Climate change: deze 7 landen verdwijnen als eerst image
Louise ten Have

Climate change: deze 7 landen verdwijnen als eerst

Een van onze redacteuren bezocht onlangs een onbekende archipel voor de kust van West-Afrika en zag hem voor zijn lede ogen verdwijnen. Deze eilandstaten lopen óók risico.

Je gelooft in klimaatverandering of je gelooft er niet in. Maar feit is dat wereldwijd talloze eilanden dreigen te verdwijnen. Onze slogan ‘Ga nú voor het te laat is’ was dan ook nog nooit zo toepasselijk als voor deze zeven paradijselijke eilandstaten. 

1. Malediven

De Malediven is een archipel met een landoppervlak van driehonderd vierkante kilometer. Voor de regering is klimaatbescherming een belangrijke prioriteit, want als de zeespiegel nog twee meter stijgt zal het land onder water lopen. Er is de Malediven dan ook veel aan gelegen om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen om zich aan de klimaatdoelen te houden.  

Samenstelling: 1190 eilanden in de Indische Oceaan 
Inwoners: 428.000
Lees ook: Columbus-reportages in editie 4 en editie 52

2. Kiribati

Kiribati ligt verspreid over een gebied van drie miljoen vierkante kilometer ten noordoosten van Australië. De eilanden zijn er gemiddeld drie meter hoog en de zee stijgt er jaarlijks met 1.2 centimeter. Nergens anders stijgt de zee zó snel. Het werd in de 16de eeuw ontdekt door de Spanjaarden en verwierf in 1979 onafhankelijkheid van de Britten. Nieuwjaarsdag vangt hier overigens als allereerste aan. 

Samenstelling: 33 koraalatollen en één eiland in de Stille Oceaan
Inwoners: 110.000

3. Tuvalu

De premier van dit piepkleine eilandje in de Stille Oceaan waarschuwde al dat de stijgende zeespiegel en de verslechterende weersomstandigheden de voltallige bevolking bedreigen. Tuvalu illustreert ook perfect hoe oneerlijk klimaatverandering is; het behoort tot de minst vervuilende en tegelijkertijd meest bedreigde landen op aarde.

Samenstelling: vijf atollen en drie eilanden in de Stille Oceaan
Inwoners: 11.000


(Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

4. Marshalleilanden

Het water rondom de Marshalleilanden, een eilandengroep tussen Hawaï en Australië, stijgt jaarlijks met zeven millimeter. Dit betekent dat het water er twee keer zo snel stijgt als gemiddeld op aarde. De verwachting is dat het water in 2030 met in totaal 19 centimeter is gestegen, wat zal leiden tot stormvloed en overstromingen aan de kust. 

Samenstelling: 29 atollen en vijf eilanden in de Stille Oceaan
Inwoners: 75.000

5. Solomoneilanden

Sinds 1993 stijgt de zee rondom de Solomoneilanden jaarlijks met acht millimeter. Vijf eilandjes zijn reeds door het water opgeslokt en talloze dorpjes zijn noodgedwongen verplaatst. De archipel, die hoog op onze reisbucketlist staat, werd in 1978 onafhankelijk van Groot-Brittannië

Samenstelling: 990 eilanden verspreid over twee archipels in de Stille Oceaan
Inwoners: 648.000

6. Fiji

Fiji is bergachtig met pieken tot wel 1300 meter. Het zijn dan ook vooral de kleinere en lager gelegen eilanden die gevaar lopen. Sommige dorpen zagen de kustlijn in de laatste decennia met wel vijftien tot twintig meter terugtrekken vanwege het verlies van mangroves. Verder gaat Fiji ook gebukt onder een stijging van de temperatuur, wat leidt tot koraalverbleking, en onvoorspelbaar weer. Hevige regen in 2009 had bijvoorbeeld tot gevolg dat 19 mensen overleden, negenduizend mensen geëvacueerd moesten worden en de suikerplantage- en toeristenindustrie stil kwamen te liggen. 

Samenstelling: 330 eilanden in de Stille Oceaan
Inwoners: 885.000
Lees ook: Columbus-reportage in editie 25


(Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

7. Vanuatu

Vanuatu is niet alleen beeldschoon, maar ook zeer kwetsbaar. Want naast de zeespiegelstijging vormen ook cyclonen een serieuze dreiging. Cycloon Pam vernielde in maart 2018 zelfs 90% van alle gebouwen in de hoofdstad Port Vila. Vanuatu werd in 1606 ontdekt door de Spanjaarden en werd later onder zowel Frans als Brits bewind. In 1980 werd het eilandenrijk onafhankelijk.

Samenstelling: 83 vulkanische eilanden in de Stille Oceaan
Inwoners: 270.000
Lees ook: Columbus-reportage in editie 26

Meer lezen over de gevolgen van de stijgende zeespiegel? Lees dan de reportage over de door onze redacteur Tom bezochte archipel voor de kust van West-Afrika in onze aankomende editie. Vanaf 22 augustus beschikbaar in onze webshop.