Rotorua

'305122' door Trude '305122' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Maori krijger

Trude

Op het Noordereiland zijn veel gelegenheden om op de hoogte raken van de leefwijze van de Maori bevolking. Deze foto heb ik gemaakt tijdens zo'n Maori-ceremonie. Tijdens deze ceremonie dansen en zingen de Maori's in hun eigen taal. Het is ook interessant hun gelaatsuitdrukking te zien.

'441845' door chapootje '441845' door chapootje

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Pruttelende modderpoe

chapootje

Bij Rotorua ligt een geothermische park, een gebied van vulkanische oorsprong. Iedereen die Nieuw Zeeland bezoekt, kent het, al is het maar omdat het gebied tot ver in de omtrek de geur van rotte eieren verspreidt. Die geur neem je op de koop toe, want het is echt heel bijzonder om de pruttelende modderpoelen in allerlei kleuren te zien!

'408253' door noiram '408253' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Bizar

noiram

In de omgeving van Rotorua op het Noordereiland vind je de meest fantastische geothermische landschappen. Dit vreemde verschijnsel zie je bijvoorbeeld nabij het maori-dorp Whakarewarewa. Het stinkt, het pruttelt en het ziet er fantastisch uit! De maori's die hier wonen laten je hun dorp zien en vertellen honderduit over de geschiedenis en de vulkanische uitbarstingen.

'163369' door Kasangua '163369' door Kasangua

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Geisers

Kasangua

De spuitende geisers in Te Puia in Roturua. Het stinkt er naar rotte eieren, maar het is meer dan de moeite waard om te bezoeken!

'111635' door kverkaaik '111635' door kverkaaik

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Geisers bij Rotuara

kverkaaik

De Geisers werden kunstmatig (met zeep) tot werking gebracht. Maar als je het ziet vergeet je dat wel weer en geniet je er van.

'336187' door noiram '336187' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Maori-dorp

noiram

Dit is een foto van het maori-dorp Whakarewarewa vlakbij Rotorua op het Noordereiland. Het is een kleine gemeenschap, er staan een dertigtal eenvoudige houten huizen, wat winkeltjes en een traditioneel gemeenschapshuis. Ook de beroemde geothermische verschijnselen die in dit deel van Nieuw- Zeeland voorkomen zijn hier in bescheiden mate te bewonderen, midden in het dorp!

'336175' door noiram '336175' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Maori-dans

noiram

In de stad Rotorua op het Noordereiland vind je nog veel terug van de Maori-cultuur. Er zijn nog steeds Maori's die zo leven als hun voorouders leefden. Een groot deel van de Maori's is gaan leven als de Europeanen die hen "uitkochten" in Nieuw- Zeeland. Zij hebben dezelfde rechten, maar het is over het algemeen wel zo dat ze minder goede banen hebben. In Roturoa leeft een groep Maori's samen in het dorp Whakarewarewa, waar zij rondleidingen geven en natuurlijk hun vermaarde dans opvoeren. Heel toeristisch, maar toch leuk om te zien!!

'260119' door scubasheila '260119' door scubasheila

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

T? Moko (Maori...tat

scubasheila

T? moko is een permanente versiering van het lichaam en het gezicht van de Maori (denk nu bijv. aan de Maori dansers met de tijdelijke tekeningen in hun gezichten). Deze versiering onderscheidt zichzelf van gewone tatoeages, doordat de tekening niet door kleine vele puntjes en steken in de huid gezet wordt, maar middels schaven en krassen aangebracht wordt. Bij mannen voornamelijk op het gezicht, billen en dijen, bij vrouwen op de kin en lippen. Maori's die geen moko droegen, werden als mensen van een lage sociale status beschouwd. Sinds 1990 is er een opleving in het gebruik van de moko. Het wordt gezien als een teken van identiteit en gaat samen met de opleving in het gebruik en de interesse voor de originele taal en cultuur van de Maori's. Wel wordt de oude techniek van het krassen (bijna) niet meer gebruikt, maar tatoeëert men de moko's tegenwoordig. De Moko is niet zomaar een tattoo, maar heeft een volledige betekenis. Niet elke artiest kan dit nauwkeurig doen. Op de foto brengt de kiwi (= Nieuw Zeelander) Elton Buchanan een Ta Moko aan waarin het levensverhaal van de ontvanger wordt verwerkt. In Rotorua is overigens de Maori cultuur het levendigst aanwezig.

