Frans-Polynesië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Frans-Polynesië image

Als het paradijs bestaat dan is het op Bora Bora

Frans-Polynesië
Oceanië
Stan de Haas Fotografie

Als het paradijs bestaat dan is het op Bora Bora

Middenin de Stille Zuidzee liggen de 118 paradijseilanden van Frans-Polynesië. Deze eilanden zijn omlijnd door witte, roze en zwarte zandstranden. Turquoise lagunes, getekend door kleurig koraal, piekerige bergen en een zwoel oerwoud. Frans-Polynesië staat synoniem voor paradijs.

Frans-Polynesië bestaat uit vijf archipels die zich uitstrekken over 2000 kilometer. De Austral, Gambier, Marquesas, Society en Tuamotu Archipel. In de Society Archipel liggen wereldberoemd Tahiti en Bora Bora.

Sinds jaar en dag heb ik deze reis voor me uit geschoven. Enerzijds vanwege de hoge prijs en anderzijds uit angst. Angst dat al het andere daarna gaat tegenvallen en ik ‘verpest’ ben door het ultieme paradijs. Een van mijn eerste werkgevers Heinz Sautter genaamd, heeft mij ruim 30 jaar geleden deze worst al voorgehouden: “Stan, mocht je ooit de kans krijgen om naar Bora Bora te gaan dan moet je dat zéker doen. Daar is de welstand gelijk aan die van Nederland maar dan in een paradijselijke omgeving van witte stranden en wuivende palmen, mooie mensen en prachtige muziek. Hier waan je jezelf in een zee van droomachtige luxe”

De muziek kende ik al. Mijn vader was daar namelijk ook aan verknocht en in de jaren 70 schalde de inheemse trommels en gezang uit Tahiti al in onze huiskamer. De platen werden bij ons grijs gedraaid en op een of andere manier was ik toen al geraakt door het mysterie rondom de eilanden van Frans Polynesie... Ook De Franse schilder Paul Gauguin bracht zijn laatste jaren op de eilanden door.

Mede door zijn exotische schilderijen kregen de eilanden veel bekendheid in Europa. Vandaag de dag worden de eilanden vooral bezocht door de rijken der aarde en veel, heel veel honeymoon stelletjes.

Op 3 september 2019 was het dan eindelijk zover; Mijn vrouw en ik startte vanuit Amsterdam de lange reis naar Papeete, de hoofdstad van Tahiti.

Alleen de reis ernaar toe is al een beproeving. Eerst via Londen naar Los Angeles. Vervolgens nog eens 10,5 uur over het water van de Stille Oceaan vliegen om uiteindelijk in Tahiti te landen.

Tahiti viel ons echt tegen; er was niet veel te vinden van het paradijs wat ik mezelf had voorgehouden. Een groot eiland met meer auto’s langs de weg dan op de weg. Het gros van de Tahitianen is moddervet en doet weinig moeite dat te verbergen. Spekarmen, onderkinnen en hangbuiken domineren het straatbeeld en dat terwijl Darwin in zijn reisverslag nog sprak van de ‘mooi geproportioneerde mensen’ die hij er tijdens zijn bezoek met het schip de Beagle in 1835 zag.

Moorea echter, wat naast Tahiti ligt, voldeed gelukkig wél aan het beeld wat we ons hadden voorgesteld; steile bergen‚ watervallen en mysterieuze landschappen. Niet voor niets draagt Moorea de bijnaam ‘het magische eiland’. Hier vindt je de plaatjes zoals je ze op een ansichtkaart of in een reisbrochure ziet. Rondom Moorea maakte ik mijn eerste duiken.  Duiken tussen tientallen haaien  en als toetje zwemmen tussen de walvissen! Ja, het eerste paradijsgevoel is binnengekomen!!

Het volgende eiland wat we bezochten was Taha’a. We verblijven op Le Taha’a Island Resort & Spa, een privé eiland met een eigen onderwater koraaltuin voor de deur. Ook hier sliepen we in een zogenaamde ‘overwater bungalow’ gelegen in de lagune. De bungalows zijn voorzien van een glazen plaat in de vloer, waardoor je de prachtige onderwaterwereld kunt ontdekken vanuit je bungalow. De bungalows hebben uitzicht op de bergen van Raiatea en op de lagune Juist dát geeft je het ultieme paradijselijke gevoel.

Tja, en dan tot slot naar Bora Bora! Vanuit de lucht zie je het atol al liggen  en bij aankomst krijg je ook hier weer een bloemenkrans om je nek. Met een boot vaar je naar je uiteindelijk bestemming. Prachtige palmen markeren de vulkaan die ik al sinds klein kind op mijn netvlies heb staan. Als je even later op je eigen terras van je overwater bungalow geniet van een pinacolada in een kokosnoot dan wordt je overmand door het besef dat als er een paradijs bestaat, dit op Bora Bora moet zijn...

Foto's

Cook's Bay in MOOREA
Cook's Bay in MOOREA
Stan de Haas Fotografie
Taha'a Resort and Spa
Taha'a Resort and Spa
Stan de Haas Fotografie
Pearl Beach Resort and Spa
Pearl Beach Resort and Spa
Stan de Haas Fotografie
Meet and Greet met de walvissen
Meet and Greet met de walvissen
Stan de Haas Fotografie
Blacktip haai op haar mooist
Blacktip haai op haar mooist
Stan de Haas Fotografie