Tasmanië

'489824' door elinedg '489824' door elinedg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Lavendeltuin Tasmanië

elinedg

Op een klein uurtje rijden vanaf Launceston ligt een grote lavendeltuin (bridestowe estate). Als je de kust bezoekt en richting Launceston rijdt (of andersom) is het zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen, mits het het goede seizoen is. Een soort gevoel alsof je in de Provence bent, maar dan in de winter en met kangoeroes.

'157321' door antwan '157321' door antwan

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Waterval

antwan

Waterval in het regenwoud

'409096' door Regien '409096' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Lost Lavender

Regien

Tasmanië staat bekend om z'n paarse geurende lavendelvelden. Helaas voor mij wordt in december/januari al geoogst terwijl ik er pas in februari naartoe ging. Maar omdat ik toch in de buurt kwam van Bridestow Lavender Estate, kon ik het niet laten er toch even te gaan kijken, al was het maar om de overpriced lavendelsouvenirtjes die ze er verkopen. De geoogste lavendelvelden waren echter nog steeds boeiend om te zien door het lijnenspel in combinatie met de rode Australische aarde. (Exif: f/11, sluitertijd 10/2500, iso 200, 22 mm)

'161490' door dreamer666 '161490' door dreamer666

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Guur

dreamer666

In Strahan (Tasmanië) kun je een boottocht maken op de Gordon River. Dit is de vuurtoren van de Narrow Hell's gates.

'368918' door DvanVliet '368918' door DvanVliet

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Kleine blauwe vogel

DvanVliet

Op Tasmanië zagen we op een camping bij Port Arthur deze hele kleine vogel met z'n prachtige blauwe kleur: the blue fairywren. Het was nog een hele kunst om 'm op de foto te krijgen, want dit minivogeltje is razendsnel.

'158451' door dreamer666 '158451' door dreamer666

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Rust

dreamer666

Puur genieten in Cradle mountain NP !!

'405005' door Regien '405005' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Bay of Fires

Regien

Bay of Fires is een baai aan de noordoostkust van Tasmanië. Je zou denken dat deze baai zijn naam dankt aan de langs de kust liggende granieten rotsblokken die vurig oranje gekleurd zijn door de korstmossen waarmee ze rijkelijk begroeid zijn, maar de reden is anders. Kapitein Tobias Furneaux, reisgezel van James Cook, zag in 1773 de kampvuren van de Aboriginals op het strand waarna hij deze naam bedacht. Bay of Fires bestaat uit verschillende baaien met helderblauw water en spierwit zand dat knispert onder je voeten als pas gevallen sneeuw. Binalong Bay is veruit de bekendste.

'156735' door dreamer666 '156735' door dreamer666

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Een bloemetje voor ..

dreamer666

In Tasmanië vind je een aantal lavendelboerderijen deze is Bridestowe Estate. De beste periode om deze bloemen in volle bloei te zien is december.Wij waren daar begin januari en toen waren ze volop aan't oogsten. Een week later hadden we waarschijnlijk geen enkel bloem meer gezien.

'157982' door dreamer666 '157982' door dreamer666

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Stilleven

dreamer666

In Richmond (Tasmanië) vind je de Richmond bridge. Dit is de oudste brug die nog gebruikt wordt in Australië. Ze werd gebouwd door de gevangenen in 1823, waarvan de geesten volgens sommigen hier nog ronddwalen. Het enige wat we hier zagen ronddwalen waren de eendjes die netjes op een rij naar ons toekwamen. (koppeling openen)

'489822' door elinedg '489822' door elinedg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Mt. Ossa beklimmen

elinedg

Als je in Tasmanië bent en overweegt de Overlandtrack te lopen (5 a 6 daagse hike) is het een aanrader om een side trip te maken naar de top van Mount Ossa (1614m). Het is geen enorme hoge berg, dus de klim is goed te doen en bovendien kan je je backpack beneden laten. Het is de hoogste berg van Tasmanië en daardoor heb je een geweldig uitzicht. Het is een leuke bijkomstigheid dat je tijdens de hele klim wordt vergezeld door rondspringende kangoeroes.