'509690' door Trude '509690' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

De geisers van Rotoru

Trude

Rondom de stad Rotorua op het Noordereiland zijn veel geisers te vinden en de doordringende zwavellucht is er enorm. In de hele omgeving is veel vulkanische activiteit waar te nemen. Een bijzonder interessant gebied om te bezoeken.

'524208' door Trude '524208' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Champagne Pool

Trude

Het verkennen van het Noordereiland per huurauto is fantastisch. Fascinerend is de omgeving van Rotorua met als hoogtepunt de Champagne Pool in Waiotapu Thermal Wonderland. De wandelingen door dit gebied zijn goed gemarkeerd en variëren van 30 tot 75 minuten. Voor fotografen duurt de tocht vanzelfsprekend wat langer.

'528384' door carla '528384' door carla

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Champagne Pool

carla

Wai-O-Tapu geothermisch wonderland. Het gebied ligt vol met ingezakte kraters, koude en kokende modderpoelen, zwavelgrotten en sintelterrassen. Op de foto zie je Champagne Pool, de grootste bron met een doorsnee van 60 meter, is gevormd door een uitbarsting zo’n 900 jaar geleden. Het bevat diverse mineralen die je kan zien in de okerkleurige versteende rand. De temperatuur van het water is 74°c en de koolstofdioxide zorgt voor de kleine belletjes die omhoog komen naar de oppervlakte. (Foto effe openen, want het is een iPhone panorama opname).

'178443' door Sharon81 '178443' door Sharon81

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Champagne Pool in...W

Sharon81

Wai-O-Tapu is zeker een bezoek waard. Hier tref je een heel bijzonder thermisch landschap met mineraalafzettingen in alle kleuren van de regenboog.

'502951' door Trude '502951' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Pohutu Geiser

Trude

Op het Noordereiland ligt de plaats Rotorua. In deze plaats en in de nabije omgeving is veel vulkanische activiteit waar te nemen. Een echte bezienswaardigheid is de Pohutu Geiser (grote Plons). De geiser komt 10 tot 25 maal per dag tot uitbarsting. Afhankelijk van de wind kan er een hoogte worden bereikt van 30 meter.

'302765' door Diana '302765' door Diana

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Ka Mate

Diana

Rotorua, het epicentrum als het gaat om te genieten van de Maori-cultuur. De Haka is in deze dan ook verplichte kost. De haka kent verschillende variaties; van welkomsdans tot en met de krijgsdans, beter bekend als de Ka Mate ( "ik sterf" ). De Ka Mate wordt ook opgevoerd door de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland. De dans bestaat uit een serie gebaren, waarbij men de spieren aanspant en zich op verschillende lichaamsdelen slaat, zoals bevoorbeeld borst, bovenbenen,- en armen. Hierbij wordt een tekst opgezegd die is bestemd voor de goden. Soms wordt bij deze dans de tong uitgestoken (zoals de krijger op deze foto) en laat men het oogwit zien. Dit om de eventuele vijand te intimideren.

'331824' door noiram '331824' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Orakei Korako...Geyse

noiram

Het Orakei Korako Geothermal Park, ofwel The Hidden Valley, is een van de mooiste in zijn soort. Het park is te vinden in een verbluffend landschap, tussen de steden Rotorua en Taupo. Het is wat minder druk bezocht dan het bekende Wai-O-Tapu park net buiten Rotorua, maar zeker zo indrukwekkend. Je wordt vanaf de parkeerplaats waar ook het visitorcentre is, met een bootje in enkele minuten over het meer gebracht. Daar begint een mooie wandeling. Je komt kokende modderpoelen tegen, mooie grotten, zwavelmeertjes en andere vreemde geothermische verschijnselen. Heb je het gezien? Dan bestel je het bootje en wordt je weer opgehaald!

