West Australië reisblogs

Darwin - Perth, Deel 4, Hall's Creek

doppie was er (tot 02 dec 2001) Gepost op 13 mei 090 reacties

02/12/2001 Halls Creek

Hallo,

even een kleine update van Down Under. Na een dagje rust in Kununurra werd ‘t weer ‘ns tijd voor een moppie fietsen, dus op de pedalen richting Wyndham. Leuk ritje door een afwisselend heuvelachtig landschap en dankzij aardig wat bewolking en wind mee een heerlijke 110 km gefietst. De voornaamste bezienswaardigheid in Wyndham is de Five Rivers Lookout, een uitzichtpunt boven de stad waar je uitkijkt over de Cambridge Baai waar 5 van de grootste rivieren van de Kimberley in uit komen, uitgestrekte moddervlakten met hier en daar wat begroeiing, dankzij de op dat moment doorbrekende ondergaande zon een erg fraai gezicht. (klik voor foto)

Klein detail : voor de allereerste keer in mijn fietsleven ben ik afgestapt in een beklimming, 350 meter stijging over een afstand van nog geen 4 km, gemiddeld dus een kleine 10% met hier en daar uitschieters naar de 20%, slingerend van links naar rechts over de weg met een bij elke trap omhoogkomend voorwiel. Op een gegeven moment stond ik gewoon stil en bij ‘t afstappen begon m’n fiets dankzij de volle aanhanger al achteruit te bewegen. Stukje geduwd tot een iets vlakker gedeelte en weer verder op het kleinste verzetje.

Erg mooi de lookout en dat is dan ook het enige in Wyndham, wat een verschrikkelijk deprimerend oord, de enige reden dat ‘t nog bestaat is dat het haventje wordt gebruikt voor de export van vlees naar de landen in Zuidoostazie. Dit vlees is afkomstig van grote veeboerderijen, cattle stations, die verspreid door het Kimberley gebied liggen. Om een idee te geven van de grootte, ik ben langs El Questro station gefiets, deze is bijna 1miljoen hectare groot (ofwel 100 km bij 100 km) en dat is geeneens de grootste. Omdat de homestead (woonhuis) meestal zo’n 50 km van de weg afligt is het enige teken van leven dat je ziet de hier en daar rondlopende koeien, als dat geen scharrelvlees is.

Eén van de dingen die ik absoluut wilde zien in Western Australia was het Bungle Bungles gebergte, ik wilde daar eigenlijk heen fietsen maar,ongelooflijk maar waar, ik ben een keer verstandig geweest en heb ‘t niet gedaan. Het pad naar de Bungles is een loodzwaar terreinwagenpad, nou is dat niet zo’n probleem maar dankzij de regen van de voorgaande dagen zou ik hier en daar kreken van anderhalve meter diep moeten oversteken, vond ik net iets teveel van het goede. Verder heb ik gemerkt (en had ik ook algelezen in reisverslagen op Internet) dat de gravelwegen na een stevige regenbui compleet onbegaanbaar zijn per fiets, net na Kununurra heb ik dat uitgeprobeerd, na 10 meter bekaf, de aanhanger tot z’n assen weggezakt en voor- en achterwiel compleet geblokkeerd door de modder.

Dus maar even het potje voor noodgevallen opengetrokken en een helicoptervlucht boven de Bungles gemaakt, een doolhof van zwart/oranjegestreepte heuvels van 200~300 meter hoog in de vorm van bijenkorven (oftheemutsen, wat je wilt), heel bijzonder. (klik voor foto)
Ook heel bijzonder: halverwege Wyndham en Halls Creeks stoffig en dorstig aankomen bij het Turkey Creek roadhouse en wat zie je, jawel plastic dennentakken en kerstballen, en dat bij temperaturen tussen de 30 en 40 graden boven nul. (klik voor foto)

Goed, ik wilde onweer en ik heb m’n zin gehad, vanwege de helivlucht laat vertrokken uit Turkey Creek, 60 km gefietst naar m’n geplande kampeerplek bij de Ord River, prachtige wolkenlucht vanwege het opkomende onweer. Om 4 uur ‘s middags m’n kamp opgezet en vroeg gegeten, klaar om bij het losbarsten van de regen in de tent te duiken. (foto) Om 6 uur, bij zonsondergang, de eerste regen en tussen half 8 en half 9: Klets,Boem,Knetter, met samengeknepen billen en de rits op een kiertje,wat een spektakel, Wagners Götterdammerung samen met Metallica’s One met het volume op 10 in Dolby Surround, in de woorden van Phil Lynott : “LikeThunder and Lightning, G*dd*mn it’s so exciting”. Bij m’n afscheid bij Abbink heb ik gezegd dat ik waarschijnlijk 20 kleuren stront zou sch**en, nou het waren er geen 20 maar het scheelde niet veel, maar wat verschrikkelijk gaaf. Jammer dat ik m’n tentje de verkeerde kant op had staan zodat ik geen foto’s heb kunnen maken (twee seconden buiten en ik denk dat ik m’n camera weg had kunnen gooien). (foto)

Kristian, de fietser die ik ingehaald heb op weg naar Timber Creek (die van de klapbanden) is veilig in Kununurra aangekomen, e-mailadressen uitgewisseld en ,Kris mocht je dit lezen, weer kwijtgeraakt bij het opruimen van m’n inboedel (of eigenlijk uitboedel). Hij is gestart in Adelaide en heeft Oz dus al van zuid naar noord overgestoken via de Stuart Highway, erg heftig.

Ik ben nu in Halls Creek, aan de rand van de Tanami woestijn, dankzij aardig wat bewolking is het hier best wel uit te houden. Naast mij staat een Australiaan die al 3 jaar aan het rondfietsen is, hij spoort niet helemaal, maar dat doet niemand die op het idee komt om hier te gaan fietsen !
Even een dagje rust en dan 300 km naar Fitzroy Crossing,

Groetjes, Karel.

Vorige - Volgende

doppie Positie 11125 (0 p.) Lid sinds 13-04-2009 Foto's en tips: 666 Blogs: 70 Fans: 7

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Five Rivers Lookout.
blogfoto nr. 2
Theemutsen, Purnululu NP.
blogfoto nr. 3
Purnululu NP.
blogfoto nr. 4
Bushcamp, Ord River WA.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Tien stappen naar de top.
4 4
Gepost op 20 oktober
Cyprus Turkse kust
Het land dat niet bestaat.
4 12
Gepost op 09 oktober
Cyprus Turkse kust
Maandthema. Doppie's Inferno.
1 12
Gepost op 20 mei
Italië Napels

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.