Tahiti

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het bijzondere ontstaan van de Society Islands

Tahiti,
Frans-Polynesië


Tahiti is een eiland in de vorm van een acht, waarbij een landengte de ‘twee rondjes’ van de 8 met elkaar verbindt. Het 'grote rondje van de 8' is Tahiti Nui en het 'kleine rondje' noemen ze Tahiti Iti (of Klein Tahiti).

Die bijzondere vorm (je moet maar eens op een kaart kijken!) is te danken aan 2 verschillende vulkaanuitbarstingen die voor het ontstaan van het eiland gezorgd hebben. De uitbarstingen waren niet tegelijkertijd; de 'grootste lus' is eerder ontstaan en is groter doordat de uitbarsting heftiger was.
Deze vulkanen ontstonden in de loop van miljoenen jaren terwijl de Pacifische Plaat in noordwestelijke richting over hotspots schoof. Steeds als de tektonische plaat weer verder was geschoven doofde de vulkaan uit en ontstond aan de oostzijde weer een nieuwe vulkaan.
De eilandjes bewegen zich nog steeds in noordwestelijke richting! Kijk op de kaart naar de verzameling van de Society Islands en je kan duidelijk het patroon zien. De meest noordwest gelegen eilandjes zijn dus ouder dan hun zuidoostelijke buren. Tenminste... als je wijs geraakt uit m'n uitleg, hahaha :-)