Australië reisblogs

Sluwe hostellokkers

Annettoz was er (tot 07 apr 2005) Gepost op 06 apr 093 reacties

Na twaalf uur in de nachtbus te hebben gezeten arriveer ik om 7 uur 's ochtends op het centraal station van Melbourne.

Ik heb elke lig-, zit- en draaipositie geprobeerd maar ik heb geen oog dicht kunnen doen en dat terwijl ik bekaf was! De nachtbus is zeker een manier om geld te besparen, maar dit gaat wel ten koste van je nachtrust. Uiteindelijk was ik het zo enorm zat dat ik maar in het gangpad ben gaan liggen, wat ook geen succes was want er scheen zo'n voetlichtje recht in m'n ogen en de vloerbedekking rook naar urine.

Nog geirriteerd van het slaapgebrek, met stijve spieren en een loodzware backpack stap ik verloren uit in een onbekende stad. Het is koud, het is nog halfdonker en het enige waar ik behoefte aan hebt is een lekker warm bed. Het liefst eentje met dekens en een kussen! Het laatste wat ik wil is een pokke eind lopen naar het centrum om daar een goedkoop hostel te zoeken. Het maakt me in deze toestand namelijk niks uit waar ik zit, zolang ik maar kan neerploffen op een bed en mijn rugzak in een hoek kan smijten.

Dit is het moment waarop ze hebben gewacht...De hostellokkers. Ze voelen je zwakke plek en happen gretig toe. 'Weer een toerist die we kunnen leegmelken', lijkt hun motto wel te zijn. Ik had nog geen stap uit de bus gezet of ik werd omgeven door deze mannetjes met hun stapel folders. Op zoveel aandacht zou menig Hollywoodster nog jaloers zijn! In hordes dringen ze zich om mij en de andere toeristen heen. Sommige reizigers weten ze succesvol van zich af te slaan en verdwijnen in de schemering, op naar hun vantevoren-geboekte-hostel. Net als een stel roofdieren richten ze zich nu volledig op mij. Ze hebben in de gaten dat ik als negentienjarig meisje alleen reis en daardoor de 'zwakste van de kudde' lijk. Ik krijg tientallen folders in mijn handen gedrukt, waarin de meest luxueuze bedden staan afgebeeld met heerlijk zachte dekens erop. "Slechts 19 dollar per nacht", schreeuwt de man enthousiast in mijn oor. "Midden in het centrum en we brengen je er gratis heen met ons hostelbusje."

Dankzij mijn onervarenheid met deze bendes en het lokkende aanbod, besluit ik om bij de man in te stappen. Vanachter het raam in de warme minibus kijk ik vermoeid toe hoe de man nog een stel backpackers de bus in weet te praten. Als ook zij zijn ingestapt en de rust op het station weer is teruggekeerd, vertrekken we. Op naar ons heerlijke, warme, zachte en bovenal, goedkope bed!

Aangekomen bij het hostel dringt tot me door hoe sluw deze mensen te werk gaan. De hostellokker is opeens verdwenen, op het moment dat het meisje achter de balie ons verkondigt dat er maar een kamer is met bedden voor 19 dollar. En wat wil nou het toeval, die zijn allemaal bezet. Onze enige optie is om drie uur te wachten om te kijken of er een bed vrij komt, of een veel duurder bed boeken. Terwijl het andere stel na veel gescheld de duurdere bedden boekt, besluit ik om te wachten. Ik moet nog twee maanden zien te overleven met een erg strikt budget. Zo'n duur bed kan ik me niet veroorloven! Met een knorrende maag en zware oogleden neem ik plaats op een vale oude bank naast de balie, met de mededeling dat ik absoluut niet in slaap mag vallen nog in mijn oren naklinkend.

Drie slepende uren later komt er inderdaad een goedkoper bed vrij. YES! Dankbaar sleep ik mijn rugzak naar de derde etage, duw de klemmende deur open en stap een gigantische slaapzaal binnen waar het wel heel bijzonder ruikt. Wanneer ik zie dat de ramen potdicht zitten en er vlakbij mijn nieuwe onderkomen een stel stinkende zweetsokken uithangen, kan ik de onbestemde geur iets beter thuisbrengen. Ook zie ik met weerzin hoe mijn 'buurman' met wijdopen, kwijlende mond ongetwijfeld al uren ligt in- en uit te ademen. Ik probeer er maar niet aan te denken wat ik de komende uren allemaal ga inademen en duw mijn hoofd diep onder de warme dekens en val als een blok in slaap. Een nieuw slachtoffer van de sluwe hostellokkers.

Annettoz Positie 16653 (0 p.) Lid sinds 16-03-2009 Foto's en tips: 68 Blogs: 80 Fans: 7
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

herkenbaar verhaal heb je hier geschreven.....

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Prachtig verhaal van een echte backpacker! Ze zijn (waren ...?) er dus nog. Tja, een hostellokker is weer eens wat anders dan een Reisreporterlokker .... ;-)

woodstock

Door: woodstock • Geplaatst op

leuk beschreven en herkenbaar verhaal!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.