Tongariro Crossing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De mooiste wandeling ooit! In alle vroegte de Tongariro Crossing lopen.

Tongariro Crossing,
Nieuw-Zeeland


De Tongariro Crossing is een van de allermooiste wandelingen die R. en ik ooit hebben gemaakt! De tocht van 17 kilometer met als hoogste punt 1886 meter, voert door een grillig maanlandschap, over hoge toppen, langs vulkanen, kraters en blauwe/groene/gele zwavelmeren en door groen bos. Het is een pittige wandeling die 6-8 uur duurt (afhankelijk van je conditie en het aantal pauzes dat je inlast). Het is het beste om zo vroeg mogelijk te starten (net voor zonsopgang vertrekken), dan ben je als eerste en kom je het minste andere wandelaars tegen (het kan druk zijn, want het is een populaire wandeling). Het is geen rondwandeling, maar je kunt regelen dat je aan het begin van de wandeling (Mangatepopo) wordt afgezet en aan het eind (Ketetahi Road) weer opgehaald. Dit is onder andere mogelijk via http://www.tongariroexpeditions.com. Deze organisatie zorgt ervoor dat je voor de grote drukte, die rond 8:30 uur begint kunt starten.

Heel belangrijk om in acht te nemen bij deze wandeling:
- Begin alleen aan deze wandeling als je redelijk fit bent.
- Maak de wandeling alleen bij helder weer. Als het mistig en bewolkt is zie je niks van het landschap en de geweldige uitzichten en dan is de wandeling niet meer dan gewoon een zware klim cq. afdaling. Wij hebben de weerberichten in de gaten gehouden en zodra er een paar dagen zon werd voorspeld zijn we naar Tongariro gereden om de wandeling te maken.
- Kleed je aan voor zowel (vries)kou als warmte. Laagjes kunnen daarbij handig zijn, dan kun je naar gelang iets uit of aan doen.
- Draag goede schoenen (slippers zijn echt uit den boze!). Er is vaak niet echt een duidelijk pad, je moet soms stukjes over grillige rotsen klimmen en over gladde oppervlakten of lavagruis lopen.
- Smeer zonnebrandcrème.
- Neem voldoende te eten en drinken mee. Onderweg kom je geen winkels tegen ;-)

Zie ook mijn foto van vandaag om een klein beetje een indruk van een van de vele prachtige landschappen die ik onderweg heb gezien te krijgen.