5 paden die volgens ons pas over 5 jaar gebaand zijn image
Paulo

5 paden die volgens ons pas over 5 jaar gebaand zijn

De aanleg van een snelweg zal het Nepalese Mustang onherroepelijk veranderen (Foto: Reisreporter robp)1. Mustang, NepalVerstopt achter het bergmassief van het onder trekkers befaamde Annapurnacircuit ligt een van de meest bijzondere en afgelegen gebi



De aanleg van een snelweg zal het Nepalese Mustang onherroepelijk veranderen (Foto: Reisreporter robp)

1. Mustang, Nepal

Verstopt achter het bergmassief van het onder trekkers befaamde Annapurnacircuit ligt een van de meest bijzondere en afgelegen gebieden van Nepal: Mustang. Dit Tibetaans boedhistisch koninkrijkje was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van het land, en heeft zijn Tibetaanse cultuur daarom grotendeels behouden. Wil je dit reisgeheim zelf ontdekken, ga dan snel: de Nepalese regering heeft plannen om een snelweg aan te leggen en zal daardoor het gebied onherroepelijk veranderen. Onlangs stuurden we een Columbus-team op verkenning. Lees de hele reportage in de eerder verschenen editie 63. 

2. Blue Eye Spring, Albanië

Het Albanese Syri I Kalker, oftewel Blue Eye Spring, heeft zonder meer de potentie om uit te groeien tot een toeristische trekpleister. Maar dat is het nog niet! Dat heeft met name te maken met het feit dat het toerisme in Albanië nog redelijk in de kinderschoenen staat. Over de diepte van het gat bestaan vraagtekens. Duikers zijn tot 50 meter gekomen zonder de bodem te zien. Het helderblauwe water in combinatie met het vele groen in de omgeving zorgt voor een prachtig plaatje.



Deze Albanese bron heeft zonder meer de potentie om uit te groeien tot een toeristische trekpleister (Foto: Columbus-reporter en Reisreporter JMoerkens)

3. Pura Luhur Batukaru, Bali

Wie buiten de gebaande wil treden op het übertoeristische Bali moet goed zijn best doen. Wij tippen Pura Luhur Batukaru, een van de negen tempels op Bali die gebouwd zijn om kwade geesten te verjagen. Maar in tegenstelling tot de andere is deze nog relatief onontdekt. Dat heeft alles te maken met zijn afgelegen ligging, hoog op de zuidhelling van de vulkaan Gunung Batukrau. Niet voor iedereen dus. Nóg niet, want tour operators zijn ermee in de weer.

4. Tuamotu, Tahiti

Frans-Polynesië ligt zó in de middle of nowhere dat het er waarschijnlijk nooit zal overlopen van de toeristen. De vluchten worden echter steeds betaalbaarder en het is een populaire stop tijdens rond-de-wereld trips. Wij voorspellen dat de Tuamotu-archipel, een verzameling van 78 vulkanische eilanden en atollen omringd door kleurrijke en intacte koraalriffen, over vijf jaar in de schijnwerpers staat. Er staan nu nog nauwelijks hotels maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen... 



Frans-Polynesië wordt als bestemming steeds populairder (Foto: Reisreporter bramkortooms)

5. Tiensjan, Kirgizië

Avontuurlijk aangelegd? Ga dan op trekkingstocht in de Kirgizische bergketen Tiensjan. Of ga skiën! Aan sneeuw namelijk geen gebrek. Je vindt hier ook het Ysykköl-meer, het op een na hoogste bergmeer ter wereld op 1606m. Hoewel het omgeven is door besneeuwde bergtoppen, bevriest dit meer nooit. Vandaar de naam ysykköl, warm meer. Je hebt het landschap nu nog voor jezelf. Maar het valt ons op dat de vluchten naar dit land steeds goedkoper worden. Houd bijvoorbeeld eens secretflying.com in de gaten en speur naar error fares, spotgoedkope tickets vanwege een fout in het systeem!