Nieuw-Zeeland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nieuw-Zeeland image

Nieuw Zeeland Zuidereiland

Nieuw-Zeeland
Oceanië
Sr-fotografie

Nieuw Zeeland Zuidereiland

Het vervolg van mijn vorige blog over mijn reis door Nieuw Zeeland

Zuidereiland

Walvissen en dolfijnen

In Picton komt de ferry aan en we vervolgen onze weg naar Kaikoura. Niet echt op de route, maar als je graag walvissen en dolfijnen wil zien dan is dit de plaats waar je moet zijn. Bultruggen en Duskydolfijnen kwamen we tegen op een boottochtje over de ruige zee. De moeite van het omrijden was het zeker waard.

Abel Tasman National Park

In Kaiteriteri, waar de zeeleeuwen vanaf de weg te zien zijn, spelend in het water of lui liggend op de rotsen, reden we naar het Abel Tasman National Park. Dit is een van de mooiste parken van Nieuw Zeeland. Met een watertaxi kan je je op een aantal plaatsen af laten zetten om vervolgens terug te wandelen naar het startpunt. Via touwbruggen loop je door de prachtige natuur.

Sneeuw en ijs op de gletsjers

Via Punakaiki, waar de 'pancake rocks' zijn, reden we verder naar Franz Jozef. Hier kan je met een helicopter over de Franz Jozef, de Fox en de Tasman gletsjers vliegen om een indruk te krijgen van de grootsheid van deze gletsjers. De helicopter landt bovenop een gletsjer waar je een stuk kan lopen over de dikke ijzige sneeuw.

Kreekjes en watervallen

De reis ging verder naar Wanaka. Naast een prachtig meer is hier 'puzzling world' waar je je hersens kan kraken over de oplossing van een puzzel of waar je wordt gefopt door gezichtsbedrog.

De route ging verder via Queenstown en Te Anau naar Milford Sound via grasland en bergen met sneeuw op de top. Queenstown is in de winter een skigebied en met zijn winkeltjes en vele restaurantjes zeker een aanrader om even een stop te maken. In Te Anau is het Wildlife Centre nog een bezoek waard wanneer je alle locale vogels van dichtbij te bekijken.

Milford Sound is een verhaal apart. Op de weg erheen kom je langs de weg ontelbare watervallen tegen. De kreekjes en rivieren die in de rest van Nieuw Zeeland allemaal namen hebben, hebben hier door de enorme hoeveelheid nummers gekregen. Met een boot kan je een tocht maken langs de mooie kust tot je uitkomt bij de Tasman Zee. Onderweg zie je enorm veel watervallen. Doordat het hier twee derde van het jaar regent is de kans heel groot om dit natuurfenomeen hier te zien.

Albatrossen en pinguins

Aan bijna het einde van de rondreis bracht ik nog een bezoek aan Dunedin. Hier vind je een prachtig treinstation, de steilste straat ter wereld (Baldwin street) en de botanische tuinen. Op het schiereiland (Otago) kan je albatrossen en pinguins (geeloog) zien van heel dichtbij als ze 's avonds aan land komen om daar hun plekje voor de nacht op te zoeken. Hier zitten de zeeleeuwen gewoon op het strand en kan je tussen ze doorwandelen.

Knikkers, hoge bergen en de grote stad

Via Oamaru, waar je zeker een bezoek moet brengen aan de Moeraki Boulders, ronde afgesleten rotsen die als enorme knikkers op het strand liggen en de kolonie blauwe pinguins, ging de weg via Twizel naar Mount Cook. In dit gebied kan je ook prachtige wandelingen maken met uitzicht op de enorme bergen die je omringen.

Daarna was het eindpunt van de reis Christchurch. Dit is een leuke, maar wel grote stad. Bij Hanmar Springs een stukje buiten de stad, kan je nog even ontspannen in de warmwaterbronnen voordat de lange reis naar huis weer gaat beginnen.

Nieuw Zeeland wordt wel klein Europa genoemd. Zoveel moois te zien. Als je de twee eilanden wil bezoeken is 5000 km ongeveer wel de afstand die je moet afleggen, wil je een goede indruk krijgen van al het moois van het land. De bevolking is heel gastvrij en hartelijk. Het hoogseizoen is van november tot februari, maar in mei (toen ik er was) zeker ook goed te doen als je niet houdt van heel warm en drukte van toeristen. 20 °C is dan de maximum temperatuur ongeveer en als je een beetje actief bent is dat goed te doen.

De kwaliteit van de foto's is helaas wat minder, omdat deze zijn gemaakt voor het digitale tijdperk.

Foto's

7c54c.jpg
7c54c.jpg
Sr-fotografie
daccb.jpg
daccb.jpg
Sr-fotografie