'263165' door scubasheila '263165' door scubasheila

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

De sporen van een...s

scubasheila

Als je naar Australië gaat kan je Port Arthur niet overslaan als je meer van de geschiedenis van het land wilt leren. Op 13 mei 1787 vertrokken de eerste vloten vanuit Engeland richting Australië om daar een strafkolonie te beginnen. Aan boord zaten mensen die niet meer hadden gedaan dan het stelen van een stuk brood. Na Sydney werd al snel Port Hobart de belangrijkste strafkolonie, ook de hel op aarde genoemd. Veel is er niet meer over van de gebouwen, maar als je er rondloopt voel je de sfeer en de druk nog. Het meest huiveringswekkend vind ik de isolatie cellen. Hier mocht de gevangene nooit in contact komen met een ander. Men droeg een masker en mocht nooit praten. Als een andere gevangene jou voorbij moest lopen in de hal, werd je eerst met je gezicht naar een muur geplaatst. Dit stukje cultuur is vind ik zo indrukwekkend, dat ik het nooit oversla als ik in Oz ben. Dat je daarvoor naar Tasmanië moet is ook geen straf. In 1996 vond er een slachting plaats, waarbij een Australiër het vuur opende op tientallen toeristen.

'398924' door Regien '398924' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Cradle Mountain

Regien

Hoogtepunt in het Tasmaanse binnenland is toch wel het Cradle Mountain NP. De toegangsweg er naartoe is al op z'n minst sprookjesachtig te noemen door de met kleurrijke mossen begroeide bomen. En Cradle Mountain prijkt fotogeniek op de achtergrond van Dove Lake waarvan de oevers begroeid zijn met bloemrijke struiken. Je kunt hier dagen lang wandelen als je dat zou willen.

'315920' door albertensandra '315920' door albertensandra

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Miniatuurauto

albertensandra

Locatie: Ben Lomond national park ligt in Tasmanie. In dit park kun je skien, het hoogste punt is 1572 meter hoog. Maar wat het park zo speciaal ook maakt, is de weg er naar toe. Je rijdt op een zandweg en je zigzagt omhoog. Het is een spannende en spectaculaire weg om te rijden en de rotsen die gigantisch groot zijn maken het beeld helemaal compleet. Zelfs als je niet skiet, is het de moeite waard. En boven aangekomen, kun je boven de wolken staan. Onze auto lijkt wel een miniatuurauto door de kolossale rechthoekige rotsen.

'160128' door Nancy Carels '160128' door Nancy Carels

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

One two tree

Nancy Carels

Tasmanie : prachtig landschap, fantastische wijnen, witte stranden en natuurlijk ook bomen !

'490237' door elinedg '490237' door elinedg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Overlandtrack zonder.

elinedg

In het hoogseizoen -de Australische zomer- is het enkel mogelijk om de Overlandtrack van noord naar zuid te lopen waarbij je aan het beginpunt een pas koopt voor de hike die je de gehele track aan je tas hangt. De rangers kunnen aan je tas zien of je legaal in het gebied bent, maar alleen in de windermere hut is een overlandtrack toegangsbewijs verplicht en alleen daar is de pas dus essentieel. Veel hikers die de kosten voor de pas willen ontlopen doen daarom een dag hike bij het beginpunt -het Cradle Mountain gebied- zodat ze niet in de windermere hut hoeven te verblijven. Vervolgens reizen ze door naar het eindpunt van de hike - Cynthia bay- om van daaruit een meerdaagse loep te maken wat het grootste deel van de overlandtrack bevat. Op deze manier kan toch Mt. Ossa beklommen worden zonder dat een Overlandtrackpas aangeschaft hoeft te worden. Dit is ook een goed alternatief wanneer de toegangskaarten voor de overlandtrack zijn uitverkocht voor de data dat je er wilt verblijven. Er mogen namelijk maar een beperkt aantal mensen per dag de track starten.

'101710' door woodstock '101710' door woodstock

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Weerspiegeling

woodstock

Tidal River in Wilson's Promontory. Dit is een geweldig Nationaal Park in het zuiden van Australie, met veel prachtige vergezichten, wilde dieren en verschillende landschappen

'170562' door Nancy Carels '170562' door Nancy Carels

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Schoonste lucht

Nancy Carels

De schoonste lucht op aarde heeft volgens de reisgidsen Tasmanie. Naar mijn mening heeft Tasmanie ook het helderste water.

'224909' door albertensandra '224909' door albertensandra

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Vochtig

albertensandra

Lokatie; Ben Lomond NP, Tasmanië. Ben Lomond NP is één van de vele schitterende parken die Tasmanië te bieden heeft. Leuke korte en dagen lange hikes kunnen hier gemaakt worden. Deze waterval kom je tegen tijdens 1 van de kortere hikes (uurtje) door een heel mooi subtropisch regenwoud met o.a. reuzenvarens.

