Christchurch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Christchurch image

Christchurch- ContainerCity

Christchurch
Nieuw-Zeeland
Mnonnnnnn

Christchurch- ContainerCity

Containers. Je ziet ze overal. Als afrastering, als opslag, als looptunnel, als kledingwinkel. Sinds de aardbeving van 2010 gebruikt Christchurch de zeecontainers voor zo'n beetje alles. Ze zijn groot, stevig en makkelijk te voorzien van een hip uiterlijk.

We maken er als eerst kennis mee als we van het vliegveld naar Sumner rijden, een suburb. Langs de hoofdweg staan ze opgestapeld; in twee rijen hoog,aan de voet van de heuvel. "Waar zijn die voor?", vragen we al snel. "Om het verkeer te beschermen mocht er iets in- of neerstorten". Aardbeving 2010, je ziet hem nog overal. De heuvels waar deze containers onder staan zijn verlaten. Er zitten scheuren in de berg die bij een volgende aardbeving voor verschuivingen en daarmee instortingen kunnen zorgen. Met medelijden kijken we naar de prachtige huizen met een geweldig uitzicht over heel Christchurch. De containers onder hen zijn gevuld met zand of beton.

"Hoelang blijven ze nog staan?". "Nog heel lang, misschien wel altijd", verteld onze bevriende Christchurcher. Stil staren we naar de eindeloze containerwand die voorbij raast.

Sommige zijn versierd met doeken met kunst. "We kunnen er maar beter wat leuks van maken", luidt het motto. Containerart. Een heel nieuwe kunsttak.

In het centrum van Christchurch (dat nog steeds deels op een oorlogsgebied lijkt) wordt ook creatief omgesprongen met deze bakken. Verf ze, maak er deuren en ramen in, en zet je producten erin; voilà: een winkel. Als je het centrum van Christchurch doorloopt zie je, als je goed kijkt, ze overal. Sommige zijn zo goed omgetoverd dat je amper ziet dat het containers zijn, maar ze zijn er, met velen!