Kaikoura

'520604' door RobHoekstra '520604' door RobHoekstra

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Ted de Braak

RobHoekstra

Wie kent hem nog? De man van tv met zijn grote snor. Ik spotte zijn lookalike langs de kust bij Kaikoura. Er is mij verteld dat dit een New Zealand fur seal is oftewel een Nieuw Zeelandse zeebeer. Het is een zeeroofdier uit de familie van de oorrobben. Deze was tot op zekere hoogte goed benaderbaar voor een portretje.

'497174' door RobHoekstra '497174' door RobHoekstra

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Kaikoura coast

RobHoekstra

Hier geen witte zandstranden en palmbomen maar grote rotsen en kelp. De ruige kust van Kaikoura is wel een fijn wandelgebied. Ook een boottochtje langs deze kust is leuk omdat de oceaan hier barst van het leven. Dolfijnen en walvissen spotten is hier goed te doen. Afgezien van de Noordereiland-Zuidereiland hop valt er in Nieuw Zeeland toch niet heel veel te hoppen naar mijn gevoel. Een gebied wat zich er wel uitstekend voor leent is the Bay of Islands in het uiterste noorden van het Noordereiland. Hier ook grote kans op de jagers van de oceaan.

'532829' door Bart Brouwer '532829' door Bart Brouwer

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Rots in de Branding

Bart Brouwer

Het strand van Kaikoura bij zonsondergang, gemaakt met lange sluitertijd. Kaikoura ligt aan de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit kleine plaatsje ligt in een prachtig gebied, omgeven door ruige bergen. Kaikoura is vooral bekend vanwege de mogelijkheden om walvissen, dolfijnen en andere zeedieren te spotten. Het is zelfs mogelijk om er tussen honderden nieuwsgierige donkergestreepte dolfijnen te zwemmen.

'550444' door JBeenhouwer '550444' door JBeenhouwer

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Kaikoura, meer dan...

JBeenhouwer

Kaikoura, befaamd om zijn walvis-spot-tochten. Een gezellig dorpje met volop leven en overstelpt door toeristen. Een prachtige plek om aan deze drukte te ontspannen is de Kaikoura Peninsula Walkway. Boven de kliffen wandel je over een golvend landschap met velden voor wildbloeiende bloemen, grassen en planten. Even over de rand hoor, zie en ruik je de vele zeehonden die onder aan de kliffen hun plekje hebben. Het is werkelijk waar genieten, het enige wat je hoort is het gekraai van de meeuwen, gebrul van de zeehonden en het ruizen van de zee!

'514644' door JanWillemS '514644' door JanWillemS

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Walvissen in kaikoura

JanWillemS

We hebben er even op moeten wachten, 3 keer werd onze tocht namelijk afgeblazen vanwege te heftig weer. Poging nummer 4 was gelukkig raak. Na een helse tocht over een zeer ruige zee hebben we 3 spermwhales kunnen aanschouwen. Bij de laatste walvis ging hij net voor de besneeuwde berg omlaag voor een duik, net op tijd kon ik deze foto maken!

'549416' door LisaBuurkes '549416' door LisaBuurkes

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Wings over Wales

LisaBuurkes

Driemaal was onze boottocht om walvissen te spotten geannuleerd wegens een te ruige zee. De natuur laat zich niet sturen. En dus hebben we voor een alternatieve excursie gekozen, een airsafari. En kijk wat een prachtig plaatje. Walvis spotten per vliegtuig biedt een uniek perspectief en de mogelijkheid om de grootte van deze reusachtige potvis te aanschouwen.

'549515' door LisaBuurkes '549515' door LisaBuurkes

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Vijftig tinten groen

LisaBuurkes

Oneindige glooiende groene heuvels. Nieuw-Zeeland mag dan een heel eind vliegen zijn, het is zeker de moeite waard. Tijdens een hike langs de kust van Kaikoura waren we in de ban geraakt van de rust die dit landschap uitstraalt.

