De Cookeilanden: 15 bezienswaardigheden die je nog niet kent image
Claudia

De Cookeilanden: 15 bezienswaardigheden die je nog niet kent

De 15 exotische Cookeilanden liggen verspreid over een gebied ter grootte van West-Europa. De wateren zijn uitgeroepen tot het grootste zeereservaat ter wereld. Met hun haast onwerkelijk blauwe water, ongerepte zandstranden en laidback vakantiesfeertje zijn de ‘Cooks’ alles wat je van een afgelegen archipel in de Pacific mag verwachten. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van de Cookeilanden volgens de redactie van Columbus Travel.Op de Cookeilanden kan je mooie wandelingen maken (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)Cookeilanden in het kortIedereen kent Tahiti en Fiji: de grote namen van de Pacific. Kleine broer Cookeilanden, een parlementaire democratie in vrije associatie met Nieuw-Zeeland, heeft slechts vijftien spectaculaire eilanden en dertienduizend inwoners maar die zijn wel uitgesmeerd over een gebied zo groot als West-Europa. De Cookeilanden zijn atollen, ringvormige eilanden ontstaan door een combinatie van vulkanische activiteit en koraalgroei. Van de drie eilanden die we bezocht hebben, heeft Rarotonga een geweldig bergachtig binnenland met rauwe pieken en bultruggen rond de riffen, Aitutaki de mooiste lagune ter wereld en Atiu de mooiste grotten.Rarotonga, hoofeiland van de CookeilandenBergachtig hoofdeiland met de meeste accommodatiemogelijkheden en bars, maar op sommige plekken wat druk. Uitvalsbasis voor bultrug- en wandeltochten.1. Koop de houten beelden Tiki TangaroaDe Cookeilanden zijn dé plek om grote Tiki Tangaroa, oftewel houten beelden die een god uitbeelden, te kopen. Vraag altijd na of het beeld een lokaal product is en check dat het niet is gemaakt van hardhout maar van een snelgroeiende houtsoort. Tip: de houtbewerker van het eiland heet Michael Tavioni. Hij maakt je beeld binnen enkele dagen. Zoals jij het wilt hebben en voor een lagere prijs. Tavioni’s werkplaats ligt tegenover het walviscentrum.2. Spot bultruggen rond RarotongaDe giganten komen van juli tot oktober naar de kalme wateren rond Rarotonga om jongen te baren en uit te rusten. Je kunt niet met ze zwemmen — dat is hier verboden — maar met wat geluk wel van dichtbij bekijken. Bijvoorbeeld vanaf de zeilboot Southern Cross.3. Maak een vlucht over het eilandDe spectaculaire, zeer betaalbare vlucht over het eiland in een Cessna is een aanrader! € 56 p.p. voor half uur, minimum twee personen. Boeken bij Air Rarotonga op het vliegveld.4. Hike in Rarotonga van noord naar zuidEen inspannende jungletocht waarin je van de noord- naar de zuidkant van Rarotonga wandelt, overal met zicht op de hoogste rots van het eiland.

Op de Cookeilanden kun je goed wandelen (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)5. Snorkelen met Big FishEen groot deel van het rif is een onderwaterpark. Het beste kun je snorkelen aan de zuidkant van het eiland, recht voor de duikschool Big Fish, en voor grote roggen vanaf Little Polynesian naar het oosten, www.thedivecentre-rarotonga.com.Aitutaki, eiland met de mooiste laguneEen gigantische pijn-aan-je-ogen-zo-turkooizen lagune met een hoofdeiland en vijftien kleine onaangetaste eilandjes langs het barrièrerif, waarvan de meeste onbewoond. Hoogstwaarschijnlijk de mooiste lagune ter wereld.6. Kajak met Bishops CruisesDe gigantische turkooisgekleurde lagune is een open uitnodiging voor een peddeltocht. Je eindbestemming: een van de vijftien onbewoonde bounty-eilandjes (motus) die langs de rand van de lagune bij het barrièrerif liggen. Neem je lunch mee en ga picknicken. Start vroeg, zo vermijd je de cruiseboten die tussen één en drie uur aan land komen en heb je een eilandje voor jezelf. Wil je een gemotoriseerde cruise, Bishops Cruises, www.bishopscruises.com.7. Ga kitesurfen in MainaKitesurfen breekt door in Aitutaki, en terecht. Vaak een lekker windje en een grote ondiepe lagune met zandbodem. Neem les bij de Aitutaki Kite School op het eilandje Maina, of www.southpacifickiteboarding.com.8. Bezoek One Foot Island van AitutakiOp One Foot Island (Tapuaetai) staan enorm hoge, scheef hangende kokospalmen, als in een Bountyreclame. Beklim ze of geniet van het uitzicht.

Speur op de Cookeilanden in Maina naar zeldzame vogels (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)9. Speur naar zeldzame vogels op MainaOp Maina, een van de motus in de lagune, broedt in de winter de zeldzame roodstaartkeerkringvogel. Je kunt de broedende vogels en de jongen tot dichtbij benaderen, ze trekken zich niets van je aan.10. Ga trouwen in de CookeilandenIn de Cookeilanden kun je al na een verblijf van drie dagen trouwen of nog sneller als je bijbetaalt. Een van de onbewoonde motus van Aitutaki is hiervoor dé plek, www.bishopscruises.com.11. Overnacht op One Foot IslandDe meest avontuurlijke plek om te overnachten is op One Foot Island, ver weg van het hoofdeiland. Je hebt het eiland en de kobaltblauwe baai voor jezelf. Er is slechts één accommodatie van twee verdiepingen, www.rarotongaaccommodation.co.Atiu, de mooiste grotten van de CookeilandenKlein, met jungle bedekt eilandje met slechts 450 bijzonder grappige inwoners, grotten en ministrandjes. Ver weg van alles, aparte ervaring.

Bezoek de Anatakitaki grot van Atiu op de Cookeilanden (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)12. Ontdek de Anatakitaki-grot van AtiuWandel over met jungle overgroeid koraal naar deze bijzondere grot, zwem in de poel en speur naar de lokale zwaluwen, die een sonarsysteem hebben ontwikkeld.13. Bezoek Birdman GeorgeGa op vogelexpeditie met de grappige vogelkenner George. Hij vertelt je alles over de bijzondere vogels van Atiu en zijn passie om het eiland ratvrij te houden.14. Ga op zwijnenjacht op AtiuAls je dan toch vlees eet, vang dan in ieder geval het dier zelf. Op Atiu leven enkele duizenden wilde zwijnen en jij kunt er samen met de lokale jager en zijn speurhonden op zoek naar gaan.15. Drink met de locals op een tumunuEen traditie waarbij mannen hun zelf gebrouwen bier rond laten gaan in een kleine kokosnootbeker, vergelijkbaar met de kava-ceremonies in andere landen in de Pacific. Ook jij vertelt het een en ander over jezelf en je avonturen, die naarmate de avond vordert steeds spectaculairder worden.