Maorilegende vertelt dat de keien de voedselmanden waren van de Aaiteurukano, een van de voorouderlijke kano's die de Maori uit Hawaiki naar Nieuw Zeeland brachten. De kano leed schipbreuk toen hij een reis maakte om jade te verzamelen.

'255051' door SaskiaG '255051' door SaskiaG

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Purakaunui Falls

SaskiaG

In de Catlins kun je een erg mooie route rijden langs de kust. Er zijn veel verschillende plekjes om te stoppen die de moeite waard zijn, zoals Curio Bay, Purpoise Bay en bij verschillende watervallen zoals deze. Een bezoek aan de Catlins is erg de moeite waard.