Auckland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Auckland image

Dure zaak!

Auckland
Nieuw-Zeeland
Reefje

Dure zaak!

8 sushi rondjes voor nog geen $3,90? Gratis met de bus door de binnenstad van Auckland? Een maand voor niks, noppes, nada sporten? Alhoewel vrijwel alles duur is vergeleken met Nederland, zijn er toch nog koopjes te vinden in Auckland. Maar hoe doe je dat eigenlijk, als je maar tussen de $14 (9 euro) en $20 (13 euro) per uur verdiend?

Deze uitdaging gaan Quentin en ik wekelijks aan als we in de supermarkt alle prijzen en producten tegen elkaar afwegen. Toch maar gewoon een blik soep doen, i.p.v. die lekkere homemade soep? Ja en de yoghurt kunnen we wel vergeten voor deze week! Voor die $5 a $6 kunnen we vast wel wat anders kopen dat we nodig hebben. Zo zoeken we altijd naar de ‘special’ sticker in de supermarkt. Dit zijn meestal producten die binnen 1 a 2 dagen de houdbaarheidsdatum verstrijken. Als je geluk hebt kan je dan yoghurt kopen voor nog geen $3 of twee stukjes biefstuk voor $5,50. Ik, als sushi liefhebber, ben enorm blij dat er op elke hoek van de straat zowat een sushi tent te vinden is. Vooral tegen sluitingstijd, want dan gaan de 8 sushi rondjes mooi verpakt voor $3,90 en $5, als hete broodjes over de toonbank. Zo, mijn lunch voor morgen is geregeld!

Wanneer ik te lui ben om terug naar huis te lopen, kan ik gratis de bus nemen. Je kan hier in de binnenstad namelijk gratis reizen als je een ‘Hop card’ (OV kaart) aanschaft. Als je daarnaast besluit om buiten de binnenstad te reizen met de bus, krijg je korting met je ‘Hop’ opwaardeerkaart. Een dag in het Auckland Museum hoeft je verder ook niets te kosten, als je kan aantonen dat je in de stad woont. Toch liever naar de bioscoop ’s avonds? Doe dat dan op de ‘cheap Tuesday’ waar je voor $11 de nieuwste films kan zien. Aangezien het regenachtige Auckland zich niet echt leent om buiten te gaan hardlopen, zitten de fitnessscholen vol met zwetende mannen en vrouwen. Sporten is helaas een dure aangelegenheid, waar je zo’n $1000 of meer per jaar betaald. Maar weet je iemand over te halen om ook voor een jaar lid te worden, dan hoef je een maand lang geen lidmaatschap te betalen. Ook mobiel bellen is hier vrij kostbaar. Gelukkig bestaat ‘2 Degrees’ waar ik voor $19 per maand een half uur kan bellen, 300 smsen kan versturen en 300mb voor internet kan gebruiken.

Met een beetje ‘common sense’ en bovenstaande tips kan je eigenlijk best goed rondkomen in Auckland. En anders zijn er nog altijd websites zoals Groupon, waar je voor de helft van de prijs ergens kan eten, dolfijnen kan aanschouwen, je lekker kan laten masseren of een maand yogalessen kan volgen. Daarnaast is het een komen en gaan van mensen hier (vooral backpackers) en wordt er nog wel eens iets achter gelaten omdat dat toch echt niet meer in het koffer naar huis past. Met een beetje geluk hoef je dan voorlopig geen shampoo, conditioner of bodylotion meer te kopen!