Tuamotu Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tuamotu Eilanden image

Tuamotu Eilanden

Tuamotu Eilanden
Frans-Polynesië
Olofensing

Tahiti en Rangiroa en een ietsje pietsie Nieuw Zeeland Deel 1

Zo Japan laten we achter ons, en we maken ons op voor de HAAIEN!!!!!!!!!!!!!
Om bij frans polynesie te komen moeten we via australie en nieuw zeeland vliegen. Australie maken we een tussenstop van 1.5 uur. Daarna landen we in Auckland {Nieuw Zeeland}. Hier moeten we een nachtje blijven voordat we naar tahiti kunnen vliegen. We hebben een slaapplek midden in het centrum. Auckland komt over als een dorp maar is toch echt een stad. We kijken ff rond bij de haven en belanden daarna in een kroeg op het terras. Eindelijk lekker in de zon !
We nemen een biertje, en nog een en nog een en nog een... We besluiten er ook maar te eten. Super goed eten en enorme steaks ! Volgende ochtend even wat rond gekeken en vervolgens konden we doorvliegen naar tahiti.
Op het vliegveld van Auckland moest ant nog ff een cigaretje roken. Olof ging mee lekker in de zon. En tien minuten later was hij verbrand..... Goed voorteken ! Omdat we toch moesten wachten keken we nog ff de papieren door.
We wisten dat er een tijdverschil was maar dat dit ook betekende dat we een dag eerder op tahiti aankwamen dan we dachten...... Gevolg een dag extra op tahiti. Nou lijkt dat niet heel erg maar om te duiken met haaien moesten we vliegen naar rangiroa. En tja die vlucht was dus ook een dag te laat geboekt.
Om ons toch te vermaken hebben we een dag langer slaapplek op tahitit geregeld en een auto.
De volgende dag hebben we het eiland rond gereden. Lekker warm, zon en relax een beetje toeren. Watervalletje bekeken, kytesurfen bleek een nationale sport en de nodige doodlopende zandwegetjes met onze tucson ingereden om het binnenland te bekijken. Er is alleen maar 1 weg die rond het eiland loopt dus alle andere wegen lopen dood.
De volgende dag konden we naar |Rangiroa. Rangiroa is een van de atols van polynesie. Het eiland staat bekend als bounty eiland om zijn witte en roze stranden, palmbomen en haaien.
Vroeger deed men hier veel aan haaien voeren. Zo kon elke toerist een keer met haaien zwemmen. Tegenwoordig mag dat niet meer. Men kreeg het probleem dat elke toerist namelijk zo'n 40 haaien tegenkwam.....
's morgens landen we met het vliegtuig en staan er verschillende mannatjes en taxis klaar. Wij zien ons pension bounty {kamers bij familie. soort bed en breakfast} en springen in de auto. Aangekomen bij de slaapplek regelen we dat alle kleren gewassen worden ..... was nog niet echt gebeurd. En na een maand begind dat toch te ruiken!
Direct daarna lopen we naar de duikschool. De eilanden liggen in een circel. Hierdoor ontstaat er een lagoon in het midden en de oceaan aan de buitenkant. Ons pension ligt zo'n 100m van de oceaan en ook zo'n 100m van de lagoon. Dikke prima dus! De duikschool ligt aan de lagoon. Aangekomen bij de duikschool even gemeld dat we willen duiken 's middags en toen direct het water in geplonst. Eerst maar even een snorkeltripje... Lekker gezwommen in super helder blauw water. Waren we wel ff aan toe ! Na het zwemmen hebben we bij een bounty resort gegeten. Dat is zo'n tent met van die huisjes in het water. Veel te duur en veel te netjes. Daar zitten we dan in onze kletsnatte kleren....Komen we dus ook niet weer. Dan is het tijd om te duiken. We kunnen de nodige spullen pakken en klaar maken en dan de zodiac op. Het tempo ligt erg langzaam en daar moeten we ff aan wennen. Voor de vrouwen word al het materiaal getilt. De mannen mogen het zelf doen. Lekker is dat die emansipatie.....
Aangekomen bij de duikspot plonsen we het helder blauwe water in. We zien de nodige vissen en koraal. De kleuren zijn niet heel spannend. Maar dat is ook niet waar we voorkomen.
We zijn amper tien minuten in het water en iemand begint te wijzen. Recht boven ons komen dolfijnen spelend met de golfen voorbij zetten. We dalen af richting 20m. En nog meer dolfijnen. Ze komen erg dichtbij. Vlak daarna komt er nog een schildpas langs zwemmen. De duikgids voert deze met koraal. blijkbaar is dat normaal hier. Daarna zwemmen we nog wat rond en vermaken ons prima. Na de duik baalt olof een beetje. Dolfijnen zijn leuk, maar hij komt toch echt voor de haaien.
De tweede duik gaat olof alleen mee. Ant blijft even lekker relaxen. De duik is in het begin van de avond. Wederom dolfijnen en een enkele grijze rif haai. Het speciale aan deze duik is dat je het voorplanten van vissen kan zien. Een soort pornofilm onder water.....
De rest van de dag relaxen we een beetje. We gebruiken de fietsen van het pension. De tweede dag is Ant nog te moe van het tijdverschil van wederom vijf uur. Olof gaat mee met de ochtend duik. Direct om half acht plonst hij het water in en maakt een diep duik. Hier in polynesie duikt met gewoon naar 60m 3x per dag... Dat vind hij een beetje overdreven maar op 40-50m beland bij toch net boven een school mar grijze rif haaien. Een stuk of 20 hahaha. Eenmaal de smaak te pakken gaat hij direct om half tien nog een duik maken wederom 40m. en haaien en eagle rays....
Deze twee diepe duiken waren wel ff genoeg. De rest van de middag relaxen we wat bij ons pension en slapen we wat bij.
Inmiddels hebben we verschillende eettentjes gevonden waar ze super eten hebben. Verse vis en prima vlees.