Sydney

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sydney image

5 dagen Sydney; deel 2

Sydney
Australië
Jasper85

5 dagen Sydney; deel 2

Dag 3: Bondi Explorer Bus
Een erg makkelijke en effectieve manier om het zuiden van Sydney te verkennen is de Bondi Explorer Bus. De eerste stop van formaat is in Watsons Bay. Dit schiereiland, ook wel South Head genoemd, vormt samen met North head, het schiereiland waar Manly op gelegen is, de opening van de haven van Sydney. Gedurende een korte, doch ruige wandeling naar de punt van het schiereiland kun je prachtig zien hoe de wilde, rotsige, zandstenen kustlijn van Sydney stand probeert te houden tegen de krachtige golfslag van de Stille Oceaan. Eenmaal op de punt zie je rechts de Stille Oceaan, en links kijk je uit over de mooiste haven ter wereld.

Laat de bus voor de 2e maal stoppen bij Bondi Beach. Hier moet je wel geweest zijn, al is het maar omdat bijna iedere inwoner van Sydney er wel een uitgesproken mening over heeft. Dit surfstrand bij uitstek is, mede doordat er zich een Australische soapserie afspeelt, het bekendste strand van Sydney. De vergelijking met Manly Beach is natuurlijk snel gemaakt. Het lijkt er op alsof Bondi Beach het voor een aanzienlijk deel van zijn bekendheid moet hebben. Dit strand is druk en hip, waar Manly Beach meer klasse heeft. Bondi is Scheveningen en Manly is Noordwijk.

Om naar de volgende busstop bij Bronte Beach te gaan, kun je er voor kiezen om in plaats van in de bus te luieren, een wandeltochtje te maken. Circa een half uur duurt het voordat je langs prachtige wilde rotsformaties en een aantal kleine surfstrandjes weer terug bent in de bewoonde wereld. Voor degene die van rust en ruimte houden is dit een ideaal strand om de handdoek uit te leggen.

Dag 4 en 5: The Blue Mountains
Buiten de haven, de stranden en de buitengewone architectuur, heeft Sydney nog veel meer te bieden. Nog binnen de stadsgrenzen van Sydney, bevinden zich de Blue Mountains, een spectaculair natuurgebied dat in het jaar 2000 niet voor niets verkozen is tot een plek op de werelderfgoedlijst. Na anderhalf uur treinen vanuit Sydney Centrum kom je aan in Katoomba, de belangrijkste uitvalsbasis voor de kingsize portie avontuur die de grote wildernis van de Blue Mountains te bieden heeft.

The Blue Mountains is een waar outdoor paradijs. Naast het uitgebreide netwerk aan wandelpaden van elk gewenst niveau, kun je er Mountainbiken, abseilen, raften, kanoën, paardrijden en bergbeklimmen. Voor de wandelaars: zorg er voor dat je een kaart en genoeg water meeneemt, want je zult niet de eerste zijn die in dit uitgestrekte gebied verdwaald raakt. Ook aan de passieve genieter is gedacht. Met de Scenic Skyway, de Scenic Cableway en de Scenic Railway, zijn er genoeg mogelijkheden om de spectaculaire watervallen, de schitterende weidse uitzichten en de kabbelende beekjes te bewonderen zonder ook maar een druppel zweet te verspillen. De Blue Mountains ontlenen hun naam aan het feit dat er vaak een blauwe gloed over de heuvels hangt. Deze gloed ontstaat wanneer de hete Australische zon, er voor zorgt dat de olie uit de bladeren van de rijkelijk aanwezige eucalyptusbomen verdampt.

Een groot deel van de wandelpaden begint bij de bekendste en meest gefotografeerde plek in de Blue Mountains, een rotsformatie genaamd The Three Sisters. Veel ansichtkaarten die je in Sydney tegenkomt hebben een plaatje van de drie fier overeind staande rotsen, omgeven door de blauwe bergen. De rotsformatie dankt zijn naam aan de volgende aboriginallegende:

Láng geleden werden drie zussen van de Katoombastam, genaamd Meehni, Wimlah en Gunnedoo, verliefd op drie broers van de Nepeanstam. De wet van de Katoombastam verbood ze echter met leden van de Nepeanstam te trouwen, wat de drie broers niet wilden accepteren. Het draaide uit op een confrontatie tussen de twee stammen. Om de drie zussen tegen de Nepean te beschermen, veranderde de tovenaar van de Katoombastam ze in steen. De intentie was om ze na het geweld weer terug te toveren in mensen, maar het liep net iets anders. Bij de strijd kwam de tovenaar om, zodat de drie zussen niet meer teruggetoverd konden worden.

Zo zijn er nog tal van plekken in de Blue Mountains, waar sporen van het Aboriginalverleden van Australië te zien zijn. Je kunt een aboriginaltour doen, waarin je alles leert en ervaart over hoe de Aboriginals leefden en overleefden in de Blue Mountains. Een in de Blue Mountains geboren en getogen aboriginal, begeleidt je van de gebaande paden door de wildernis, naar plekken die zonder gids onbereikbaar zouden zijn. Een dag vol nieuwe ervaringen en avonturen, om nooit te vergeten.