'411638' door Regien '411638' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Binalong Bay

Regien

Binalong Bay is een klein gehuchtje aan de zuidkant van de Bay of Fires in het noordoosten van Tasmanië. Het heeft een prachtig zandstrand opgesierd door de kenmerkende keien met oranje alggroei waar Bay of Fires om bekend staat. Het witte zand knerpt als sneeuw, maar dan onder 'n stuk aangenamere omstandigheden. Het kraakheldere water nodigt uit voor 'n verfrissende duik. Het is terecht een toeristische trekpleister, maar op de foto zie je hoe heerlijk rustig het er toch is op Valentijnsdag 2013. (Exif f/11, sluitertijd 10/2000, iso 200, 22mm)

'405600' door Regien '405600' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Fern Trees

Regien

De vaak gelezen vergelijking met Nieuw Zeeland heeft me nieuwsgierig gemaakt naar Tasmanië. Het platteland doet me in eerste instantie meer denken aan Montana met z'n uitgestrekte goudkleurige vlaktes. Echter, zodra ik bergachtig gebied in rij, begint de vergelijking op te gaan. Het is er weelderig groen en prachtige ferntrees flankeren de bergwegen. Je zou dit uitzicht bijna gewoon gaan vinden na meer dan 1000 km, maar gelukkig denk ik er op mijn laatste bergachtige rit aan dit overdadige groen nog even vast te leggen.

'401093' door Regien '401093' door Regien

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Keep Left

Regien

Dit wordt de allereerste keer dat ik links zal moeten rijden en dat na een vliegreis van meer dan 24 uur en de onvermijdelijke jetlag die daarbij hoort. Onwennig hobbel ik de parking af richting de highway waar ik al snel m’n eerste rotonde aantref en taxi’s met ‘n noodgang langs me heen scheuren. Na een bezoekje aan het gezellige centrum van Hobart, laat ik de bewoonde wereld toch 'n beetje opgelucht achter me om deze te verruilen voor heel veel kilometers kronkelende bergweggetjes. Toch went het links rijden veel sneller dan ik had verwacht en probeer ik al heel snel niet meer aan de verkeerde kant m'n auto in te stappen. (Lees ook mijn blog over Tasmanië!)

'157539' door dreamer666 '157539' door dreamer666

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Cradle mountain

dreamer666

Uren kan je vertoeven aan de oever van lake st. clair in het prachtige Cradle Mountain NP.

'547594' door Bart Brouwer '547594' door Bart Brouwer

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Wineglass Bay II

Bart Brouwer

Wineglass Bay ontleent haar naam aan de donkerrode kleur van het water ten tijden van de walvisvangst, toen walvisjagers hun prooi hier aan land brachten. Tegenwoordig is het water van deze prachtige baai in Tasmanië louter nog turquoise gekleurd, omrandt door het witte strand in de vorm van een bijna perfecte halve maan. Wineglass Bay ligt in het Freycinet National Park, gelegen op het gelijknamige schiereiland. Er zijn vele wandelroutes door de indrukwekkende landschappen die het national park rijk zijn. Een aanrader is de 'Wineglass Bay walk', een steile wandeling naar een hooggelegen punt waarvandaan je een prachtig uitzicht over Wineglass Bay hebt. Vanaf daar kun je eventueel aan de andere kant naar beneden om het strand van dichtbij te bewonderen.

'276266' door Nancy Carels '276266' door Nancy Carels

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

The Devil !

Nancy Carels

Dit is geen vrolijk verhaal, dus als je het niet wilt lezen, kun je nu nog teruggaan. Dit is nou een Tasmanian Devil, hij komt nergens anders voor, alleen op Tasmanie. Het gaat helemaal niet goed met deze beestjes. Jaren geleden zijn er exemplaren gevonden waarvan de koppen helemaal vol zaten met absessen. Door de absessen aan hun bek kunnen ze bijna niet meer eten en gaan na een maand of 3 dood. Bij nader onderzoek blijkt dit een soort kanker te zijn. Deze is overdraagbaar doordat ze elkaar bijten tijdens het vechten onder het eten en bij het paren. In geen elk geval is kanker overdraagbaar maar in dit geval dus wel. Van de 100.000 exemplaren zijn er nu nog maar 30.000. Tasmanian Devils ruimen de bossen op, doordat ze karkassen opeten, met bot en al ! Tijdens mijn verblijf ben ik in een tehuis voor deze Devils geweest. Hier fokken ze jonge beestjes, om in elk geval nog een gezonde populatie in stand te houden. Hoe dit gaat eindigen weet niemand, hopelijk sterven ze niet uit, ook al zijn het kleine monsters !