Dit moet je gezien hebben in Nieuw-Zeeland image
Lkoedam

Dit moet je gezien hebben in Nieuw-Zeeland

Zo maak ook jij een onvergetelijke reis door het land van de vulkanen, reuzenbomen en Maori!

Hone, een Maori die de traditionele levensstijl van zijn volk in ere wil houden, kijkt uit over de Bay of Islands. Foto: Eveline Voss.
Hone, een Maori die de traditionele levensstijl van zijn volk in ere wil houden, kijkt uit over de Bay of Islands. Foto: Eveline Voss. (© Columbus Travel 2015)


Nieuw-Zeeland, dat ontstond door vulkanische activiteit, is een relatief jong land. Ruim duizend jaar geleden – het exacte moment is onbekend – vestigden de eerste Polynesiërs zich er. Deze Maori noemden het nieuwe land Aotearoa. Na de komst van de Europeanen, te beginnen in 1642 met de Nederlander Abel Tasman, veranderde er veel. Er werd op grote schaal woud gekapt en de introductie van zoogdieren bleek desastreus voor het vogelbestand. Het door de Britse Kroon en de Maori gesloten Verdrag van Waitangi werd meermalen geschonden, met gewapende conflicten tot gevolg.Herwaardering voor de MaoriNog altijd plukt Nieuw-Zeeland de wrange vruchten van deze periode, al worden er serieuze pogingen ondernomen de Maori tegemoet te komen en lijkt de Maori-cultuur een flinke herwaardering te hebben meegemaakt. Voor bezoekers van Nieuw-Zeeland behoren authentieke ontmoetingen met Maori tot de onbetwiste hoogtepunten van hun reis, evenals de weergaloze regenwouden, baaien, bergen en vulkanische landschappen van de twee hoofdeilanden en de vele kleine eilanden eromheen. Een greep uit het grote aanbod onvergetelijke reiservaringen:Zie het lichtEn wel op Stewart Island (Rakiura). Dit dunbevolkte, ongerepte eiland voor de kust van het Zuidereiland is bij uitstek geschikt om in de Nieuw-Zeelandse wintermaanden het zuiderlicht (aurora australis) te bewonderen. Zoek hoger gelegen plekken op met een mountainbike via Kaka Retreat.Ga kajakkenEen van de mooiste tochten is door de fjorden van Nationaal Park Fiordland. Een goede uitvalsbasis is Beechwood Lodge aan de oever van Lake Manapouri. Op tien minuten lopen zit Fiordland Adventure, een kajakbedrijfje dat door oude rotten Jo en Reg wordt gerund.Neem de helikopterEen ritje in een helikopter of propellervliegtuigje is ontegenzeglijk de meest spectaculaire manier om Nationaal Park Mount Aspiring en de omliggende bergen te verkennen. Met de Siberia Experience vlieg je naar het hart van de Siberia Valley, hike je door de bossen en keer je terug naar standplaats Makarora per jetboat.Spot kiwi’sNiet de vrucht, maar de loopvogel waaraan Nieuw-Zeelanders hun bijnaam danken. Kapiti Island, een klein eiland voor de kust van het Noordereiland, biedt een veilig onderkomen aan vele bedreigde en unieke vogelsoorten. De Maori-eigenaren van de Kapiti Island Nature Lodge nemen je op pad.Trek naar Mount DoomDe dreigende Tongariro is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en figureerde als Mount Doom in The Lord of the Rings. De Tongariro Crossing is een pittige wandeling, ongeacht het weer, maar zonder meer de moeite waard. Het verbluffende natuurschoon krijgt een meerwaarde met een Maorigids.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.