Nieuw-Zeeland - Zuidereiland image
Lkoedam

Nieuw-Zeeland - Zuidereiland

Toen God de wereld schiep, liep Hem bij het zien van Zuidereiland het speeksel in de mond. IJzige fjorden, woest vulkanisch gebergte en knetterende kiezelstranden: Zijn Schepping was perfect geslaagd. Luid riep hij de nieuwe bewoners toe: laat dit prachtige eiland ongemoeid! Maar de boeren uit de Oude Wereld hoorden Hem niet. Ze kapten een groot deel van de bossen en vervingen die door glooiende weilanden. En de witte kloddertjes spuug van God landden als ontelbare schapen op de grond.



Tekst Koen-Machiel van de Wetering, Fotografie Rogier Timmermans



Zuidereiland



‘Come on girls, come on girls, come on girls!’ Omringd door duizenden ooien en hun pasgeboren lammetjes, her en der verspreid op 400 hectare grazige weidegrond, schreeuwt schapenboer Ray Horrell uit Tuatapere zijn longen uit zijn lijf. Als één man steken de Romneys en Suffolks hun kop omhoog en beginnen verwachtingsvol te blaten. Maar het gewenste effect blijft uit: ze rennen niet massaal op hun eigenaar toe. Misschien omdat ze weten dat ze binnenkort meedogenloos van hun kroost gescheiden zullen worden? ‘Dat is elk jaar weer een absoluut familiedrama’, geeft Ray toe. ‘Al zijn ze hun verdriet na een paar dagen alweer vergeten.’



We bevinden ons helemaal in het zuiden van Zuidereiland. Ray, een hartelijke man met een rood gezicht, oversized bril en kromme neus, wil me laten zien hoe snel zijn honden een kudde bijeen kunnen drijven. Eerst stuurt hij Nell de wei in, een Hidding die het vooral van haar snelheid moet hebben. Als een pijl uit een boog vliegt Nell op de kudde af, maar wordt dan afgeschrikt door een iel ogend, pasgeschoren schaap dat haar lammetje probeert te beschermen. ‘Grrr’, gromt Ray, ‘I’ll get rid of that sheep!’ Balend dat Nell er niet in is geslaagd de hele kudde door het hek te manoeuvreren, trommelt hij Rose op, een Huntaway die groter is en harder blaft. Maar de stoere Rose is nóg minder succesvol: ze weet de resterende helft van de kudde niet eens te bereiken. ‘Dit heb ik nog nóóit meegemaakt!’, roept Ray gegeneerd uit. Maar tegelijkertijd kan hij de lol er ook wel van inzien.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.