Dunedin foto's & tips

'257796' door scubasheila '257796' door scubasheila

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Sandfly Beach

scubasheila

Al eerder plaatste ik een foto van Sandfly Beach, te vinden op het schiereiland Otago (peninsula Otago). Het is een absolute must om te bezoeken en ik denk dat deze foto dat wel bewijst. Sandlfy Beach dankt de naam niet aan de zogenaamde vliegjes, maar aan het fijne zand dat makkelijk meewaait met de wind. Door dit zand is het een korte, maar pittige tocht om het strand te bereiken (en weer terug). De tocht wordt wel beloond. Eenmaal op het strand deel je dit gebied met de vele zeeleeuwen die hier huizen. Houd je wel aan de regels; houd de dieren met rust en bekijk ze vanaf een afstand. Zou deze foto in het thema vergezichten kunnen vallen?

'443214' door chateau '443214' door chateau

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Baldwinstreet, de...s

chateau

Baldwin Street, gelegen in een buitenwijk van Dunedin, Nieuw-Zeeland, staat vermeld in het Guinness Book of Records als de steilste straat ter wereld. De 350 meter lange weg heeft op het steilste punt een stijgingspercentage van 35 procent. Voor elke 2,86 meter horizontaal afgelegd gaat de straat 1 meter omhoog. (dank aan Wikipedia). Ik heb tijdens het maken van de foto de stoeprand horizontaal in beeld gebracht.

'455098' door chateau '455098' door chateau

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Brem, brem, brem. (2)

chateau

Vanuit Dunedin kun je met de Taieri Gorge Railway een treinrit maken. Je passeert veel bruggen. Als je in het goede seizoen bent (onze winter) staat de brem in de hele kloof in volle bloei. Meer informatie is te vinden bij mijn tip over deze Taieri Gorge Railway.

'274046' door Tsjikatilo '274046' door Tsjikatilo

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

In den beginne

Tsjikatilo

Het begin van mijn trip door Nieuw-Zeeland. Dreigende luchten, dikke mistbanken en stormachtige taferelen verwelkomden me in de omgeving van Dunedin. Gelukkig bleef het bij dreigen..nog geen half uurtje later kwam zowaar de zon eventjes heerlijk door.

'419696' door chateau '419696' door chateau

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Brem, brem, brem.

chateau

Vanuit Dunedin op het Zuidereiland kun je met de Taieri-Gorge Railway een prachtige treinrit landinwaarts maken. De rit voert door de Taieri-kloof. De zijwanden van deze kloof zijn in het voorjaar/zomer bezaaid met gele brem. Over deze treinrit heb ik ook een tip geplaatst.

'487812' door BasB '487812' door BasB

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Sandfly beach

BasB

Ben je in de buurt van Dunedin (the Catlins) en lijkt het je leuk om pinguins te zien? Rij dan naar Sandfly beach. Het is een schitterende wandeling door het heuvel landschap naar het strand. Een hele grote kans dat je walrussen en zeehonden op het strand ziet. Yellow eyed pinguins schijnen er dus te komen maar wij hebben ze daar niet gezien. Die beestjes zijn nogal bang voor mensen... Vonden wij niet erg, deze wandeling is al meer dan de moeite waard.

'501397' door sluth '501397' door sluth

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Yellow eyes pinguin.

sluth

Zullen we ze zien of niet! Dat was de vraag op deze Wildlife-tour op zaterdagmiddag op het schiereiland Otago Peninsula. Het is immers winter. Na een bezoek aan het prive-strand-gebied van een plaatselijke farmer was het zover. 5 zeeleeuwen lagen te kibbelen om het ene vrouwtje en een huilende Nieuw-Zeelandse pelsrob hadden we al gezien en toen kwamen ze uit de oceaan. 4 prachtige yellow eyes pinguins; ze liepen zo langs ons heen.

'415424' door chateau '415424' door chateau

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Baldwin street

chateau

In Dunedin ligt de steilste straat ter wereld. Een stijgingspercentage van 35 procent. Ik heb geprobeerd om de weg horizontaal te houden. Leuke bijkomstigheid is dat jaarlijks hier wedstrijden gehouden worden door studenten. Met aangepaste winkelwagentjes racen ze als gekken naar beneden. En... ja dat gaat wel eens mis.

