Nieuw-Zeeland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nieuw-Zeeland image

Reistips voor Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland
Oceanië
JoshuaX

Reistips voor Nieuw Zeeland

Veel mensen zien vanzelfsprekend op tegen de lange reis naar Nieuw Zeeland. Wij hebben deze reis ervaren en daaruit wil ik graag wat tips meegeven wat wel en niet te doen. Geen spannend of humoristisch verhaal, maar wellicht helpt het iemand die het leest over de drempel om in ieder geval de mogelijkheden eens te onderzoeken.

Tips:
1. zorg dat je de tijd neemt voor de reis. Zie het als twee aparte vliegreizen van ieder elf uur om in Auckland te komen. Zeg maar dat je twee keer naar San Fransisco vliegt. Wij hadden 8 uur rust in Hong Kong in een modern hotel in de buurt van het vliegveld. Lekker 5 uurtjes geslapen, douchen, weer helemaal uitgerust. Nog beter als je er een heel dagje Hong Kong van maakt.
2. Doe bovenstaande vooral ook vooral voor de terugweg, want die is door de jetstream nog langer, twee keer 12 uur. Wij dachten vooraf snel naar huis te willen, en hadden bijna geen rustpauze in Hong Kong. Het tweede deel naar Amsterdam was daardoor ellendig lang. Nooit doen!
3. Vlieg met bijvoorbeeld Cathay Pacific. Ze hebben vliegtuigstoelen die ik nooit eerder gezien heb (en daarna ook niet meer). Deze stoelen konden niet achterover gezet worden, wat voor de erachter zittende persoon reuze irritant kan zijn, zeker op zo'n lange vlucht. Bij hen zat er een kuip in de vliegtuigstoel, die je naar een horizontalere stand kon zetten. Je zakte daardoor ook onderuit om te slapen. Gewoon briljant vond ik het.
4. Als je beide eilanden wilt doen (Zuid en Noord), begin dan op het Zuidereiland. Vlieg na enkele dagen Auckland nog een uurtje door naar Christchurch en ga dan toeren, hebben wij ook gedaan. Je kunt dan eindigen op het relaxtere subtropische deel van het Noordereiland in bijvoorbeeld de Bay of Islands, waardoor je uitgerust aan de terugreis begint vanuit Auckland.
5. Als je kleine kinderen bij hebt (zoals wij met ons zoontje van nog geen twee), zorg dan dat je vliegtuigstoelen hebt bij een zogenaamde Bassinet. Zie de foto, daarin kan je kind slapen en spelen, je kunt zelfs een kapje erover heen trekken voor het slapen. Dit kun je direct regelen met het service center van bijv. Cathay. Ik heb ze gewoon gebeld en je krijgt met zo'n kleintje voorrang op dit soort plaatsen. Heb je zelf ook lekker beenruimte en niemand die voor je zit.

Al met al vonden we de heenreis reuze meevallen. De terugreis niet, maar dat kwam doordat we geen rustpauze in Hong Kong namen. Nieuw Zeeland heeft alle soorten natuur op een beperkt grondgebied, subtropisch, vulkanen, wouden, gletsjers, fjorden, noem maar op. En bovenal heeft het iets mystieks en avontuurlijks. Als je je reis goed indeelt, is het absoluut te doen. Neem je tijd én rust.
Overigens vonden we de nazomer, begin herfst (februari - april) ideaal voor een bezoek, het weer is zeer stabiel voor Nieuw Zeelandse begrippen, en het is nergens druk, want naseizoen.