Catlins

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeegrotten

Catlins,
Nieuw-Zeeland


In het zuiden van het zuidereiland bevinden zich twee zeegrotten, genaamd Cathedral caves.
Ze zijn een van de langste zeegrotten ter wereld, gelegen aan het het waipatistrand, aan de kust van Catlins. Het heeft een 30 meter hoog plafond en een lengte van 200 meter. De grotten zijn gevormd door zeegolven, gedurende miljoenen jaren. Je kunt deze alleen maar bezoeken bij eb, een uur tot 1,5 uur.
Op deze site kun je dagelijks lezen wat de getijden zijn: https://www.cathedralcaves.co.nz/tides

Wij stonden als eerste bij de poort en hadden ons goed op de hoogte gebracht van de ebtijden. De zon scheen, buscamper geparkeerd, gemeld (dat is verplicht) en op pad. Het is zo 'n 2 km lopen voordat je bij de grot bent. Je moet een stukje lopen door een bos en de rest over het strand. Heerlijk toch! Eenmaal op pad begon het toch te regenen en te waaien. En niet zo 'n klein beetje ook. Het goot pijpenstelen. We laten ons niet kennen en sjouwen door. Eenmaal op het strand aangekomen leek het niet echt volledig eb. We gaan toch recht op ons doel af. En jawel hoor, daar komt de eerste zeegolf (rechts) al op me af. Ontwijken ging niet, want links had je rotsen. Om maar enigszins de golven te ontwijken klom ik onbeholpen over de natte glibberige rotsen met twee centimeter water in mijn bergschoenen. We werden steeds stiller en waren doorweek van de regen.
Maar het was uniek om binnen in de zeegrotten te arriveren, te bedenken dat die onder water staan wanneer het vloed is. Op de terugweg bleef het droog en was het echt eb geworden.
Tja, je moet maar 'haantje-de-voorste' willen zijn!