'1114345' door kburgers1 '1114345' door kburgers1

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Zon, zee, uh...zwart

kburgers1

Nieuw-Zeeland heeft kilometers aan prachtige kustlijnen. Waar je heerlijk bijkomt op de witte stranden van de Coromandel Peninsula (noord), kijk je vervolgens met bewondering naar de gouden stranden van Abel Tasman National park (zuid). Het is dan wel een groot contrast als je vervolgens doorreist naar Kaikoura (zuid). Zwarte standen?! Wie had dat gedacht?! Eigenlijk niet zo gek omdat Nieuw-Zeeland een vulkanisch eiland is. Kijk maar naar de meerdere vulkanen op het eiland. Maar een zwart strand en dan knal blauw helder water is toch wel bijzonder om te zien! Voor wie deze plaats aan doet, ga dan ook potvissen kijken - whale watchen! Daar staat deze plek om bekend. Of ga met dolfijnen of fur seals zwemmen!

'1089372' door Elleke '1089372' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Toeristen pesten

Elleke

Deze seal lag te slapen onder een camper toen we van onze wandeling terugkwamen (Penisula Walkway). De mensen van de camper konden dus niet vertrekken. Een beetje aarzelend probeerden we de zeehond wakker te maken. Zachtjes, want je wil geen ruzie met een humeurige zeehond! Uiteindelijk lukte het ons om hem met belachelijke gebaren de zee te wijzen. (Alsof die dat zelf niet wist :-)) Heel grappig en leuk schouwspel; als je niet gehaast bent.

'1078396' door Elleke '1078396' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Ruwe kust van Kaikour

Elleke

De ruwe kust van Kaikoura is fantastisch om te wandelen. Wanneer je van de kliffen afdaalt, wandel je tussen schelpen, koraalresten en fantastische kalkstenen rotsen. Op deze foto zie je niet meteen de kolonies vogels en zeeleeuwen die de omgeving innemen, maar daar zal ik dan nog wel later eens een foto van posten ;-)

'1115865' door Elleke '1115865' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

De beroemde Cray Fish

Elleke

Sinds de jaren 70 is Nin's Bin een begrip als het aankomt op verse, hele rivierkreeften. Nin's Bin is niet meer dan een eenzame kleine caravan 20 km ten noorden van Kaikoura langs de State Highway 1. Hier zou je de beste én de goedkoopste cray fish kunnen krijgen en hoewel afgelegen, ook een populair adres bij de locals. De prijzen staan simpelweg op de kreeften geschreven. Kies er maar eentje uit! Goedkoop vonden wij dit btw niet... (70 NZ Dollar = +40 €) Je kunt er ook Green Lipped-mosselen uitproberen. Als je van of naar Kaikoura reist, is dit een perfecte plek om te picknicken. We zaten buiten aan een half verrot tafeltje, maar het uitzicht was geweldig. De zeeleeuwen waren er ook voor ons entertainment. De meeuwen waren iets irritanter: ze zijn arrogant en je moet je cray fish goed bewaken, of de snodaards zijn er mee weg voor je 't weet! Wij kwamen langs deze weg niet veel mensen tegen, maar gedeeltes van de weg waren toen moeilijk toegankelijk doordat er een aardbeving had plaatsgevonden. Misschien had de rust daarmee te maken.

'1064211' door jeannette '1064211' door jeannette

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Kaikoura

jeannette

Op 13 november 2016 vond er bij Kaikoura op het Zuidereiland een enorme aardbeving plaats van 7.8 op de schaal van Richterl. De kust is daardoor 9 meter omhoog gekomen en dit heeft het landschap behoorlijk veranderd, met veel witte rotsen en plateaus.

'1064213' door jeannette '1064213' door jeannette

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Eenzame boom

jeannette

Deze eenzame boom kwam ik tegen bij een prachtige kustwandeling bij Kaikoura. Je loopt hoog over de kliffen op een goed pad met vergezichten met veel vogels en zeeleeuwen.

