3 prachtdieren waar je nog nooit van hebt gehoord image
Lkoedam

3 prachtdieren waar je nog nooit van hebt gehoord

Dierenfan? Kom dan oog in oog met deze vreemde vogels voor een onvergetelijke reiservaring.

De Nieuw-Zeelandse kakapo is een van de meest bijzondere vogels ter wereld.
De Nieuw-Zeelandse kakapo is een van de meest bijzondere vogels ter wereld. (© Columbus Travel 2015)


De kakapo's van Nieuw-Zeeland



Bij het horen van de naam ‘kakapo’ zal er misschien geen belletje gaan rinkelen. Toch is deze knalgroene verschijning – de grootste en zwaarste papegaaiensoort – met recht de meest bijzondere vogel op aarde te noemen. Door de afwezigheid van roofdieren op Nieuw-Zeeland heeft de kakapo nooit het vermogen ontwikkeld om te vliegen. Een ramp toen eenmaal de mens, en zijn katten, ratten en honden, op de eilanden aankwamen. Om het beestje van de ondergang te redden is het Kakapo Recovery Plan opgezet. Als vrijwilliger kun je hier meehelpen nesten in de gaten te houden met behulp van videobewaking en vrouwtjes strategisch op strategische locaties (plekken met veel bosvruchten die de voortplanting stimuleren) te plaatsen. Ook worden kakapokuikens met de hand opgevoed en teruggezet in het wild.



De zeekomkommers van Madagaskar



Ben je aan het duiken en kom je op de zeebodem een langwerpige soort rups tegen? Grote kans dat je gestuit bent op een zeekomkommer. Pak meteen je onderwatercamera, want doordat dit diertje als delicatesse op het menu staat in de Aziatische keuken, zijn er steeds minder van. Beter met rust laten dus, al was het maar om de kleverige witte draden die ze afscheiden als ze worden bedreigd. Voordat de mens alle zeekomkommers heeft verorberd of vermalen tot medicijnen, kun je ze onder andere zien in Zuidoost-Azië, vooral rond de Filipijnen, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Of bezoek de westkust van Madagaskar, waar sea gypsies (zeenomaden) minstens de helft van het jaar van zandeiland naar zandeiland varen om naar zeekomkommer te duiken en deze te verkopen aan Japanse trawlers. Vanuit het kustplaatsje Belo-sur-Mer regel je een dagtripje per houten vissers- of motorboot naar een van deze eilanden. Beste reistijd: oktober-november.



De rivierdolfijnen van Brazilië



Door onder andere vervuiling, dammen en visnetten zijn nog slechts vier levende soorten rivierdolfijnen over. Het natuurreservaat Mamirauá midden in het Braziliaanse Amazonegebied van Brazilië is een bijzondere plek om ze van dichtbij te zien. De soorten boto en tucuxi, die hier voornamelijk vlakbij zandbanken en eilandjes samenscholen, worden onderzocht en beschermd door zowel de inheemse bevolking als een kleine groep vrijwilligers. Je woont en werkt in een onderzoekshuisje pal aan de waterkant, op loopafstand van de indianen en binnen oorschot van de dolfijnen. Beste reistijd: oktober-juni.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)