farewell-spit

Foto door Reisreporter Elleke

Nieuw-Zeeland is gelegen in de Grote Oceaan, ten zuidoosten van Australië en heeft meer dan 4,4 miljoen inwoners. Het land bestaat uit twee grote eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilandjes.

Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. De sfeervolle hoofdstad Wellington heeft een klein centrum waar de bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Vanaf Mount Victoria heb je de beste uitzicht op het geheel.

Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. Hier kun je de Sky Tower op voor uitzicht over de stad, Queenstreet in om gebouwen uit de 19e eeuw te bezichtigen en de Ferry Building bij de haven. Wil je tot rust komen? Dan kun je onder andere terecht in het oudste park van Auckland, het Auckland Domein. Op het Noordereiland vind je Bay of Island waar je een boottocht kunt maken, of de gloeiwormgrotten van Waitomo bezoeken. Een must-see stop is de stad Rotorua, waar je de Maori cultuur, warmwaterbronnen en modderpoelen vindt.

In vergelijking met Zuidereiland is het Noordereiland een stuk dichter bevolkt, maar laat je daardoor niet misleiden: het is heel makkelijk gebieden te vinden waar je geen mens tegenkomt. In cultureel opzicht kom je op Noordereiland – op de Maori’s na – weinig verrassends tegen.

Je kunt met een ferry oversteken naar het Zuidereiland, dat vooral bekend staat om zijn enorm gevarieerde landschap. Groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het farewell-spitse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura, of verken de ongerepte natuur op Stewart Island. Het kleinste nationale park van farewell-spit, Abel Tasman NP, is ondanks de grootte prachtig en zeer geschikt voor ontspanning en avontuur. Een bezoek aan de grootste stad van het eiland, Christchurch, mag je ook niet missen. De stad wordt ook wel de Tuinstad genoemd vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.

Wil je (letterlijk en figuurlijk) lekker uitwaaien op een eiland waar je zélf bepaalt wanneer je aan gevaar bloot komt te staan, dan is het Zuidereiland als vakantiebestemming het overwegen meer dan waard.

Informatie over farewell-spit

Beste foto's & tips van farewell-spit

'1095689' door Jeannette67 '1095689' door Jeannette67

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Cape farewell

Jeannette67

Cape farewell is het noordelijkste puntje van het Zuider-eiland; een winderige plek met dramatische kliffen. Als je over het randje durft te kijken zie je jonge zeehonden baden in het zonlicht. Het is een plek waar het nog relatief rustig is; tussen Wharariki Beach en farewell Spit. In dit gebied zijn diverse wandelingen uitgezet. Gun jezelf de tijd want je kunt hier een hele dag genieten van al het natuurschoon. De eerste 4 km van Farewell-spit (een landtong van 35 km) kun je zelf bezoeken; wil je verder dan zul je dat met een gids moeten doen want dit is beschermd natuurgebied (zeker aan te bevelen voor vogel liefhebbers).

'1090223' door Elleke '1090223' door Elleke

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Brede stranden en...k

Elleke

Na het 'trampen' en een welverdiende frisse pint rijden we een stukje verderop, maar we bevinden ons nog steeds op Farewell Spit. Het is nog heet, ook al is het ondertussen wat overtrokken, en hier zijn ook iets meer mensen. Er is een mooi pad tussen de duinen die je naar een superbreed stuk strand leiden. De wind vonden we er op dat moment net wat te hevig om er rustig te zonnebaden, maar er is in elk geval plaats genoeg. En de knappe rotsformaties maken het het zeker de moeite waard om er een namiddagje rond te struinen.

'1089649' door Elleke '1089649' door Elleke

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Nieuw-Zeelandfarewell-spit

Tramping bij Farewell

Elleke

Farewell Spit moet het smalste strookje Nieuw Zeeland zijn: tramping terwijl je langs beide zijden de oceaan kan zien, is niet verkeerd hoor! En het is wat je van Nieuw-Zeeland verwacht: Lente-fris-groene heuvels... en schaapjes!

Laat kaart zien