Atiu

Foto door Reisreporter Elleke

Aitutaki is een Polynesisch eiland van slechts 18 vierkante kilometer. De hoofdstad is Arutanga. Het was aanvankelijk een van de Atiu, daarna werd het een Brits protectoraat, en vervolgens viel het onder Nieuw-Zeelands bestuur. Vanaf 1965 maakt het weer deel uit van de Atiu, maar met zelfbestuur en een vrije associatie met Nieuw-Zeeland.

Informatie over Atiu

Beste foto's & tips van Atiu

'1107286' door Elleke '1107286' door Elleke

CookeilandenAtiu

CookeilandenAtiu

Bijna uitgestorven

Elleke

Kuhl's lorikeet of de Rimatara lorikeet is een bijna uitgestorven soort van de Vini lorikeets die je op verschillende eilandjes in het zuiden van de Pacific kan treffen. Hun aantal ging flink achteruit nadat mensen en ratten werden geïntroduceerd op de eilanden. Er werd op gejaagd voor de kleurrijke veren. De ratten hadden andere drijfveren. Op de Cooks waren ze al helemaal verdwenen. In 1900 werd de soort beschermd en omdat de dreiging tot uitsterven reëel is, probeerden oa het Cook Islands Natural Heritage Trust op Atiu de soort opnieuw te introduceren in 2007. Atiu is immers een ratten-vrij eiland. Het initiatief lijkt succesvol te zijn: in 2019 telden ze weer zo'n 400 exemplaren op het eiland. Wat natuurlijk nog steeds niet veel is! Je hoort ze van ver, maar ze zijn echter niet altijd makkelijk te spotten omdat ze nog steeds zeldzaam zijn en ook nog eens heel hoog in de bomen zitten. De foto is dus niet de allerbeste, maar ik ben wel blij dat we er toch eentje hebben op staan!

'1084982' door Elleke '1084982' door Elleke

CookeilandenAtiu

CookeilandenAtiu

Cook Islands...Fruit-

Elleke

Atiu is een klein eilandje van de Cooks dat door vele toeristen overgeslagen wordt, want het heeft geen witte zandstranden, geen lagoon en maar zeer weinig logeermogelijkheden. Er wonen slechts een 400-tal mensen; een hele kleine traditionele gemeeschap dus. Atiu is vooral in trek bij (amateur)ornitologen. Zonder al te veel moeite te doen, spotten we hier enkele speciale vogelsoorten. In de Anatakitaki grotten leeft er zelfs een unieke zwaluw, de kopeka, waarvan er nog maar een 500-tal zouden bestaan. Enkel op Atiu te bewonderen. Van een bedreigde soort gesproken! Omdat die zwaluwen enkel te spotten zijn in de donkere grotten, heb ik er jammer genoeg geen goede foto van :-S De kleurrijke duif op de foto is de 'Cook Islands Fruit-Dove'. Deze hebben we ook enkel op Atiu gespot (niet op de andere eilanden).

'1106460' door Elleke '1106460' door Elleke

CookeilandenAtiu

CookeilandenAtiu

Drink als de...(manne

Elleke

We sluiten aan bij een 'Tumunu' van de lokale mannen. Dat is eigenlijk niet meer of niet minder dan een clubje mannen die dagelijks (of toch zeer geregeld) samenkomen om hun eigen brouwsel met hoog alcoholgehalte op te zuipen. Ze noemen het ‘bush beer’, maar wij vinden dat het met bier niet veel van doen heeft. Er wordt door iedereen uit één bekertje gedronken, meestal gemaakt van een omhulsel van een kleine cocosnoot ofzo, en dat wordt dan doorgegeven. Ik denk dat ze het daarom een een traditionele Tumunu noemen; anders zou het immers een ordinair café zijn. Vrouwen zijn er normaal niet toegelaten. Behalve voor toeristen (er zijn er niet veel) zijn ze wat milder. Ik mocht erbij!

Laat kaart zien