Nieuw-Zeeland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nieuw-Zeeland image

Nieuw Zeeland Noordereiland

Nieuw-Zeeland
Oceanië
Sr-fotografie

Nieuw Zeeland Noordereiland

Eén van mijn favoriete reizen was toch wel de rondreis die ik maakte door Nieuw Zeeland. In een maand tijd bracht ik een bezoek aan het noorder- en zuidereiland. In Auckland waar de rondreis begon stond een mooie compacte camper klaar waar de hele rondreis mee gemaakt is. In dit artikel beschrijf ik de reis en de locaties die je echt niet mag missen of beter over kan slaan als je er ook heen gaat.

Nieuw Zeeland is een makkelijk land om zelf doorheen te reizen. Ze rijden wel aan de linkerkant van de weg, maar dat is alleen in de grote steden even opletten. Verder staat alles goed aangegeven en als je uit de grote stad weg bent is het wegennet heel overzichtelijk.

Noordereiland

Geschiedenis van bevolking en natuur

De reis begon met een rit vanuit Auckland naar Opononi. Onderweg kom je langs het Kaurimuseum en -bos, waar je kennismaakt met de enorm grote en oude bomen. Hierna draaiden we weer om naar het zuiden en reden via Whangarei. Hier brachten we een bezoek aan het Waitangi treaty house, waar in 1840 het verdrag tussen de engelsen en Maori werd geteked om zo samen te werken en leven in een natie. Een stukje van de geschiedenis die tot op heden nog steeds geldt.

Schapen en uitgesleten rotsen

Onderweg zijn de bekende Nieuwzeelandschapen niet te missen. Elke groene heuvel is bezaaid met deze wollige dieren die als witte spikkels het hele grasland bedekken.

Nadat we Auckland weer gepasseerd waren, reden we langs Cathedral Cove. Hier kan je tijdens eb over het strand wandelen en daar de door erosie uitgesleten rotsen zien. De aardkorst is hier heel dun en als je bij de kust in een waterpoel gaat staan, is deze lekker warm.

Verder naar het zuiden is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Martha Mine in Waihi. Dit is een enorm grote mijn die nog steeds gebruikt wordt voor het delven van goud en zilver.

Welkom in de wereld van de Hobbit

Hou je van Lord of the rings, dan is een bezoek van Matamata zeker een aanrader. Dit stadje wordt ook wel de Hobbiton genoemt omdat daar een klein stukje van de set van de films nog is bewaard. Je kan als een hobbit door de Gouw wandelen en in het huisje van Bilbo kijken.

Maori, natuur, gekleurd water en steen en borrelende modder

Rotorua, door de bevolking 'Rottenrua' genoemd door de lucht van zwavel, is een plaats die je zeker niet mag missen. Allereerst kan je hier een bezoek brengen aan een Maoridorp. Dit is wel toeristisch maar geeft een goede indruk van het leven van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. Voor de natuurliefhebbers is het Rainbow springs nature park een aanrader. Hier heb je de kans om de kiwi te zien rondlopen. De kans dat je deze vogel in het wild tegenkomt is heel klein en dit is toch wel een dier waar Nieuw Zeeland om bekend staat. Als laatste hoogtepunt van deze stad is het thermische gebied. Van een afstand al goed te ruiken. Combinatiepakketten van excursies zijn te boeken bij de VVV. In Hells gate blubt de modder omhoog in grote grijze poelen. Zelfs het mos op de bomen is geelgekleurd door de zwavel.

In Wai-O-Tapu krijg je een beeld wat het effect van verschillende elementen is. Prachtig gekleurd water en rots door koper, ijzer en zwavel. Door de dunne aardkorst rookt elk poeltje en overal is de lucht van zwavel goed te ruiken.

Besneeuwde bergtoppen

Via Taupo en Tongariro vervolgden we onze weg en kwamen al snel de eerste besneeuwde bergtoppen in beeld. In dit gebied kan je prachtige wandelingen maken. Daarna via Wanganui door naar Wellington waar we het noordereiland met de ferry verlieten.

Lees het verhaal van het zuidereiland in mijn volgende blog

Foto's

6a463.jpg
6a463.jpg
Sr-fotografie
01c47.jpg
01c47.jpg
Sr-fotografie
f32b6.jpg
f32b6.jpg
Sr-fotografie