'554317' door ALopezBlanco '554317' door ALopezBlanco

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Schaapjes en pinguïns

ALopezBlanco

Vlakbij de stad Dunedin vind je op het schiereiland Otago (Otago Peninsula) een aantal bijzondere dieren. Een daarvan is de zeldzame Yellow-eyed pinguïn. Er zijn een aantal natuurreservaten die je onder begeleiding van een gids kan bezoeken. Aanrader! Wij gingen naar een strandje waar deze Pinguïns nestelen. Wat een geinige vogels zijn het toch. Aan het eind van de middag komen de mannetjes pinguïns weer terug en wandelen ze tussen de schapen terug naar huis. Te leuk!

'257994' door scubasheila '257994' door scubasheila

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Tunnel Beach Walk

scubasheila

In deze kuststrook van kliffen is het onmogelijk om op het strand te komen. In 1870 bedacht een lokale welvarende man hetzelfde, dus liet hij een tunnel uithakken om zijn geliefde familie toegang te geven tot een verlaten strand. De tunnel is niet zichtbaar op deze foto, maar de Tunnel Beach Walk Way is absoluut een van de mooiste (korte) routes die ik gelopen heb. De uiteindelijke punt van de klif (zichtbaar op foto) is het einde van de route. Het ziet er niet eng uit, maar met mijn hoogtevrees (in combinatie met de harde wind), durfde ik niet helemaal naar dat puntje toe te lopen. Ik ben er iets onder gebleven (en ik ben er naar gekropen). Let wel: niet toegestaan tijdens de wintermaanden (aug-okt) i.v.m. met de harde wind en gladheid. Je zou maar van de kliffen afwaaien! Kijk bij mijn tips voor meer informatie.

'400287' door jaapburgers '400287' door jaapburgers

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Nugget Point

jaapburgers

Op een oostelijke kaap vind je Nugget Point. Een prachtige wandeling voert je naar de vuurtoren uit 1869. Aan dieren ter plekke ook geen gebrek. We zien er robben, zeeleeuwen, aalscholvers en pijlstormvogels. Absoluut een omweg waard.

'503610' door Trude '503610' door Trude

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Moeraki Boulders

Trude

De Moeraki Boulders liggen op ongeveer 7 kilometer ten noorden van Dunedin. De grijze keien liggen verspreid over het strand en zijn vaak perfect rond. Ze hebben soms wel een omtrek van 4 meter. Ongeveer 60 miljoen jaar geleden zijn ze ontstaan op de zeebodem toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

'401096' door dannydekoning '401096' door dannydekoning

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Vroege ochtend duik!

dannydekoning

Toen we door nieuw zeeland met onze campervan reisde, sliepen we vaak langs de weg of op parkeerplaatsen bij de zee. Hierdoor konden we niet altijd gebruik maken van douches. Dit deden we dan meestal in meren of in de zee zoals op de foto te zien is.

'229174' door azaaijer '229174' door azaaijer

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Geeloogpinguin

azaaijer

Op de Otago Peninsula, de landtong bij Dunedin kun je met een gids door loopgraven vlakbij de nesten van de beschermde geeloogpinguins komen zonder ze te verstoren. Wel toeristisch, maar het levert wel mooie plaatjes op.

'407196' door Karindewolf '407196' door Karindewolf

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Bollen!

Karindewolf

De Moeraki Boulders zijn een soort grote, ronde, logge stenen, die over circa 50 m strand aan State Highway 1 verspreid liggen tussen Moeraki en Hampden, zo'n 80 km ten noorden van Dunedin) op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, met een omtrek tot 4 meter. De boulders, gelegen in het "Moeraki Boulders Scenic Reserve", zijn al lang het onderwerp van legendes: de keien komen door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te liggen. In het verleden dacht men dat dit het werk van de goden was, maar uit onderzoek is gebleken dat deze keien zo'n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan zijn, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

'527364' door speedy '527364' door speedy

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Moeraki Boulders

speedy

Ongeveer 40 km ten zuiden van Oamaru zijn de Moeraki Boulders. Deze bijzondere ronde zwerfkeien liggen over het strand verspreid. De Maori geloven dat dit voedselmanden en waterkruiken waren die door hun voorouders op hun reizen meegenomen werden in de kano. Ze sloegen overboord, spoelden aan op de kust en vervolgens versteenden ze.

