Fiji - Fiji's finest image
Lkoedam

Fiji - Fiji's finest

Dat Fiji meer is dan zon, zee, strand en toeristen hadden wij niet verwacht. Maar die toeristen zitten allemaal op een kluitje, zodat we het rijk alleen hadden op de ruim driehonderd tropische eilanden. We gingen op avontuur en ontdekten, ontdekten en ontdekten...





Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have



Snorkel met manta's



Jij alleen en niemand anders...

Op de Malediven hoorde ik voor het eerst van manta’s (manta rays). Sommige mensen hebben het over de reuzenmanta, omdat de vissen tot wel zeven meter in doorsnee kunnen worden. Zeven meter! Daar zou en moest ik mee zwemmen. Mijn eerste poging strandde op veertig meter diepte voor de kust van Mozambique, toen ik er in troebel water eentje zag, in de verte. Reuzenmanta’s zijn maar op weinig plekken op aarde te zien en alleen bereikbaar op zogeheten cleaning stations. Dit zijn plekken waar ze hun enorme bekken – normaal gesproken alleen bedoeld voor de inname van plankton – openen voor kleine schoonmaakvisjes. Een soort pedicure, maar dan heel anders.



Het bijzondere is dat je op Fiji kunt snorkelen met de vissen. Dit hebben wij maar liefst anderhalf uur gedaan! Ze worden door de lokale bevolking de ‘engelen van de oceaan’ genoemd. En engelen zijn het. Met het grootste gemak zwemmen ze onder of over je heen. Op een gegeven moment verschenen er acht tegelijk – ze dansten met elkaar en maakten koprollen alsof ze in de achtbaan zaten. De manta’s komen in een adembenemend mooie baai voor het eilandje Vuro naar ondiep water voor de schoonmaak (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 25



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.