Queensland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Queensland image

Queensland

Queensland
Australië
Akerkvliet

Queensland het hoge Noorden

Veel mensen realiseren zich niet dat Aboriginal Australië is, net als Europa, verdeeld in vele verschillende stammen naties, elk met een eigen taal, geschiedenis, cultuur, bush tucker, geneeskunde en geschiedenis. Elk van deze stammen naties was verdeeld in families of clans, en de familie groep verzorgde hun land, net zoals vandaag de dag mensen omkijken naar hun huis of eigendom. Zijn tribale natie is Guugu Yimithirr - een van de 41 inheemse volken in het schiereiland Cape York, meest noordelijke regio van Queensland - en zijn clan is Nugal, zijn land ligt net buiten Cooktown. Hij is een traditionele bewaarder van de Nugal gronden: Hij kent het land en zijn rijkdommen, de mythen en de verhalen, de vogels en de dieren, de oude paden, en zijn geschiedenis. Hij is 'Nugal-warra', wat betekent 'ik ben Nugal, ik ben het land'.

Dus mijn eerste stuk van advies is: Als je door het inheemse Noord Queensland reist, praat eerst met de traditionele bewaarders . Zij weten alles over hun land en willen het ook met je delen, en je helpen om het door hun ogen te zien. Rotskunst zijn gewoon muurschilderingen, tenzij u inzicht hebt in de betekenissen en verhalen achter de schilderijen. Een franje-hals hagedis is fascinerend om naar te kijken, maar wist je dat het kan fungeren als een weervoorspeller? Planten en bomen zorgen voor een prachtig landschap, maar die ook voedsel kunnen zijn of een antiseptisch behandeling kan bieden als je een wond oploopt? Welke insecten je van een verkoudheid kunnen genezen? En dat bush tracks je leven kunnen redden, mocht je de weg kwijt zijn.

Als je maar slechts een dag of twee hebt voor een bezoek aan het Noorden van Queensland, wat kan je daar doen?
Het hangt af van wat je zoekt, zo rond Cooktown er is iets voor alle budgetten en smaken - van 4-sterren ressortstijl accommodatie in het hart van de stad of op een ​​werkende cattlestation op de top van de Dickson Ranges. Er zijn afgelegen houten huisjes in het regenwoud, vriendelijke motels, en een aantal grote hutten en campings in prachtige locaties. En als je buiten de gebaande paden iets zoekt, kan je kamperen op Elim Beach met Uncle Eddie, een Thiithaarr-warra man, en bij het ochtendgloren hem vis zien vangen met een speer.

Dit is zo'n ongerepte gebied dat het moeilijk is om te zeggen wat je moet vermijden - anders dan in het water staan met een vislijn, want dit is het land van de krokodil ! Er zijn twee heel bijzondere gebeurtenissen om niet te missen. De eerste is Cooktown waar jaarlijkse Cook's landing wordt nagespeeld en plaatsvindt elk jaar in juni. Het gaat om het verhaal van Lt James Cook's en de tijd die hij hier heeft doorgebracht in 1770 nadat hij met zijn schip, de Endeavour, op het rif was vastgelopen, en het erkent en viert de eerste ontmoeting tussen Aboriginals en Europese mensen die in deze periode plaatsvonden. In de loop der jaren hebben de Guugu Yimithirr mensen steeds meer bijgedragen aan dit verhaal, dus het is nu verteld vanuit de perspectief van de Aboriginal alsmede het gebruik van de dagboeken van Cook en zijn bemanning.

De andere niet te missen evenement is de tweejaarlijkse Laura Aboriginal Dans Festival, die ook plaatsvindt in juni. Dit is een verbazingwekkende verzameling van Aboriginal en Torres Strait Islander mensen uit alle hoeken van Noord Queensland, en een vreugdevolle viering van hun cultuur met drie dagen muziek en dans.

Neem ruim de tijd! Dit is een zeer mooie, ongerepte streek, met oude regenwouden, watervallen, de Outback met het prachtige uitzicht vanaf de Savannah heuveltop , ongerepte stranden en schitterende rivieren allemaal op korte rijafstand. Historische Cooktown is een geweldige plek om tijd door te brengen, met de toegevoegde bonus dat het de dichtstbijzijnde stadje van Australië is nabij de Great Barrier Reef.

De mooist van dit deel van de wereld is de relaxte sfeer en de vriendelijkheid van de mensen, dus neem de tijd om te kletsen met de lokale bevolking en geniet van de prachtige omgeving. En in de woorden van mijn gids "Wanhthaal-bi ngayu"! Wij kijken uit naar je komst!