'100706' door wilko '100706' door wilko

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Mouraki boulders

wilko

Deze bollen liggen bij Dunedin. Volgens een maori legende zijn het de voorraadmanden van een kano die is vergaan. In werkelijkheid zijn ze zestig miljoen jaar geleden aan de kust ontstaan, toen kalksteenzouten zich geleidelijk hebben afgezet rondom een kleine kern. Deze voor de kust gelegen kolossen van enkele tonnen en een omtrek tot maar liefst 4,3m krijgen geleidelijk een ronde vorm doordat het zachte materiaal verweert onder invloed van de zee

'357553' door Trude '357553' door Trude

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Moeraki Boulders

Trude

Een paar kilometer van Dunedin liggen de Moeraki Boulders op het strand. Het zijn grote ronde stenen die er verspreid over het strand liggen. Een aantal stenen zijn uit elkaar gevallen. Mooi natuurfenomeen

'526923' door speedy '526923' door speedy

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Baldwin Street

speedy

Een paar kilometer uit het centrum van Dunedin ligt de Baldwin Street. Gratis parkeren is mogelijk aan de goed bereikbare, kruisende North Road. Deze steilste straat ter wereld is een flinke beproeving om te bewandelen. Aan de rechterkant van de straat zijn meer trappen gemaakt, wat de wandeling wat aangenamer maakt. Er zijn in bepaalde periodes van het jaar leuke...

'224819' door albertensandra '224819' door albertensandra

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Lijnen

albertensandra

Lokatie; Dunedin, Nieuw-Zeeland. Na een hele interessante workshop op de RR-dag van Steven Ruiter ging ik mijn fotocollectie eens doorbladeren. Hij had het namelijk over lijnen in een foto, diagonale, horizontale etc. Nou deze foto voldoet er volgens mij prima aan, mooie horizontale lijnen van het stationsgebouw, de diagonale lijn van de trein en zelfs een heuse spoorlijn, wat wil je nog meer : ))

'257783' door scubasheila '257783' door scubasheila

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Het kleine huisje op.

scubasheila

Aan het einde van de dag, als de zon ondergaat, vergezeld door een donkere wolkenhemel is Nieuw Zeeland op haar mooist. In Dunedin is dat ook het beste moment van de dag om de Tunnel Beach Walk te bewandelen. In een verlaten omgeving zie je helemaal bovenaan een huisje. Een schitterende lokatie. Wat een machtig uitzicht heb je dan elke dag tot je beschikking als je daar woont, want deze foto is gemaakt aan de rand van steile kliffen.

'400449' door jaapburgers '400449' door jaapburgers

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Moeraki Boulders

jaapburgers

Op 78 km. ten noorden van Dunedin ligt een stuk strand, waar perfecte ronde keien liggen: de Moeraki Boulders. Deze zijn al lang een onderwerp van speculaties. De Maori-legende vertelt, dat de keien de voedselmanden waren van een van de voorouderlijke kano's, die de Maori uit Hawaiki maar Nieuw Zeeland brachten. Wetenschappers zeggen dat de keien zo'n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan, toen zoutkernen zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern. Feit is, dat de bijna manshoge keien met een omtrek van soms 4 meter, een leuke toeristen-attractie vormen.

'554160' door Globetrotterjohn '554160' door Globetrotterjohn

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Jong geleerd is oud..

Globetrotterjohn

Wij waren net op het juiste moment in Dunedin, die door sommigen als mooiste stad van Nieuw-Zeeland wordt beschouwd. In ieder geval bruiste het van het leven in dit weekend, omdat er een festival werd gehouden, waarbij 20 bands streden om de eer: wie maken het mooiste muziek. Ook de jongeren werden er al bij betrokken en trots op hun fraaie Schotse kleding, poseren ze ongevraagd voor mij.

'365895' door Sacha '365895' door Sacha

Nieuw-ZeelandDunedin

Nieuw-ZeelandDunedin

Grote ronde knikkers.

Sacha

Het strand ligt bezaaid met 2 meter hoge ronde knikkers. Volgens de Lonely Planet zijn deze knikkers door erosie aan de oppervlak gekomen. Een fraai gezicht.