'1106130' door Yo-NL90 '1106130' door Yo-NL90

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Honderden dolfijnen..

Yo-NL90

Nog steeds onze mooiste reisbestemming; Nieuw Zeeland. Mijn mooiste ervaring hier is snorkelen tussen wilde dolfijnen (ze werden niet gevoerd en dergelijke), waarvan er op een gegeven moment honderden om ons heen zwommen. Waanzinnig.

'1068730' door Elleke '1068730' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Peninsula Walkway in.

Elleke

Eén van de prachtige uitzichten wanneer je de Peninsula Walkway doet bij Kaikoura. De zwarte stipjes die je tijdens de wandeling kan zien van op de kliffen, zijn zeeleeuwen die je, eens beneden, van heel dichtbij kan bewonderen. Wij hebben erg genoten van deze wandeling!

'1067974' door Elleke '1067974' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Speelse dolfijnen

Elleke

We hebben zonet een immense potvis kunnen aanschouwen. Ik vind het jammer dat hij weer naar de diepte gedoken is. De teleurstelling verdwijnt wanneer heeeeel veel dolfijnen en zeeleeuwen ons komen opbeuren met hun kunstjes. De stralende hemel ontbreekt, maar door het leuke schouwspel weegt dat alles behalve op ons humeur. Ik word nog blijer wanneer ik ons filmpje ervan herbekijk (met geluid!): https://www.loursontour.info/2018/01/24/de-sperma-walvis-en-ander-loszwemmend-wild/

'1069672' door Elleke '1069672' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Roze schelpen

Elleke

De Peninsula Walkway biedt niet alleen mooie uitzichten van op de kliffen. Wanneer je afdaalt, wandel je over de witte, ruwe rotsen. Je vindt er onder andere deze mooie roze schelpen.

'1063532' door DylanAlleijn '1063532' door DylanAlleijn

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Zeehond heeft een...p

DylanAlleijn

Het plaatsje Kaikoura op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland is vooral bekend vanwege de geschikte ligging. Het blijkt een perfect gelegen plek te zijn om walvissen en dolfijnen te spotten. Dat was echter niet het 'wildlife' dat op mijn pad kwam. Tijdens mijn wandeling op het schiereilandje richting Point Kean Viewpoint kwam ik onderweg een bankje tegen dat me een prima plek leek voor een lunchje. Ik had boterhammetjes meegenomen, wat ik bijna iedere dag deed als ik niet wist waar ik wanneer precies uit zou komen. In een heerlijk zonnetje én met zicht op de besneeuwde bergtoppen en de grote oceaan daarvoor zat ik rustig te eten. Totdat er opeens een enorme zeehond aankwam gehupt, die op zo'n twee meter voor me besloot om een tukje te doen! Zonder van mijn plekje op te moeten staan, maakte ik dit plaatje.

'1065820' door Elleke '1065820' door Elleke

Nieuw-ZeelandKaikoura

Nieuw-ZeelandKaikoura

Vissersbootjes voor d

Elleke

Kaikoura is de plek die allicht het meest geleden heeft onder de aardbeving van 2016. Die was zo heftig dat vele gebouwen (onherstelbare) schade opliepen. Bovendien was er ook zoveel schade aan het wegennetwerk dat de populaire trekpleister geïsoleerd werd, zodat er geen mens meer naartoe kon. Dus ook geen toeristen. Pas sinds half december 2017 is de weg er naartoe weer open tijdens bepaalde uren. Maar de rit verloopt bij ons nog steeds moeizaam door de wegenwerken (jan 2018). Vele hotels, motels, horecazaken en winkeltjes hebben het niet gehaald. Door de nood aan investeringen en het wegblijven van de toeristen – en dus het uitblijven van inkomsten – zijn ze moeten sluiten. Ik denk dat de meeste wegen ondertussen weer hersteld zijn en dat je het mooie Kaikoura weer makkelijker kan bereiken.