'338987' door noiram '338987' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Lake Rotorua

noiram

Op deze steiger in het meer van Rotorua verzamelden zich iedere avond een grote groep meeuwen. Eentje zit parmantig op de paal, alsof hij de leider is en zijn volk toespreekt over de te volgen route!

'337094' door noiram '337094' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Smoke..

noiram

Bij de Champagnepool in het Wai-o-tapu Geothermal park komt inderdaad stoom uit het water, het borrelt het rommelt en...het stinkt!!! Jammer dat dit geen geur-t.v. is, want het stinkt er! En oh ja vooruit....een liedje: Smoke on the water...toch?

'525015' door Trude '525015' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Pohutu Geyser

Trude

De Pohutu Geyser (Pohutu betekent "grote Plons") is de grootste geiser. Hij komt 10 tot 25 maal per dag tot uitbarsting en kan afhankelijk van de wind een hoogte van 30 meter bereiken. Indrukwekkend natuur fenomeen.

'354433' door noiram '354433' door noiram

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Gifgroen!

noiram

Noordereiland, nabij Taupo, Wai-O-Tapu Geothermal Wonderland. Een van de meest ongelooflijke gekleurde meertjes in het park is de groenig geel gekleurde Opaal Poel (sulferbron). Het ruikt naar rotte eieren en de kleur doet pijn aan je ogen!

'509693' door Trude '509693' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Champagne Pool

Trude

Vlakbij Rotorua ligt de kleurrijke Champagne Pool. Ook hier weer de doordringende zwaveldampen. Maar het is geweldig om hier al het geborrel te zien en te horen. De Champagne Pool geeft veel prachtige kleuren. Bij het zien van deze kleuren ben je de stank snel vergeten.

'525020' door Trude '525020' door Trude

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Waiotapu Thermal...Wo

Trude

De vulkanische activiteit in dit gebied laat zien dat de aarde nog altijd verandert. Hier komen vulkanische gassen op spectaculaire en vaak gevaarlijke wijze aan de oppervlakte en ontsnapt stoom onder grote druk. Het is onvergetelijk om dit te zien.

'528886' door carla '528886' door carla

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Maori Haka

carla

De haka, de rituele krijgsdans van de Maori, maakt deel uit van de culturele traditie van Nieuw-Zeeland, maar ook van enkele omliggende eilanden. De dans wordt uitgevoerd door een groep mensen (meestal mannen), en heeft als bedoeling om de (Maori-)Goden gunstig te stemmen. Traditioneel werden haka uitgevoerd ter verwelkoming van andere stammen of om zich op te maken voor veldslagen. Steeds meer mensen raakten en raken bekend met de machtige Maori-dans. Dit komt omdat de dans steeds vaker voor toeristische doeleinden wordt ingezet. Ook heeft de indrukwekkende vertolking door Nieuw-Zeelandse sportteams, en dan met name het rugbyteam, een behoorlijke bijdrage aan geleverd aan de bekendheid van de haka. Op onderstaande link zie je Haka van rugby team | https://www.youtube.com › watch

'362983' door Tsjikatilo '362983' door Tsjikatilo

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Champagne Pool

Tsjikatilo

Ik wandel door het Wai-O-Tapu gebied in Nieuw-Zeeland en kijk mijn ogen uit. De meest prachtige en surrealistische landschappen trekken aan me voorbij met hier en daar wat minder aantrekkelijke geurtjes...maar die deren niet zo, want het gebubbel, gebruis en al die fantastische kleuren (zoals hier aan de rand van de Champagne Pool) doen me af en toe gewoon vergeten adem te halen...

'566268' door RobHoekstra '566268' door RobHoekstra

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Smelly Rotorua

RobHoekstra

Rotorua is een stadje van circa 55.000 inwoners op het Noordereiland van nieuw Zeeland. Het ligt in een gebied met veel geothermische avtiviteit van vulkanische oorsprong. Door dit gebeuren trekt de stad veel bezoekers. In 2002 en 2006 wed Rotorua, ondanks de altijd aanwezige stank van rotte eieren, bekroond tot mooiste stad van Nieuw Zeeland. Hier een foto van een van Rotorua’s vele “stankbronnen”