Expliciet handboek stewardessen image
Arnieh

Expliciet handboek stewardessen

Air New Zealand wil graag het allerbeste voor haar passagiers. Maar de instructies in het handboek dat nu is uitgegeven voor het personeel, gaan wel heel ver.

Het handboek legt uiterst nauwkeurig uit hoe om te gaan met passagiers van verschillende nationaliteiten, maar gaat hierbij wel erg generaliserend te werk. Zo zouden passagiers uit Tonga vaak de bar leeg drinken, zijn goede manieren bij Koreanen essentieel en verwachten Thailanders een cadeautje.

Verwachtingen

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij moest deze uitleg er enkel en alleen voor zorgen dat het personeel op de hoogte was van de verwachtingen van alle internationale passagiers.

Alcoholisten

De voorzitter van de Nieuw-Zeelandse Adviesraad voor Tonga denkt er anders over. Hij noemde het 'pijnlijk' dat de luchtvaartmaatschappij de inwoners van Tonga als 'oncontroleerbare alcoholisten' afschilderde.

Monobrows

Ook personeelsleden zijn in protest gekomen tegen het handboek, waarvan verder een groot deel is gereserveerd voor uiterlijke voorschriften. De vrouwen moeten bijvoorbeeld make-up dragen, maar deze mag niet glimmen. Sikjes bij mannen mogen tot maximaal 1,5 cm van de mondhoeken groeien. En monobrows zijn ook niet toegestaan.

Honderden pagina’s

De Nieuw-Zeelandse krant Sunday Star-Times bracht het handboek gisteren in de openbaarheid. Naar verluid zou het honderden pagina's dik zijn. Volgens een woordvoerder van Air New Zealand zijn de passages over culturele aannames inmiddels verwijderd.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.